DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK MALİYET ANALİZİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2006 YİYECEK-İÇECEK MALİYET ANALİZİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YUSUF GÜMÜŞ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mesleği için gerekli olan maliyet bilgi ve becerilerini işine uygulayabilme yeterliği kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Maliyet, gider, harcama vb. gibi temel kavramları anlayabilme
2   Bağlı bulunduğu işletme için başa baş noktasını hesaplayabilme
3   Gerektiğinde gelir tablosu vb. hazırlayabilme ve yorumlayabilme
4   Yiyecek ve içeceklere ilişkin olarak toplam ve birim maliyet hesaplayabilme
5   İhtiyaç halinde işletme sahipleri, ortaklar ve çalışanlara maliyetler konusunda sunum yapabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Maliyet Muhasebesinin Temel Kavramları ve Maliyetlerin Sınıflandırılması
2 Üretim Maliyetleri
3 Satışların Maliyeti Tablosu - Gelir Tablosu İlişkisi
4 İlk Madde ve Malzeme Giderleri ve Stok Değerleme Yöntemleri
5 İşçilik Giderleri, Genel Üretim Giderleri
6 Maliyet Analizi ve Kontrol Kavramı. Yiyecek İçecek İşletmeleri Açısından Önemi. Maliyet Sistemlerinin İncelenmesi.
7 Yiyecek içecek işletmelerinde Maliyet Kontrolünü Zorlaştıran Faktörler ve Maliyet Kontrol Süreci
8 Satın alma ve Satın alma Süreci, Teslim alma ve Depolama
9 Ürünlerin Depodan Çıkarılması ve Hazırlık
10 Üretim, Standart Reçeteler ve Standart Porsiyonlar
11 Satış ve Gelir Kontrolü
12 Yiyecek İşletmelerinde Karşılaşılabilecek Usulsüzlükler
13 Başabaş Noktasının Hesaplanması
14 Maliyet Analiz Yöntemleri ve Standart Sapma Analizi
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Prof. Dr. Adnan TÜRKSOY, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2011.
2. Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Maliyet Muhasebesi, Vizyon Yayınları, İzmir, 1999.
3. Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Yönetim Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir, 2004.
4. Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
5. Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
6. Yrd. Doç. Dr. Özkan TÜTÜNCÜ, Turizm İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2001.
7. Doç. Dr. Dündar DENİZER, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2005.
8. Yrd. Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örnek olay çözümlemeleri.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve final.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yusuf.gumus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 10.00 - 11.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.25555
ÖK.35555
ÖK.4555
ÖK.5555