DERS ADI

: GASTRONOMİYE GİRİŞ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1009 GASTRONOMİYE GİRİŞ ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu ders birinci sınıf öğrencilerine gastromoni ve gastronomi ile ilgili alanları tanıtmayı amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi kavramının tarihsel kökenlerini ve mevcut durumu kavrayabilme
2   Gıdanın gastronomik özelliklerini geliştirmek için gıda işlemenin temel unsurları hakkında bilgi sahibi olma
3   Gastronominin halk sağlığı açısından önemini kavrayabilme
4   Toplumların yemek yeme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olma
5   Tat ve aroma kavramları hakkında bilgi sahibi olma
6   Gıda seçimlerinin kültürel ve çevresel bağlamı hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomiye Giriş
2 Gastronomi Kavramı ve Gastronomi Kavramının Etimolojisi ve Gelişim Süreci
3 Gastronomi Kavramı ve Gastronomi Kavramı ile ilgili kavramlar
4 Gastronominin insan sağlığı açısından önemi - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
5 Gastronomi ve beslenme ilişkisi - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
6 Beslenme alışkanlıkları ve yemek yeme kültürü, tat ve aroma kavramları - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
7 Gıda işlemenin tanımı ve önemi: Gıda işleme sürecindeki temel aşamalar - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
8 Gıda işleme teknolojileri:Et ve et işlemenin temel unsurları, et tüketiminin sürdürülebilirliği - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
9 Gıda işleme teknolojileri: Su ve su ürünleri işleme sürecindeki temel unsurlar - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
10 Gıda işleme teknolojileri:Tahıllar ve tahıl ürünleri, ekmek ve kültürel önemi - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
11 Gıda işleme teknolojileri: Meyve ve sebze işlemesürecindeki temel unsurlar - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
12 Gıda Katkı maddeleri ve kullanım amaçları-Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
13 Gıda ambalajlama, etiketleme ve depoloma gereklilikleri - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
14 Gıda İşleme alanındaki yeni gelişmeler - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Wayne Gisslen (2016) Essentials of Professional Cooking
Harold McGee (2004) On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen
Peter Barham (2001) The science of cooking


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların,
öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Vize
4. Proje
5. Sunum
6. Final

Değerlendirme Yöntemleri

İLAN EDİLECEKTİR


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır. (%40).

Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir (%20).

Sunum: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir. (%20).

Değerlendirme Kriteri

Sınav Değerlendirme Kriterleri:
Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dönem Ödevi Değerlendirme Kriterleri:

Öğrenci, dersi veren öğretim elemanının belirlediği dönem ödevi şablonuna uygun bir rapor sunar (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe şablona tam olarak uymuyor / büyük hatalar içeriyor 2 (%40)
Bu öğe şablona kabul edilebilir bir standartta uyuyor / küçük hatalar içeriyor 3 (%60)
Bu öğe şablona uygun ve beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ve hatasız hazırlanmıştır 5 (%100)

Öğrenci, dönem ödevi konusunu tanımlar ve tarihçesi hakkında gerekli bilgileri vererek açıklar (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe gerekli bilgilerle yeterince açıklanmıyor 2 (%40)
Bu öğe konuyu kabul edilebilir bir düzeyde karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci dönem projesi konusunun bir şekilde turizm faaliyetlerinin
bir parçası olup olmadığını gerekçelerini belirterek tartışır(20puan).
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci, turizmin proje konusu açısından yararlı mı, zararlı mı olduğunu gerekçelerini belirterek örnek olayla destekler (20 puan).
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)

Öğrenci dönem projesiyle ilgili ve çeşitli referanslar kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe uygunluk ve çeşitlilikten yoksun 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Öğrenci sunum süresini etkili bir şekilde yönetir (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe yeterince iyi planlanmamış 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Öğrenci belirlenen kurallara uygun olarak ayrıntılı bir görsel sunum hazırlar (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentileri karşılamıyor ve bazı kurallara uymuyor 2 (%40)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve ortalama beklentiyi karşılar 3 (%60)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve genel beklentiyi karşılar 4 (%80)
Bu öğe tüm kurallara uygundur ve profesyonelce ele alınır 5 (%100)

Öğrenci etkili sunum tekniklerini ve becerilerini kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentilerin altında kalıyor 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 11 1 11
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 10 10
Sunum Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 105

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65