DERS ADI

: SANİTASYON VE HİJYEN

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2003 SANİTASYON VE HİJYEN ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Temizlik, dezenfeksiyon, hijyen ve sanitasyon kavramlarını öğretmek. Gıda hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, su hijyeni, atık bertarafı, güvenli gıda üretimi, patojen mikroorganizmaların gıdalar ve insanlar üzerindeki etkilerini öğretmek. İşletmeler için önem taşıyan gıda hijyeni, gıda mevzuatı ve kalite kontrol sistemleri konusunda işveren, yönetici ve personelin yasal ve etik sorumluluklarını kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temizlik, hijyen, sanitasyon, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramlarını açıklar
2   Gıda, işletme ve personel hijyeninin önemini açıklar
3   Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları sınıflandırır
4   Gıdalarda mikroorganizma gelişmesini etkileyen faktörleri açıklar
5   Gıda muhafazası, gıda mevzuatı ve gıda kalite kontrol sistemlerini açıklar

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Hijyen ve sanitasyona giriş, tanım ve tarihçe Hijyen, temizlik, dezenfeksiyon, sanitasyon, gıda hijyeni vb. tanımlar, hijyen tarihçesi ve önemi, gıda sanayisinde sanitasyon
2 Mikroorganizma sanitasyon İlişkisi Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar,mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler
3 Mikroorganizma sanitasyon ilişkisi Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
4 Gıdalarda kalitenin korunması ve mikroorganizma inaktivasyonu Gıdaların bozulması, gıda muhafaza yöntemleri, kontaminasyona karşı alınması gereken önlemler
5 Personel hijyeni Gıdaların mikrobiyal kontaminasyonunda personelin rolü, hastalık bulaşma yolları, hijyenik uygulamalar
6 İşletme hijyeni Food premises hygiene and its importance, facility design, equipment hygiene, airborne contamination and its control
7 Su hijyeni Suyun fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri,su kalitesini iyileştirme yolları
8 Atık maddelerin uzaklaştırılması ve haşerelerle mücadele Katı ve sıvı atıkların uzaklaştırılması,gıda endüstrisinde bulunan haşereler ve haşerelerle mücadele yöntemleri
9 Temizlk ve temizlik maddeleri Kir ve kir çeşitleri, temizlik maddeleri, kirlerin yüzeyden uzaklaştırılması
10 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar Dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektanlar
11 Temizleme, dezenfeksiyon ve sanitasyon işlemleri Temizleme ekipmanları ve sistemleri, temizleme ve dezenfeksiyon aşamaları
12 Gıda Mevzuatı Gıda mevzuatı ve gıda güvenliği; ilgili tanımlar, yönetmelikler ve 5996 sayılı kanun
13 Kalite güvence ve sanitasyon programının gelişimi Etkin bir sanitasyon programında kalite sağlamanın işlevi, kalite güvence programının organizasyonu
14 Gıda kalite kontrol sistemleri Temel kalite güvence sistemleri (GMP,HACCP, ISO 2200 vb)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Kayaardı, S. (2022). Gıda hijyeni ve sanitasyon. Sidas Yayınları.
Tayar, M. (2014). Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon. Dora Yayıncılık.
Erkmen, O., Sağlam, H., & Bozoğlu, T. F. (2022). Gıda hijyeni ve sanitasyon. Nobel Akademik Yayıncılık.
Bulduk, S., & Bulduk, E. Ö. (2018). Gıda ve personel hijyeni. Detay Yayıncılık.
Levieveld, H. L. M., Holah, J., & Napper, D. (2014). Hygiene in food processing: Principles and practice. Woodhead Publishing.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatma,tartışma, soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

basakgokce.col@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555