DERS ADI

: FONKSİYONEL BESLENME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2095 FONKSİYONEL BESLENME SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fonksiyonel gıdaları tanımlayabilme
2   Fonksiyonel besin bileşenlerini tanımlayabilme
3   Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkilerini öğrenebilme
4   Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığını öğrenebilme
5   Probiyotik ve prebiyotik kavramını tanımlayabilme
6   Fonksiyonel özellikleki vitamin ve mineraller hakkında bilgi sahibi olabilme
7   Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri tanımlayabilme
8   Fonksiyonel özelliğe sahip bitkiler hakkında bilgi sahibi olabilme
9   Fonksiyonel süt ürünlerini öğrenebilme
10   Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fonksiyonel Beslenmeye Giriş
2 Fonksiyonel gıda kavramının tanımı ve gelişimi
3 Fonksiyonel Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkileri
4 Davranışsal Bağımlılık: Aşırı yemek tüketimi nedenleri, belirtileri ve etkileri- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
5 Fonksiyonel Gıdaların Sınıflandırılması ve ilgili yasal düzenlemeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
6 Fonksiyonel özellikteki probiyotik gıdalar- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
7 Fonksiyonel özellikteki prebiyotik gıdalar- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
8 Fitosteroller ve Karotenoidler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
9 Flavanoidler ve sekonder bileşikler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
10 Biyoaktif peptitler¬ Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
11 Fonksiyonel meyve ve sebzeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
12 Fonksiyonel arı ürünleri ve şekerlemeler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
13 Fonksiyonel süt ürünleri- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay
14 Plants with functional properties and Cereal products- Discussions based on Each Group's Projects-Case Study

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların, öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Vize
4. Proje
5. Sunum
6. Final

Değerlendirme Yöntemleri

İLAN EDİLECEKTİR


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır. (%40).

Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir (%20).

Sunum: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir. (%20).

Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 11 1 11
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 14 14
Final Sınavına Hazırlık 1 14 14
Ödev Hazırlama 1 14 14
Sunum Hazırlama 1 14 14
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 139

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65
ÖK.75
ÖK.85
ÖK.955
ÖK.10