DERS ADI

: ULUSLARARASI MUTFAKLAR II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4012 ULUSLARARASI MUTFAKLAR II ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dünya mutfaklarını, tarihini ve gelişimini tanımak. Uygulamalarına hakim olmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Faklı kültürleri tanıyabilme
2   Dünya mutfaklarını tanıyabilme
3   Kültür mutfak ilişkisini kurabilme
4   Faklı mutfaklardan uygulamalara hakim olma
5   Dünyadaki yeni gelişmeleri takip edebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Alman Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Alman mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
2 Alman Mutfağı Uygulamaları Alman mutfağına ait reçetelerin uygulanması
3 Hint Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Hint mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
4 Hint Mutfağı Uygulamaları Hint mutfağına ait reçetelerin uygulanması
5 Çin Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Çin mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
6 Çin Mutfağı Uygulamaları Çin mutfağına ait reçetelerin uygulanması
7 Kore Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Kore mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
8 Kore Mutfağı uygulamaları Kore mutfağına ait reçetelerin uygulanması
9 Japon Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Japon mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
10 Japon Mutfağı uygulamaları Japon mutfağına ait reçetelerin uygulanması
11 Orta Doğu Mutfağı özellikleri, yeme içme kültürü Orta Doğu mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması
12 Orta Doğu Mutfağı uygulamaları Orta Doğu mutfağına ait reçetelerin uygulanması
13 Orta Asya Mutfaklarının özellikleri, yeme içme kültürü ve reçetelerin uygulanması Orta Asya mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması ve reçetelerin uygulanması
14 Afrika Mutfaklarının özellikleri, yeme içme kültürü ve reçetelerin uygulanması Afrika mutfak kültürünün (tarihsel gelişimi, yiyecek ve içecekler, öğünler, gelenekler) anlatılması ve reçetelerin uygulanması

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Dünya Mutfakları Atlası -Gilles Fumey,NTV Yiyelim İçelim, Tarihini Bilelim
Dünden Bugüne Gastronomi-Deniz Gürsoy Türk ve Dünya Mutfağından Seçmeler
Dünya Mutfak Kültürleri-Nilüfer Şahin Perçin

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödev ve uygulamaları kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 1 1
Final Sınavına Hazırlık 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 74

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311111
ÖK.41
ÖK.51