DERS ADI

: MESLEKİ İNGİLİZCE I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2001 MESLEKİ İNGİLİZCE I ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

İngilizce dil becerilerini mesleki alanlarda aktif kullanabilme, mesleki alana yönelik İngilizce temel terim ve kavramları konuşma ve yazma dilinde kullanabilme, alana yönelik okuma ve dinleme metinlerini anlayabilme, mesleki yazışmalar yapabilme, konuşma dilini doğru ve akıcı kullanabilme yeteneğinin kazandırılması

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında İngilizce dilini kullanma becerisi edinir
2   Sektöre ait temel mesleki kavramları kullanır
3   Mesleki alanda resmi yazışmalar yapmak için kavram ve kalıpları kullanır
4   Meslek alanıyla ilgili İngilizce metinleri yorumlar

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kendini tanıtma-İletişim faaliyetleri, Yiyecek ve içecekler Temel gıdalar, gıda maddelerinin sınıflandırılması
2 Yiyecek ve içecekler Restoranda yaygın olarak sunulan yiyecekler, içeceklerin adlandırılması ve sınıflandırılması, tat duyusu ve temel tatlar
3 Mutfak makine ve gereçleri Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması
4 Mutfak makine ve gereçleri Bıçak türleri, şef bıçağının kısımları, servis ekipmanları
5 Mutfak personeli Mutfakta çalışan kişilerin ünvanları ve görevleri,mutfak hiyerarşisi
6 Mutfak bölümleri Ticari mutfak tanımı,hazırlık mutfağı, istasyon mutfağı vb, mutfak iş akışı
7 Mutfak ölçü birimleri Amerikan ölçü birimleri, birim dönüşümleri, sıcaklık ölçü birimleri
8 Profesyonel bir mutfaktaki temel işlemler Profesyonel mutfakta sıklıkla kullanılan fiiller
9 Pişirme teknikleri Kuru ve nemli ısıda pişirme yöntemleri
10 Pişirme teknikleri Diğer pişirme yöntemleri
11 Mutfak hazırlıkları Kesim teknikleri, mekanik teknikler
12 Mutfak hazırlıkları Kimyasal teknikler,mizanplas
13 Reçeteler Reçeteyi meydana getiren unsurlar
14 Reçeteler Reçete çeşitleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Koç, N. (2023). English for gastronomy students and professional chefs: Students book I (5. baskı). Rdy@Venus Yayıncılık & Eğitim. ISBN: 978-605-71879-1-8
Koç, N. (2023). English for gastronomy students and professional chefs: Students book II (5. baskı). Rdy@Venus Yayıncılık & Eğitim. ISBN: 978-605-71879-1-8
Morris, Catherine E. Flash on English for Cooking, Catering and Reception. ESP Series
Wayne Gisslen. Professional Cooking. New York: John Wiley & Sons Inc.
Sarah R. Labensky, Alan M. Hause, Priscilla A. Martel. On Cooking: A Textbook of Culinary Fundamentals. USA: Pearson Education International, 2010.


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap, grup çalışması

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Değerlendirmede derste edinilen alıcı ve üretici dil becerilerinin tümü esas alınır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Sınıf içi etkinliklere aktif katılım gerekmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

basakgokce.col@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 14.00-16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 97

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555