DERS ADI

: MESLEKİ İNGİLİZCE II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2014 MESLEKİ İNGİLİZCE II ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yabancı dilden mesleki alanlarda faydalanma, yabancı dili iş hayatında doğru kelime ve ifadeleri kullanarak doğru telaffuz, vurgu ve tonlamayla konuşabilme, mesleğiyle ilgili konularda dinlediğini anlayabilme, mesleğiyle ilgili gerekli konularda yazabilme, yazışmalar yapabilme, mesleğiyle ilgili konularda okuduğunu anlayabilme.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi ve mutfak sanatları alanında İngilizce kelime bilgisi edinme
2   Sektörde kullanacağı mesleki kavramları anlama ve konuşabilme
3   Resmi yazışmalar yapabilmek için gerekli kavramları ve kalıpları kullanabilme
4   Meslek alanıyla ilgili okuduğunu anlayabilme
5   Mesleki İngilizceyi orta düzeyde kullanabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek içecek hizmetleri sektörüne giriş Yemek servisi ve hizmet türleri
2 Menü çeşitleri Fiks menu,devirli menü,alakart menü,günlük menü
3 Menü öğeleri ve grupları Aperatifler,salatalar,makarnalar,ana yemekler, tatlılar
4 Menü açıklamaları ve tasarımı Tanımlayıcı kelimeler,yemek tanımlama
5 Gıda güvenliği&hijyeni Gıda güvenliği ve hijyen ilkeleri,sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon
6 Profesyonel mutfaklarda hijyen uygulamaları Gıda ile temas, hazırlık ve servis sırasında gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yönelik bir dizi yönerge, prosedür ve düzenlemeler
7 Temizlik kimyasalları ve ekipmanları Temizlikte kullanılan kimyasallar, aletler, makineler ve ekipmanlar
8 Tabaklanmış yemeklerin tanımlanması Bir menü öğesinin tanımlanması, yiyecek sunumu ve tabaklama
9 Görsel öğelerin analizi Malzemelerin düzeni, renk, garnitürler, tektür ve genel sunum gibi çeşitli görsel unsurları gözlemlemek ve değerlendirmek
10 Mutfak iletişimi Mutfak personelinin görev ve sorumlulukları, temel mutfak terminolojisi ve etkili iletişim uygulamaları
11 Yiyecek içecek hizmetleri terminolojisi Yiyecek içecek hizmetlerinde kullanılan kalıplaşmış kelimeler ve anlamları
12 Sipariş alma süreci Açık büfe sipariş alma aüreci ve masada sipariş alma
13 Misafir soruları Misafirlerin belirli konularla ilgili sorularına uygun şekilde yanıt verme
14 Misafirleri yönlendirme Misafirleri bir otel veya restoranda belirli bir yere yönlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Morris, Catrin E. Flash on English for Cooking, Catering & Reception. ESP.
Koç, N. (2023). English for gastronomy students and professional chefs: Students book III (5. baskı). Rdy@Venus Yayıncılık & Eğitim. ISBN: 978-605-71879-1-8

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, soru cevap, tartışma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavı

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derslere düzenli katılım sağlamalı ve ders etkinliklerine katılmalıdır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

basakgokce.col@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 12.00-14.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Uygulama 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 74

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555