Genel Tanım
Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve 2018 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. |
Kazanılan Derece |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Derecesi |
Derecenin Düzeyi |
Birinci Düzey ( Lisans Derecesi ) |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Lise diploması , ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme. |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar |
Yatay Geçişle gelen öğrenciler: |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
4 yıl (isteğe bağlı bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı),1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS. |
Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı gastronomi ve mutfak sanatları alanında hizmet verebilecek kuramsal bilgiye ve beceriye sahip; takım çalışması ve bağımsız çalışmaya yatkın ve sorumluluk alabilen; etkin iletişim kurabilen; faaliyet alanı ile ilgili karşılaştığı sorunları çözebilme yetkinliğine sahip olan; etik ilkelerin, sosyal sorumluluğun ve hayat boyu öğrenmenin bilincinde olan uzman personel ve yöneticiler yetiştirmek üzere 4 yıllık lisans eğitimine başlamıştır. Öğrencilerin isteği doğrultusunda bir yıllık İngilizce hazırlık eğitimi sağlanabilmektedir. Eğitim-öğretim dili %100 Türkçe olan bölümün öğretim planında gastronomi alanına ilişkin dersler ağırlıklı olmakla birlikte ekonomi ve İşletme alanına ilişkin dersler ve Almanca, Rusça ve Fransızca seçimli yabancı dil dersleri de yer almaktadır. Öğrencilerimiz tercih ettikleri seçimlik yabancı dili eğitim sonuna kadar almakla yükümlüdürler. Ayrıca öğrencilerimize mesleki deneyiminlerini arttırmak için 40 iş günü staj olanağı sağlanmaktadır. |
Temel Program Kazanımları |
||||||||||||||||||||||||
|
Mezunların İstihdam Profilleri |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları öncelikle konaklama işletmelerinde ve bağımsız yiyecek/içecek işletmeleri olmak üzere, havalimanlarındaki yiyecek/içecek birimlerinde, kruvaziyer gemilerde, catering işletmelerinde, yiyecek/içecek hizmeti sunan kamu kurumlarında ve yiyecek/içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışabilmektedirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
İkinci düzey programlara başvurabilir. |
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi |
Ders Yapısı ve Kredileri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Derslerin değerlendirilmesine ilişkin kriterler, yöntemler ve oranlar ilgili dersin ders tanıtım formlarında sunulmaktadır. Sınavlar, ölçme ve değerlendirme sistemine ait düzenlemeler, DEU Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarında tanımlanmaktadır. Alınan her ders için öğrenciler, öğretim üyesi tarafından verilen, harf sisteminden bir not ile değerlendirilmektedir. Kredili bir dersten geçebilmek için gerekli minimum not DDdir. |
Mezuniyet Koşulları |
Öğrenciler 4 yıllık eğitim sonunda 240 AKTS kredisini ve 60 günlük stajı tamamlamak zorundadır. Programa ait diploma, öğretim planında yer alan tüm dersleri başarıyla tamamlayan ve Kümülatif Not Ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrencilere verilir. |
Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme) |
Tam gün |
Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri) |
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Hülya KURGUN |