DERS ADI

: ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE CATERİNG

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3064 ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE CATERİNG SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Endüstriyel yemek üretimi ile ilgili temel kavramları tanımlar
2   Endüstriyel yemek üretim sistemlerini örneklerle açıklar
3   Endüstriyel yemek üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları listeler
4   Endüstriyel yemek üretim süreçlerini değerlendirir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Endüstriyel Yemek Üretimi;Tanimlar ve Kavramlar Toplu beslenmenin tanımı ve önemi,toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar, endüstriyel mutfak ve catering hizmeti kavramları
2 Endüstriyel Yemek Üretim Sistemlerinde Yönetim Endüstriyel mutfaklarda yönetim süreci ve personel şecimi
3 Mutfak Planlama Endüstriyel mutfakların fiziki özellikleri, mutfak yerleşimi ve iş akışı
4 Menü planlama Menü planlama ilkeleri, endüstriyel mutfaklarda standart yemek reçeteleri
5 Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Ekipmanlar Endüstriyel mutfak donanımı, mutfakta kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri ve bakımı
6 Endüstriyel Yemek Üretim Süreci Satın alma,teslim alma, depolama, ön hazırlık, pişirme ve servis süreçleri
7 Endüstriyel Yemek Üretim Sistemleri ve Dağıtımı I Yerinde üretim ve taşımalı sistem catering hizmetleri
8 Endüstriyel Yemek Üretim sistemleri ve Dağıtımı II Merkezi üretim catering hizmetleri
9 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Catering hizmeti sunan kuruluşlarda gıda hijyeni ve sanitasyon ilkeleri
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Catering hizmeti sunan kuruluşlarda gıda güvenliği sistemleri, hizmet kalitesi ve geliştirilmesi
11 Maliyet Kontrolü Yiyecek içecek maliyet ve gelir kontrolü
12 İş Sağlığı ve Güvenliği Endüstriyel mutfaklarda çalışan personelin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler, uygulanması gereken yönetmelikler ve güvenli çalışma ortamının oluşturulmasına yönelik gereklilikler
13 Gıda Atıkları ve Yönetimi Endüstriyel mutfaklarda oluşan atık çeşitleri, atıkların azaltılması için uygulanabilecek yöntemler ve atıkların geri dönüşümüne yönelik stratejiler
14 Hazir Yemek Endüstrisinde Karşilaşilan Sorunlar ve Çözümler Toplu yemek üretimi yapan kuruluşlarda üretim ve pazarlamada karşılaşılan çeşitli sorunlar ve çözüm önerileri farklı sorunlar yaşamaktadır.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı,soru-cevap, tartışma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 14 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.35555
ÖK.4555