DERS ADI

: ÇİKOLATA YAPIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4054 ÇİKOLATA YAPIMI SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

EKİN AKBULUT

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Çikolatacılık ile ilgili işleme teknolojileri ve hammaddelerin kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Çikolatacılık ile ilgili gerekli teorik ve pratik beceriyi kazanma
2   Malzeme ve ekipmanları tanıma
3   Çikolata kullanımı konusunda bilgi sahibi olma
4   Çikolata çeşitlerini tanıma ve kullanabilme
5   Çikolata ile süsleme, uygun gıdaları bilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Çikolatanın tanımı ve çikolatacılığa giriş Çikolatanın tanımının yapılması ve çikolatacılık alanında kapsamlı bilgi verilecektir.
2 Çikolatanın tarihçesi Çikolatanın tarihteki yeri ve günümüze kadar geçen sürede kulanım alanları hakkında kapsamlı bilgi verilecektir.
3 Çikolata üretimde kullanılan hammade ve özellikleri Çikolatanın hammaddeleri, kakao çekirdeği ve kulanım alanları hakkında kapsamlı bilgi verilecektir.
4 Temel çikolata üretim teknikleri Çikolatacılıkta kullanılan temel ekipmanlar ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
5 Temel çikolata üretim teknikleri Çikolatacılıkta kullanılan temel ekipmanlar ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
6 Çikolata çeşitleri ve özellikleri Çikolata çeşitleri, özellikleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecektir.
7 Çikolata eritme ve temperleme Çikolatanın eritilmesi ve temperlemesi hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
8 Çikolata eritme ve temperleme Çikolatanın eritilmesi ve temperlemesi hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
9 Kalıp çikolata çeşitleri Kalıp çikolata çeşitleri, temperlenmiş çikolatanın kalıba dökülmesi ve kalıptan çıkarılması hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
10 Daldırma tekniği ile hazırlanan çikolatalar (Truff çikolata) Truff çikolata çeşitleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
11 Spesiyal çikolatalar Spesiyal çikolata çeşitleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
12 Spesiyal çikolatalar Spesiyal çikolata çeşitleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
13 Butik çikolatacılık Butik çikolata çeşitleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.
14 Butik çikolatacılık Butik çikolata çeşitleri ve yapım teknikleri hakkında kapsamlı bilgi verilecek ve temel uygulamalar yapılacaktır.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Greweling, P.P., 2013. Chocolates and confections : formula, theory, and technique for the artisan confectioner. The Culinary Institute of America.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri ve uygulamaları kapsamaktadır.(%40)
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur.(%60)

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ekin.akbulut@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 10:00-11:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 137

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311
ÖK.41
ÖK.5111