DERS ADI

: FONKSİYONEL BESLENME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2095 FONKSİYONEL BESLENME SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere; fonksiyonel gıdalar ile ilgili temel bilgi ve kavramları ve bu gıdalar ile ilgili beslenme programlarını öğretmek, fonksiyonel gıdaların insan sağlığını ve beden-zihin sistemini destekleyici özelliklerini aktarmak, doğru tekniklerle pişirilip tüketilmeleri konusunda teorik ve pratik anlamda yetkinlik kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fonksiyonel gıdaları tanımlayabilme
2   Fonksiyonel besin bileşenlerini tanımlayabilme
3   Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkilerini öğrenebilme
4   Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığını öğrenebilme
5   Probiyotik ve prebiyotik kavramını tanımlayabilme
6   Fonksiyonel özellikleki vitamin ve mineraller hakkında bilgi sahibi olabilme
7   Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri tanımlayabilme
8   Fonksiyonel özelliğe sahip bitkiler hakkında bilgi sahibi olabilme
9   Fonksiyonel süt ürünlerini öğrenebilme
10   Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fonksiyonel Beslenmeye Giriş
2 Fonksiyonel gıda kavramının tanımı ve gelişimi
3 Fonksiyonel Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkileri
4 Davranışsal Bağımlılık: Aşırı yemek tüketimi nedenleri, belirtileri ve etkileri- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
5 Fonksiyonel Gıdaların Sınıflandırılması ve ilgili yasal düzenlemeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
6 Fonksiyonel özellikteki probiyotik gıdalar- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
7 Fonksiyonel özellikteki prebiyotik gıdalar- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
8 Fitosteroller ve Karotenoidler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
9 Flavanoidler ve sekonder bileşikler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
10 Biyoaktif peptitler¬ Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
11 Fonksiyonel meyve ve sebzeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
12 Fonksiyonel arı ürünleri ve şekerlemeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
13 Fonksiyonel süt ürünleri- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
14 Plants with functional properties and Cereal products- Discussions based on Each Group's Projects-Case Study

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Shortt, C., O Brien, J., 2004. Handbook of Functional Dairy Products, CRC Press LLC.
2. Miller, G.D., Jarvis, J.K., McBean, L.D., 2000. Handbook of Dairy Foods and Nutrition, CRC Press LLC.
3. Yıldız, F., 2010, Development of Manufacture of Yogurt and Other Functional Dairy Products, CRC Press.
4. Seydim, Z.B.G., 2018, Fonksiyonel Beslenme. Sidas Yayın.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların, öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Vize
4. Proje
5. Sunum
6. Final

Değerlendirme Yöntemleri

İLAN EDİLECEKTİR


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır. (%40).

Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir (%20).

Sunum: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir. (%20).

Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Değerlendirme Kriteri

Sınav Değerlendirme Kriterleri:
Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dönem Ödevi Değerlendirme Kriterleri:

Öğrenci, dersi veren öğretim elemanının belirlediği dönem ödevi şablonuna uygun bir rapor sunar (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe şablona tam olarak uymuyor / büyük hatalar içeriyor 2 (%40)
Bu öğe şablona kabul edilebilir bir standartta uyuyor / küçük hatalar içeriyor 3 (%60)
Bu öğe şablona uygun ve beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ve hatasız hazırlanmıştır 5 (%100)

Öğrenci, dönem ödevi konusunu tanımlar ve tarihçesi hakkında gerekli bilgileri vererek açıklar (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe gerekli bilgilerle yeterince açıklanmıyor 2 (%40)
Bu öğe konuyu kabul edilebilir bir düzeyde karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci dönem projesi konusunun bir şekilde turizm faaliyetlerinin bir parçası olup olmadığını gerekçelerini belirterek tartışır (20puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci, turizmin proje konusu açısından yararlı mı, zararlı mı olduğunu gerekçelerini belirterek örnek olayla destekler (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci dönem projesiyle ilgili ve çeşitli referanslar kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe uygunluk ve çeşitlilikten yoksun 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Öğrenci sunum süresini etkili bir şekilde yönetir (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe yeterince iyi planlanmamış 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Öğrenci belirlenen kurallara uygun olarak ayrıntılı bir görsel sunum hazırlar (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentileri karşılamıyor ve bazı kurallara uymuyor 2 (%40)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve ortalama beklentiyi karşılar 3 (%60)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve genel beklentiyi karşılar 4 (%80)
Bu öğe tüm kurallara uygundur ve profesyonelce ele alınır 5 (%100)

Öğrenci etkili sunum tekniklerini ve becerilerini kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentilerin altında kalıyor 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 11 1 11
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 14 14
Final Sınavına Hazırlık 1 14 14
Ödev Hazırlama 1 14 14
Sunum Hazırlama 1 14 14
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 139

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65
ÖK.75
ÖK.85
ÖK.955
ÖK.10