DERS ADI

: İŞLETME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1003 İŞLETME ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere; işletmeciliğe ilişkin temel kavramları, işletmeciliğin gelişim sürecini, işletmenin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasını da kapsayacak biçimde gerçekleştirilen faaliyetleri öğretmek ve işletmenin çevre unsurları ile etkileşimini analiz etme yetkinliğini kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletmeciliğe ilişkin temel kavram ve ilkeleri tanımlayabilme
2   İşletme türlerini ve özelliklerini sınıflandırabilme
3   İşletmelerin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasında dahil olduğu süreci açıklayabilme
4   İşletmenin iç ve dış çevre unsurları ve ve işletme amaçlarını bu kapsamda analiz edebilme
5   İşletmecilikle ilgili güncel gelişmeleri yorumlayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İşletme Yönetimine Giriş
2 İşletmeciliğin Gelişimi
3 İşletmecilikle ilgili temel kavramlar
4 İşletme Çevresi - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
5 İşletmelerde Temel Kavramlar-Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
6 İşletme türleri ve hukuki yapıları-Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
7 İşletme Büyüklüğü-Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
8 İşletmeler arası anlaşmalar ve birleşmeler-Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
9 İşletmelerde Yatırım - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
10 İşletmelerde Maliyet - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
11 Temel işletmecilik fonksiyonları - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
12 Temel işletmecilik fonksiyonları arası ilişkiler - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
13 Temel işletmecilik fonksiyonları arası ilişkiler - Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
14 Projeler ile ilgili geribildirim

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İşletme Yönetimi I-II, Erdal Ünsalan, Bülent Şimşeker, 2012, Ankara, ss.326.
Genel İşletme, Doç. Dr. Şükran Karaca, Dr. Öğr. Üyesi Meftune Özbakır Umut, 2023, Ankara, ss. 328.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı
2. Gruplar tarafından araştırılan ders konuları çerçevesindeki konuların,
öğrenciler tarafından tartışılması-Örnek olay çözümlemeleri
3. Vize
4. Proje
5. Sunum
6. Final

Değerlendirme Yöntemleri

İLAN EDİLECEKTİR


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır. (%40).

Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%20).

Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir (%20).

Sunum: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması, örnek Olaylar ve Sınıf içi Tartışmalar ile zenginleştirmesi ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir. (%20)

Değerlendirme Kriteri

Sınav Değerlendirme Kriterleri:

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.


Değerlendirme Kriteri: Dönem Ödevi Değerlendirme Kriterleri:

Öğrenci, dersi veren öğretim elemanının belirlediği dönem ödevi şablonuna uygun bir rapor sunar (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe şablona tam olarak uymuyor / büyük hatalar içeriyor 2 (%40)
Bu öğe şablona kabul edilebilir bir standartta uyuyor / küçük hatalar içeriyor 3 (%60)
Bu öğe şablona uygun ve beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ve hatasız hazırlanmıştır 5 (%100)
Öğrenci, dönem ödevi konusunu tanımlar ve tarihçesi hakkında gerekli bilgileri vererek açıklar (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe gerekli bilgilerle yeterince açıklanmıyor 2 (%40)
Bu öğe konuyu kabul edilebilir bir düzeyde karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci dönem projesi konusunun bir şekilde turizm faaliyetlerinin bir parçası olup olmadığını gerekçelerini belirterek tartışır (20puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci, turizmin proje konusu açısından yararlı mı, zararlı mı olduğunu gerekçelerini belirterek örnek olayla destekler (20 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe konuyu gerekçeleriyle tam olarak ele almıyor 2 (%40)
Bu öğe bağlama kabul edilebilir bir standartta uyuyor 3 (%60)
Bu öğe iyi bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama uygun 4 (%80)
Bu öğe dikkat çekicidir ve bağlama mükemmel bir şekilde uymaktadır 5 (%100)
Öğrenci dönem projesiyle ilgili ve çeşitli referanslar kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe uygunluk ve çeşitlilikten yoksun 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)
Öğrenci sunum süresini etkili bir şekilde yönetir (5 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe yeterince iyi planlanmamış 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)
Öğrenci belirlenen kurallara uygun olarak ayrıntılı bir görsel sunum hazırlar (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentileri karşılamıyor ve bazı kurallara uymuyor 2 (%40)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve ortalama beklentiyi karşılar 3 (%60)
Bu öğe çoğu kurala uygundur ve genel beklentiyi karşılar 4 (%80)
Bu öğe tüm kurallara uygundur ve profesyonelce ele alınır 5 (%100)
Öğrenci etkili sunum tekniklerini ve becerilerini kullanır (10 puan)
Bu öğe sağlanmadı 1 (%0)
Bu öğe beklentilerin altında kalıyor 2 (%40)
Bu öğe ortalama beklentiyi karşılıyor 3 (%60)
Bu öğe genel beklentiyi karşılıyor 4 (%80)
Bu öğe profesyonelce ele alınıyor 5 (%100)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Öğrenci Sunumları 10 1 10
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 1 14 14
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Final Sunumu 1 10 10
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 104

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55