DERS ADI

: EGE MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4060 EGE MUTFAĞI SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Ege Mutfağına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ege mutfağı çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlar
2   Ege mutfağında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını bilir
3   Ege mutfağı menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygular
4   Ege mutfağı menülerinin kalitesini değerlendirir
5   Ege mutfağı reçetelerini ve teknikleri uygulamayı öğrenir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ege mutfağına giriş Ege mutfağının tarihçesi, coğrafi ve kültürel etkileri.
2 Ege Otları ve soğuk mutfak uygulamaları Ege mutfağındaki otlar ve bunların soğuk yemeklerde kullanımı. Soğuk meze teknikleri ve sunum.
3 Ege Otları ve sıcak mutfak uygulamaları Ege otlarının sıcak yemeklerde kullanımı. Ege mutfağında yaygın olarak kullanılan et yemekleri ve zeytinyağlılar ile birleşen otlar.
4 Ege mezeleri ve teknikleri Ege mezelerinin tarihçesi ve çeşitleri. Meze hazırlama teknikleri ve sunum önerileri. Soğuk ve sıcak meze farkları.
5 Zeytinyağı ve zeytinyağlılar Zeytinyağının Ege mutfağındaki yeri ve önemi. Zeytinyağının sağlık açısından faydaları ve doğru kullanımı.
6 Deniz ürünleri ve ana yemekler-1 Ege denizlerinin zengin deniz ürünleri çeşitleri
7 Deniz ürünleri ve ana yemekler-2 Ege denizlerinin zengin deniz ürünleri çeşitleri
8 Et yemekleri ve güveçler-1 Ege'de et yemekleri ve geleneksel güveçler.
9 Et yemekleri ve güveçler-2 Ege mutfağındaki et yemeklerinin zenginliği.
10 Sakatat uygulamaları Sakatat yemekleri ve Ege mutfağındaki yeri.
11 Hamur İşleri Ege mutfağında hamur işlerinin çeşitleri ve önemi.
12 Şerbetli ve sütlü tatlılar Ege mutfağındaki tatlılar ve şerbetli tatlılar
13 İzmir mutfağı İzmir mutfağının özgün yemekleri ve lezzetleri. İzmir'e özgü mezeler, yemekler ve tatlılar.
14 Sefarad mutfağı, Levanten mutfağı Sefarad mutfağının tarihi ve yemek kültürü. Levanten mutfağının Ege ye etkileri, tatlar ve pişirme yöntemleri. Ortak yemekler ve zenginlik.
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İzmir'in Lezzet Öyküsü (2018) 2.baskı
Mutfak Tarihinin Levanten Tarifleri (2011) 1.baskı
Turkish Cuisine (2015) Editors: A. Bilgin, Ö. Samancı, Ministry of Culture and Tourism, Ankara.
Ege Yemekleri (2020) M. Faruk Bayrak, Soframda Anadolu.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Mutfak uygulamaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve mutfak uygulamalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve mutfak uygulamalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final sınavı
3. Ödev ve haftalık uygulama performansları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Derse ve derste yer alan tartışmalara ve uygulamalara katılım önemlidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 11:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 9 9
Final Sınavına Hazırlık 1 9 9
Sınıf içi uygulamalar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.555