DERS ADI

: MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1105 MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mutfakta ve serviste kullanılan yiyecek içecek hammaddeleri ile yiyecek dışı materyallerin tanıtılması ve satın alma, depolama, dağıtım ile ilgili kavramların anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Satın Alma, depolama ve dağıtım süreci ile ilgili temel kavramları ve maliyet kontrol süreçlerini tanımlayabilme
2   Yiyecek içecek hammaddelerinin türleri ve temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma
3   Mutfakta ve serviste kullanılan yiyecek dışı materyaller ve teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Tarım ve besin üretim ve dağıtım sistemlerine giriş
2 2. Y&İ işletmesinde satın alma işlevi
3 3. Y&İ işletmesinde tesellüm kontrolü ve depolama
4 4. Üretim planlama, dağıtım ve üretime hazırlık aşamaları
5 5. Besin içerikleri 1 - Tahıl ve bakliyatlar
6 6. Besin içerikleri 2 - Et
7 7. Besin içerikleri 3 - Süt, süt ürünleri ve yumurta
8 8. Besin içerikleri 4 - Su ürünleri
9 9. Besin içerikleri 5 - Sebze, meyve ve baharatlar
10 10. Besin içerikleri 6 - Tatlılar, yağlar ve gıda katkı maddeleri
11 11. İçecekler
12 12. Mutfakta kullanılan yiyecek dışı materyaller ve teknolojiler
13 13. Serviste kullanılan yiyecek dışı materyaller ve teknolojiler
14 14. Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yrd.Doç.Dr.Yaşar YILMAZ, Servis Teknikleri, Detay Yayıncılık
Purchasing A Guide for Hospitality Professionals, David K. Hayes, Jack D. Ninemeier, Prentice Hall, USA, 2010 Modern Food Service Purchasing
Business Essentials to Procurement, Robert B. Garlough, Michel Suas, Delmar Publishing, USA, 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, uygulamalar, soru-cevap, münazara, yönlendirilmiş okuma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı (%40): Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır
2. Final Sınavı (%60): Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur.

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba: 10.00 12.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Kitap Okuma 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.355