DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3016 YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. UĞUR LOKMAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yiyecek-İçecek işletmelerinde maliyet kontrol süreci içerisinde yer alan satınalma, tesellüm, stok kontrolü ve standart reçete ile fiyatlama kavramlarını açıklamak ve bu amaçla mutfakta kullanılan otomasyon sistemleri hakkında bilgi vermek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Bilgi ve iletişim teknolojileri temel kavramlarını öğrenme
2   Satınalma, tesellüm ve stok kontrolü kavramlarını öğrenme
3   Standart reçete ile fiyatlama kavramını öğrenme
4   Mutfakta kullanılan otomasyon sistemlerini öğrenme
5   Mutfakta kullanılan otomasyon sistemlerinin önemini kavrama

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yiyecek içecek işletmelerinde nasıl kullanıldığını inceleme. Dijitalleşme, veri yönetimi, otomasyon, bulut bilişim ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerin sektördeki rolü.
2 Bilgi yönetimi Bilgi yönetiminin tanımı, veri toplama, depolama, analiz ve paylaşım süreçleri. Yiyecek içecek sektöründe bilgi yönetim sistemleri (ERP, CRM) ve verilerin iş süreçlerinde kullanımı.
3 Yiyecek işletmelerinde maliyet kontrol süreci Maliyet kontrolünün temel prensipleri ve süreçleri. Gıda maliyetleri, iş gücü maliyetleri ve diğer işletme maliyetlerinin kontrolü. Otomasyon sistemleri ile maliyet takibi.
4 Yiyecek içecek işletmelerinde satınalma Satın alma süreçlerinin yönetimi, tedarikçi seçimi, sözleşmeler ve otomasyon araçları ile envanter yönetimi. Otomatik sipariş sistemleri ve tedarik zinciri yazılımlarının kullanımı.
5 Yiyecek içecek işletmelerinde tesellüm kontrolü Tesellüm kontrolü, alınan malzemelerin doğru teslim edilmesini sağlamak için kullanılan süreçler ve yazılımlar. Tesellüm yazılımları, malzeme kabul ve kontrol yöntemleri.
6 Yiyecek içecek işletmelerinde gelir kontrol süreci Gelir kontrolü süreçlerinin yönetimi. Satış ve gelir raporlaması, fiyatlandırma stratejileri ve gelir takibi. Otomasyon sistemleri ile gelir yönetimi ve verimlilik artışı.
7 Yiyecek içecek işletmelerinde üretim kontrolü Üretim süreci ve kalite kontrolü. Mutfak içi otomasyon sistemleri ile pişirme süreçlerinin kontrolü, hata oranlarının azaltılması ve hızın artırılması.
8 Yiyecek içecek işletmelerinde stok kontrolü Stok kontrolü, envanter takibi ve malzeme yönetimi. Otomatik stok kontrol sistemleri, envanter optimizasyonu ve tedarikçi ilişkileri. RFID ve barkod teknolojilerinin kullanımı.
9 Yiyecek içecek işletmelerinde otomasyon sistemleri Otomasyonun yiyecek içecek işletmelerindeki rolü. POS sistemleri, ERP, stok yönetimi yazılımları ve mutfak otomasyonu gibi araçların işletme verimliliğini artırma üzerindeki etkileri.
10 Micros-Fidelio Materials Controls Stok Programı Çalışma İlkeleri Micros-Fidelio Materials Controls programının genel tanıtımı. Yazılımın stok takibi, envanter yönetimi ve tedarikçi ilişkilerinde nasıl kullanıldığı. Temel özellikleri ve faydaları.
11 Micros-Fidelio Materials Controls Stok Programı Uygulaması - Stok Malları Yönetim Micros-Fidelio Materials Controls programının uygulamalı kullanımı.
12 Micros-Fidelio Materials Controls Stok Programı Uygulaması - Maliyet Merkezi ve Ambarlar Micros-Fidelio Materials Controls programının uygulamalı kullanımı.
13 Micros-Fidelio Materials Controls Stok Programı Uygulaması - Stok Takibi Micros-Fidelio Materials Controls programının uygulamalı kullanımı.
14 Micros-Fidelio Materials Controls Stok Programı Uygulaması - Reçeteler Yönetimi Micros-Fidelio Materials Controls programının uygulamalı kullanımı.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Hasan Kınay, Yiyecek İçecek Otomasyonu (Mc Matirals Control), 2015.
Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2018 (Editör: Prof. Dr. Kurtuluş KARAMUSTAFA)

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Arasınav %40
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ugur.lokman@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi: 13:30-14:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 8 8
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55