DERS ADI

: RESTORAN VE BAR YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4013 RESTORAN VE BAR YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. TURGAY BUCAK

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Restoran ve bar yönetimi ile ilgili temel bilgileri açıklamak ve işletme kurma ve işletme süreçlerini irdelemektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Restoran ve barları tanımak
2   Retoran ve bar yönetimine hakim olmak
3   Planlama, organizasyon ve koordinasyona hakim olmak
4   Bütçe Kontrolü yapmak
5   Yeni gelişmeleri takip etmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel Kavramlar, Yiyecek İçecek Servisinin Tarihi
2 Restoran Organizasyonu ve Görev Tanımları
3 Bar Organizasyonu ve Görev Tanımları
4 Restoran, Bar Türleri ve Nitelikleri
5 Mutfak Planlaması ve Ekipmanları
6 Menü Planlaması, Reçete Hazırlama
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Bar Planlaması ve Ekipmanları
10 Barda Reçetelerinin Hazırlanması
11 Alkolsüz İçkiler ve Türleri, Alkolsüz İçkilerin Sunumu
12 Alkollü İçkiler ve Türleri, Alkollü İçkiler Sunumu
13 Kokteyller, Hazırlanma İlkeleri, Sunumu
14 Satınalma, Üretim ve Hijyen Operasyon, Bütçe & Kontrol
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ebru Zincir, Restoran Yönetimi Kavramlar ve Süreçler, Detay Yayıncılık, 2017, Ankara

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci;
1.Restoran ve barların temel özelliklerini bilecektir.
2 Retoran ve barda planlama, organizasyon ve koordinasyon fonksiyonlarını açıklayabilecektir.
3. Bütçe hazırlama ve kontrol işlevlerini açıklayabilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Derse ve derste yer alan tartışmalara katılım önemlidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

turgay.bucak@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma/09:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.5555