DERS ADI

: GIDA TADIM TEKNIKLERI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4008 GIDA TADIM TEKNIKLERI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Gıdaların duyusal yönden değerlendirilmesi ve gıdalarda tadım testleri uygulayabilme yeterliliğinin kazandırılması

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda Kalitesi ile ilgili temel bilgiye sahip olma
2   gıda sektöründe tadım tekniklerinin önemini kavrayabilme
3   Gıda tadım teknikleri ve Duyusal analiz teknikleri hakkında bilgi edinme
4   Tüketici tercihinde duyusal algının önemini anlayabilme
5   Uygulama alanları hakkında bilgi edinme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri Gıda kallitesi nedir, özelikleri nedir. Gıdaların kalite karakteristikleri anlatılacaktır.
2 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri Gıda kallitesi nedir, özelikleri nedir. Gıdaların kalite karakteristikleri anlatılacaktır.
3 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Gıdaların duyusal değerlendirmesinde öne çıkan unsurlar, cramber çemberi
4 Duyusal Analiz Teknikleri Duyusal analizde kullanılan teknikler
5 Duyusal Analiz Teknikleri Duyusal analizde kullanılan teknikler
6 Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler Panelist seçimi, dikkat edilecek unsurlar, ve panel büyüklüğünün ayarlanması
7 Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler Panelist seçimi, dikkat edilecek unsurlar, ve panel büyüklüğünün ayarlanması
8 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar Testlerde ve değerlendirme kullanılan skalalr
9 Farklılık Testleri Farklılık testlerinin içeriği, uygulama alanları
10 Doku Profili Analizi Doku profil testlerinin içeriği, uygulama alanları
11 Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması Tüketici tercihlerinde duyusal testlerin önemi ve uygulaması
12 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme Örnek Uygulama Çeşitli gıdaların duyusal analiz uygulaması
13 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme Örnek Uygulama Çeşitli gıdaların duyusal analiz uygulaması
14 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme Örnek Uygulama Çeşitli gıdaların duyusal analiz uygulaması
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Tomris ALTUĞ ONOĞUR ve Yeşim ELMACI (2015) Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, ISBN: 978-9944-5660-8-7, SİDAS MEDYA

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders içi sunum, sözlü anlatım, soru-cevap, tartışma, video anlatım, uygulama.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme, ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ve uygulama becerileri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.


1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
3. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr, 0232 301 69 28

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı/ 13:00-15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 3 3
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 81

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.51111