DERS ADI

: SIFIR ATIK MUTFAK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2056 SIFIR ATIK MUTFAK SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda israfı kavramı ve mutfaklarda gıda israfının azaltılmasına yönelik uygulamalar hakkında bilgi edinerek mutfak içerisinde kullanılabilecek sıfır atık reçeteler geliştirmelerini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda israfı kavramını tanıyabilme
2   Gıda israfının azaltılmasına yönelik uygulamaları bilme
3   Mutfaklarda gıda israfının azaltılmasına yönelik uygulamaları değerlendirebilme
4   Mutfak içerisinde kullanılabilecek sıfır atık reçetesi geliştirebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Atık ve Sıfır Atık Kavramları Atık nedir ve sıfır atıkla ilgili kavramların anlatılması
2 Atık Yönetimi Atık yönetimi nedir, prensipleri nelerdir
3 Gıda Atığı, gıda kaybı ve israfı Gıda atığının oluştuğu alanlar ve sınıflandırmaları
4 Gıda Atığı, gıda kaybı ve israfı Gıda atığının oluştuğu alanlar ve sınıflandırmaları
5 Dünya'da ve Türkiye'de Gıda İsrafının Durumu Dünya'da ve Türkiye'de gıda israfının boyutları, istatiksel değerlendirmeler
6 Gıda sistemleri ve gıda atığı Gıda sistemlerinin anlatılması ve atık oluşturan faaliyetler
7 Gıda kaybı ve gıda israfının oluştuğu alanlar Gıda atığının ortaya çıktığı alanlar
8 Yiyecek içecek işletmeleri, hane halkı gıda israfı İşletmelerde ve hane halkında oluşan gıda atığını tanımak
9 Gıda kaybı ve gıda israfının etkileri Gıda kaybı ve gıda israfının etkilerinin tartışılması
10 Gıda kaybı ve gıda israfı yönetimi Gıda kaybı ve gıda israfını önleyici yöntemler
11 Mutfaklarda gıda atığının azaltılması Mutfaklarda gıda atığının azaltılmasına yönelik yöntemler
12 Mutfaklarda sıfır atık çalışma prensipleri Mutfaklarda sıfır atık çalışma prensiplerinin incelenmesi
13 Sıfır atık reçete geliştirme çalışmaları 1 Sınıf içi uygulamalar, çalışmalar 1
14 Sıfır atık reçete geliştirme çalışmaları 2 Sınıf içi uygulamalar, çalışmalar 2
15 Final Final
16 Final Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Evans, D. (2020). Sıfır Atık, Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı, Burcu Yeşil Çevirmen, Tohum yayınclık, İstanbul
Demir, Y. (2022). Eğitim Mutfaklarında Gıda İsrafını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Doktora Tezi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders içi sunum, sözlü anlatım, soru-cevap, tartışma, video anlatım, uygulama.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme, ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ve uygulama becerileri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.
1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
3. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 13:00-14:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 130

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.45