DERS ADI

: GASTRONOMİ TRENDLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4007 GASTRONOMİ TRENDLERİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dünyada gelişen yeni yaklaşımları, gastronomi trendlerini öğrencilere anlatmak ve öğrencilerin yenilikleri yakalamasını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastonomi akımlarını hakkında bilgi sahibi olma
2   Yeni yaklaşımları takip edebilmek
3   Yenilikleri yakalayabilmek ve adapte olabilmek
4   Dünyadaki en iyi örnekleri öğrenmek
5   Yeni teknolojileri takip edebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yenilik, İnovasyon ve Trender Gstronomi trendlerine giriş için temel kavramların tanımlanması yapılacaktır.
2 Gastronomi Ekosistemi Trendleri Gastronomi Trendleri nelerdir, günümüzde ve gelecekte gastronomiyi neler bekliyor irdelenecektir.
3 Organik Tarım, Şehir Tarımı ve Dikey Tarım Organik Tarım, Şehir Tarımı ve Dikey Tarım nelerdir, uygulamaları ile birlikte incelenecektir.
4 Yeşil Restoranlar Yeşil restoranlar nedir, Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
5 Tematik Restoranlar Tematik restoranlar nedir, Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
6 Nörogastronomi ve Moleküler Gastronomi Nörogastronomi ve Moleküler Gastronomi uygulamaları Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
7 Füzyon Mutfağı ve Fonksiyonel Gıdalar Füzyon Mutfağı ve Fonksiyonel Gıdalar Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
8 İçecek Trendleri Günümüzde içecek trendleri nelerdir, Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
9 Yenilebilir Böcekler Günümüzde Yenilebilir Böcekler nelerdir, Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
10 Fast Food ve Slow Food Fast Food ve Slow Food akımları Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
11 Vejeteryan Beslenme ve Kan Grubuna Göre Beslenme Vejeteryan Beslenme ve Kan Grubuna Göre Beslenme konuları güncel örneklerle incelenecektir.
12 Yiyecek ve İçecek Stilistliği ve Yiyecek İçecek Fotoğrafçılığı Yiyecek ve İçecek Stilistliği ve Yiyecek İçecek Fotoğrafçılığı Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
13 Dünya'nın En İyi Restoranları ve Michelin Rehberi Dünya'nın En İyi Restoranları ve Michelin Rehberi Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.
14 Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle incelenecektir.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Özdoğan, O. N. (2014). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler (Kavramlar Yaklaşımlar Başarı Hikayeleri ). Detay Yayıncılık, Ankara.
Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi (2017). Edt: Doç. Dr. Hülya Kurgun, ISBN: 978-605-2323-06-9, Detay Yayıncılık, Ankara, (Ekim 2017).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders içi sunum, sözlü anlatım, soru-cevap, tartışma, video anlatım.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr, 0232 30169 28

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 09:30-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 78

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.5111