DERS ADI

: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4003 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. HÜLYA KURGUN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin; insan kaynakları yönetimi ile ilgili teorik bilgileri almalarını sağlamak ve uygulamadan örnekler ile işletmelerde insan kaynakları uygulamalarının geliştirilmesi konularında bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İnsan kaynakları yönetiminin gelişimini etkileyen faktörleri açıklayabilme
2   Klasik ve modern örgüt kuramları ışığında insan kaynakları yönetiminin gelişimini yorumlayabilme
3   İş analizi, insan kaynakları planlaması ve işe alma konularında temel bilgilere sahip olma
4   Personel eğitimi, performans değerlendirme ve kariyer planlaması konularında temel bilgilere sahip olma
5   İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili güncel gelişmeleri izleme ve değerlendirebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İnsan Kaynakları Kavramı ve Kapsamı, İnsan Kaynakları ve Personel Yönetimi Arasındaki Farklar İnsan kaynakları yönetimi kavramı, tarihsel gelişimi ve personel yönetimindan farklılıklar ve insan kaynakları yönetimi fonksiyonları arasındaki ilişkiler
2 İnsan kaynakları yönetiminde dijitalleşme İnsan kaynakları yönetiminde dijital uygulamalar (crowdsourcing, büyük veri, duygu analizi, mobil uygulamalar, yapay zekayla işe alma)
3 İş Analizi İş analizi kavramı, iş analizi süreci, veri toplama teknikleri, iş tanımı ve iş gerekleri
4 İş Tasarımı İş tasarımı kavramı, iş tasarımında kullanılan yöntemler
5 İş değerlendirme, sayısal olmayan iş değerleme yöntemleri İş değerleme kavramı, sayısal olmayan iş değerleme yöntemleri (Sıralama yöntemi, sınıflandırma yöntemi)
6 İş değerlendirme: Sayısal iş değerlendirme yöntemleri Sayısal iş değerleme yöntemleri (Puanlandırma yöntemi, faktör karşılaştırma yöntemi
7 Performans Değerlendirme Performans kavramı ve önemi, performans standartlarının oluşturulması, performans değerlendirme hataları
8 Klasik performans değerlendirme yöntemleri Klasik performans değerlendirme yöntemleri: Sıralama (basit sıralama, alternatif sıralama, puan verme ve ikili karşılaştırma) Zorunlu dağılım, Grafik derecelendirme, Kontrol listeleri (normal kontrol listeleri, zorunlu seçim) ve İş boyutu
9 Modern performans değerlendirme yöntemleri Modern performans değerlendirme yöntemleri: 360 derece, Amaçlara göre yönetim, Davranışal değerlendirme ölçeği
10 Performans değerlendirme Örnek çalışma 360 derece performans değerlendirme yöntemi uygulamasına yönelik örnek olay incelemesi
11 Ücret Yönetimi ve ücret yönetim sistemi Ücretle ilgili temel kavramlar, ücret bileşenleri, ücret yönetimi süreci, işletme ücret politikaları
12 Ücret Yönetim sisteminin oluşturulması İşletme ücret yapısının oluşturulması, biçimsel ücret yapıları (işe dayalı, kişiye dayalı, karma, basık, dik), ücret doğrusu ve ücretlerin belirlenmesi
13 Ücret sistemleri Kök ücret sistemleri, Zaman Esasına Dayanan Ücret Sistemi, Parça Basına Ücret Sistemi ve Takım Birim Ücret Düzeni, Performansa dayalı ücret sistemleri
14 İş tatmini İş tatmini kavramı, boyutları, iş tatminini etkileyen faktörler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Meryem Akoğlan Kozak, Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2012.
Ed. Ömür N. T. Özmen ve Cafer Topaloğlu, Çalışma Yaşamında Bireysel Gelişim Turizm İşletmelerinden Örnek ve Uygulamalar, Beta, 2010.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Soru-cevap
4. Örnek olay incelemesi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev Sunumları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

hulya.kurgun@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi / 09:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 85

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311
ÖK.41
ÖK.51