DERS ADI

: SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3066 SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde gıda sistemleri ve sürdürülebilir gıda yönetimi hakkında gerekli bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını bilme ve ilkelerini öğrenme
2   Gıda ve sürdürülebilir gıda sistemlerini öğrenme
3   Sürdürülebilir Gıda Yönetimi hakkında bilgi sahibi olma
4   Sürdürülebilir Gıda Yönetimi konusunda değerlendirmeler, yöntemler, sistemler geliştirebilme
5   Küresel gıda ve sürdürülebilir gıda sistemlerini izleyebilme ve gelişmeleri takip edebilme yeteneğine sahip olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramları Sürdürülebilirliğin tarihsel gelişimi ve kalkınma ile ilişkisi
2 Küresel gıda arzı ve talebi Küresel nufus artışı, gelecek projeksiyonlar ve artan nufusun gıda ihtiyacı, bu ihtiyaca karşılık küresel gıda arzı incelemesi
3 Gıda Sistemleri Gıda sistemleri sınıflandırması
4 Gıdaların üretimi, taşınması ve tüketilmesi Gıda sistemlerinin basamakları
5 Sürdürülebilir Tarımsal Üretim Sürdürülebilir tarım ilkeleri, uygulamaları ve üretim teknikleri
6 Sürdürülebilir Tarımsal Üretim Sürdürülebilir tarım ilkeleri, uygulamaları ve üretim teknikleri
7 Sürdürülebilir Gıdalar Sürdürülebilir gıdalar nelerdir, üretim teknikleri ve etikenlendirilmeleri
8 Sürdürülebilir Gıdalar Sürdürülebilir gıdalar nelerdir, üretim teknikleri ve etikenlendirilmeleri
9 Gıda Kaybı ve Gıda İsrafı Küresel gıda atığı nedir, gıda kaybı ve israfının tanımlanması, arasındaki farklar, miktarlar, önleme uygulamaları
10 Adil Ticaret Adil ticaret nedir, tarihsel gelişimi ve uygulamaları
11 Coğrafi İşaretleme Coğrafi işaretleme nedir, amacı, önemi, sınıflandırmaları ve uygulamalrı
12 Sürdürülebilir gıdalarla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat Ulusal ve uluslararası mevzuatta gıdalar ve sürdürlebilr gıdaların yönetilmesi
13 Gelecekte sürdürülebilir gıda arz ve talep projeksiyonu Gelecekte artan ihtiyaçlara yönelik gıdaların izlenmesi
14 Sürdürülebilir gıdaların üretimden tüketime yönetilmesi ve Dünyadan örnekler Destinasyon yönetiminde sürdürülebilr gıdalar, üretiminden tüketilmesine uygulamalar, Dünyadan örnekler
15 Yarıyıl sonu sınavı Final Sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Zümrüt Begüm Ögel (2019). Destinasyonlarda Sürdürülebilir Gıda Yönetimi, Papatya Bilim, İstanbul.
Pınar Işıldar (2021). " Destinasyon Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar , Edt: Karasakal, S. ve Doğan, O., Nobel Akademik Yayıncılıktan, Ankara, Syf.235-260.
Aslı Emine Özen De Haas, Pınar Işıldar, Özay Emre Yıldız (2021),
"Sustainable Gastronomy Tourism and The Global Food Industry", Global Issues in Business and Organization Studies, Edt: Erhan Aydin, Mushfiqur Rahman, Cambridge Scholars Publishing, p.123-150.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders içi sunum, sözlü anlatım, soru-cevap, tartışma, video anlatım, uygulama.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme, ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ve uygulama becerileri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.
1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
3. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr
0232 301 69 28

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı / 13:00-15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Arazi çalışması 1 3 3
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 119

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.45555
ÖK.55