ÜNİVERSİTE HAKKINDA

: Kredi Hareketliliği ve Önceki Öğrenmenin Tanınması

KREDİ HAREKETLİLİĞİ ve ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI

Yeni Kayıt:

Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrenciler, varsa daha önce bir yükseköğretim programında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için başvurabilirler.
Öğrencilerin Üniversiteye kayıtlandıkları tarihten itibaren kayıtlı oldukları programa başladıkları eğitim-öğretim yılının/yarıyılının ilk haftasının sonuna kadar, süresi içinde kayıtlanamayan öğrencilerin kayıtlandıkları tarihten itibaren bir hafta içinde ilgili fakülte dekanlıkları ve yüksekokul müdürlüklerine muafiyet için dilekçeyle başvurmaları gerekir. Enstitülerde başvurular, öğrencinin kayıt yenilediği her yarıyılın ilk haftası içinde yapılabilir. Bu süre içinde başvuru yapamayan öğrencilerin mazeretlerini belgelendirmeleri kaydı ile mazeretlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir hafta içinde başvurmaları halinde, muafiyet talepleri ilgili birim yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.
Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından elden yapılmalıdır.
Yatay geçiş hariç olmak üzere, öğrencinin daha önce almış ve başarmış olduğu ders/dersler karşılığında hangi ders/derslerden muaf olmak istediğini belirten dilekçesine daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu tarafından onaylı ders içeriklerini ve transkriptini eklemesi gerekir. Muaf olunmak istenen ders farklı bir dilde alınmış ise ilgili kurum onaylı ya da noter onaylı Türkçe ders içeriği ve transkriptinin de dilekçeye eklenmesi gerekir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği tanınmayan yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.
İleriki yarıyıl/yıllarda sadece eğitim öğretim programlarına sonradan eklenecek derslere ilişkin muafiyet talepleri yapılabilir. Bunun dışında muafiyet talebinde bulunulamaz.
Muafiyet başvuruları ilgili intibak komisyonlarınca değerlendirilir ve ilgili birim yönetim kurullarınca karara bağlanır.

Yatay Geçiş:

Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin yükseköğretim kurumlarının aynı veya farklı düzeylerdeki diploma programlarına ya da aynı yükseköğretim kurumu içinde aynı düzeydeki diploma programları arasında geçişler yapılabilir.
Üniversitemize yatay geçiş işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Yatay geçiş işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye https://adayogrenci.deu.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.
Başvurular, ilan edilen koşullar çerçevesinde, ilgili birim tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları reddedilir.
Başvurular, ilgili birim yönetim kurulu tarafından Dekan/Müdür Yardımcısı veya öğretim üyesi başkanlığında kurulacak olan Yatay Geçiş Komisyonu veya Komisyonları tarafından değerlendirilerek yatay geçiş yerleştirme işlemleri, ilgili yönetim kurulu kararı üzerine yapılır.
Dörtlük veya yüzlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.
Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu ön lisans veya lisans diploma programına eş değerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Üniversite içindeki başka bir enstitü ana bilim/ana sanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş yoluyla kabul edilme koşulları ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Yatay geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilere, ana bilim/ana sanat dalının teklifi üzerine enstitü yönetim kurulunca uygun görülecek diğer enstitülerdeki öğrenimleri sırasında aldıkları derslerden muafiyet verilebilir.

Dikey Geçiş:

Meslek yüksekokullarının ya da açık öğretim fakültelerinin ön lisans programlarından mezun olan adayların lisans programlarına geçişi (dikey geçiş) ile ilgili işlemler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarına göre adayların tercihleri de dikkate alınarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir.
Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere, Fakülte/Yüksekokullarınca ilgili mevzuat hükümlerine göre ön lisans eğitimleri sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilebilir.
Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.

Çift Anadal/Yandal:

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine, gerekli koşulları yerine getirmeleri halinde eğitim gördükleri lisans programı yanında ikinci bir lisans programında da eğitim görerek çift diploma almalarına olanak sağlanmaktadır. Benzer şekilde, yandal programları ile anadal lisans programını başarı ile yürüten öğrenciler, gerekli koşulları yerine getirmeleri halinde ilgi duydukları başka bir dalda yan dal sertifikası alabilmektedirler.