DERS ADI

: TÜRK MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3011 TÜRK MUTFAĞI ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

EKİN AKBULUT

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk beslenme kültüründen yola çıkarak Türk kültüründe mutfak ve öneminin anlatılması, kullanılan malzemeler ve yemekleri teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi ve geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması ile birlikte öğrenciler Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmeleri hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk mutfağının özellikleri kavramak
2   Türk mutfağına mahsus pişirme tekniklerini uygulayabilmek
3   Türk mutfağını uluslararası düzeyde tanıtabilmek
4   Türk mutfağına mahsus menüler hazırlayabilmek
5   Türk mutfağının Orta Asya dönemi hakkında bilgi verebilmek
6   Türk mutfağının Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri hakkında bilgi verebilmek
7   Türk mutfağının Cumhuriyet dönemi hakkında bilgi verebilmek
8   Türk mutfağını modern yiyecek içecek sektörüne adapte edebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki iş ve görev tanımlarının yapılması Öğrencilerin mutfak içerisindeki çalışma planlarının ve mutfak temizliği yapılması
2 Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi Türk Mutfağının Orta Asya'da Günümüze kadar geçen süreçte tarihsel gelişiminin anlatılması
3 Türk Mutfağında Yer Alan Çorbaların ve Zeytinyağlıların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan çobaların ve zeytinyağlı soğuk başlangıçların uygulanması
4 Türk Mutfağının Yemek Kültürü Türk Mutfak kültüründe sofra düzeni, özel gün yemekleri, servis, mutfak mimarisi, araç gereç ve ekipmanların anlatılması
5 Dolma ve Sarmaların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan dolma ve sarmaların uygulanması
6 Türk Mutfağında Besinlerin İşlenerek Saklanması Türk Mutfağında geleneksel saklama ve işleme yöntemlerinin anlatılması
7 Pilavlar ve Bakliyatların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan pilav ve bakliyat yemeklerinin uygulanması
8 Türk Mutfağının Değişimi Türk Mutfağının değişmesinde etki olan unsurların anlatılması
9 Pide ve Lahmacunların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan kapalı, yaprak, yuvarlak, kır vb. pidelerin ve lahmacunların uygulanması
10 Hamur Yemeklerinin Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan börekler, mantılar, eriştelerin uygulanması
11 Türk Mutfağında Et Yemekleri Türk mutfağında etin kullanımı, etten yapılan yemeklerin farklarının anlatılması
12 Köftelerin, Mezelerin, Salataların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan köfte, salata ve mezelerin uygulanması
13 Sebze Yemeklerin Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan sebze yemeklerinin uygulanması
14 Kebapların Hazırlanması Türk Mutfağının yer alan kebapların uygulanması

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık.
2. Şahin Perçin, Nilüfer ve Uçuk, Ceyhun. Uygulamalı Türk Mutfağı, Nobel Yayıncılık.
3. Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul .
4. Bilgin, Arif ve Samancı, Özge. Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
5. Baysal, Ayşe., Merdol, Türkan K., Sacır, Handan ve Ciğerim Nevin. Türk Mutfağından Örnekler, Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yayınları, Ankara .
6. Yerasimos, Marianna. 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı. Boyut Yayın Grubu.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık uygulama performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, örnek olay ve teknik uygulamalardan da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Haftalık uygulama performans değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi haftalık uygulama performans değerlendirme hakkını saklı tutar.
4. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
5. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ekin.akbulut@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı: 14:00-15:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8