DERS ADI

: GASTRONOMİ TURİZMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2073 GASTRONOMİ TURİZMİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri tanımlayabilmek
2   2. Yiyecek,kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi bilmek
3   3. Turizm ve gastronomi arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek
4   4. Gastronomi turizminin önemi ve gelişimini bilmek
5   5. Sürdürülebilirlik ve gastronomi arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi Turizmine Giriş
2 Gastronomi Kavramı: Tanımı ve Gelişimi
3 Gastronomi ve ilişkili kavramlar
4 Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları - Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
5 Yiyecek, Kültür ve Turizm İlişkisi- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
6 Turizm ve Gastronomi İlişkisi- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
7 Gastronomi turizmi ve gelişimi- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
8 Gastronomi turist tipolojileri- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
9 Gastro-Coğrafya- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
10 Sürdürülebilirlik ve Gastronomi Turizmi- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
11 Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi
12 Gastonomi Turizminin Türkiyedeki Durumu- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
13 Gastronomi Turizminin Dünyadaki Durumu- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri
14 Gastronomi turizminde trendler- Grup proje sunumları ve tartışmalar: Örnek olay çözümlemeleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların,
öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Vize
4. Proje
5. Sunum
6. Final

Değerlendirme Yöntemleri

İLAN EDİLECEKTİR


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır. (%40).

Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir (%20).

Sunum: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir. (%20).

Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 11 1 11
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Sunum Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255555
ÖK.35555
ÖK.45
ÖK.5555