DERS ADI

: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2011 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında temel konuların (iş kazalarının tanımı ve sebepleri) ve temel mevzuatların öğretilmesidir. Öğrencinin bu mevzuatlar ile kazaların önlenmesine yönelik temel bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İş güvenliği mevzuatı ve iş güvenliği temel kavramlarını anlayabilmeli
2   İş kazası tanımı, sebepleri ve uluslararası kaza değerlendirme yöntemlerini kullanabilmeli
3   İş güvenliği ile ilgi ulusal kurumları, iş güvenliği uzmanlığı yetki ve sorumluluklarını kavrayabilmeli
4   İş Müfettişliği, meslek hastalıkları ve sebeplerini anlayabilmeli
5   İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, risk analizleri ve risk yönetimi ile uluslararası kaza önleme ve değerlendirme yöntemlerini kavrayabilmeli
6   Mutfaklarda iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, risk analizleri ve risk yönetimi ile ilgili yöntemleri kavrayabilmeli

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İş sağlığı ve güvenliği genel prensipler İş sağlığı ve güvenliğinin ortaya çıkışı, gerekliliği ve genel prensipleri anlatılacaktır.
2 İş sağlığı ve güvenliği genel tanımlar İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar ve tanımlamalar yapılacaktır.
3 İş sağlığı ve güvenliği riskler İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tehlike ve risk tanımları yapılacak, riks analizleri incelenecektir.
4 İş sağlığı ve güvenliği riskler İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tehlike ve risk tanımları yapılacak, riks analizleri incelenecektir.
5 İş kazaları ve meslek hastalıkları İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgli tanımlar, yaklaşımlar ve aralarındaki farklar irdelenecektir.
6 İş kazaları ve meslek hastalıkları İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgli tanımlar, yaklaşımlar ve aralarındaki farklar irdelenecektir.
7 Hijyen ve iş hijyeni Hijyen ve iş hijyeni kavramları açıklanacak ve uygulamalardan bahsedilecektir.
8 İş sağlığı ve beslenme İş sağlığı özelinde beslenme gereksinimleri anlatılacak ve gerekli besin değerleri üzerine konuşulacaktır.
9 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlar İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlardan bahsedilecektir.
10 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerden bahsedilecektir.
11 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal sorumluluklar İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işçi, işveren ve iş yeri yasal düzenlemeler ve sorumluluklardan bahsedilecektir.
12 Mutfakfaklarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Mutfakfaklarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında örnekler sunulacaktır.
13 Sunumlar Mutfakfaklarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve risk analizleri üzerine öğrenci sunumları gerçekleştirilecektir.
14 Sunumlar Mutfakfaklarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve risk analizleri üzerine öğrenci sunumları gerçekleştirilecektir.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Özkılıç, Ö. (2005), İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, TİSK Yayınları, Ankara.
Bahr, N.J., 1997. System Safety Engineering and Risk Assesment: A Practical Approach, Taylor&Francis, Ney York, 251 s.
Hale, A. & Baram, M.,1998. Safety Management The Challenge of Change, Pergamon, Netherlands, 275 s.
OHSAS 18001, TS18001. 2007.
Bayır, M., Ergül, M. (2006), İş Güvenliği, Alfa Aktüel Yayınları, s: 213, Bursa.
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelikler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders içi sunum, sözlü anlatım, soru-cevap, tartışma, rol oynama, konuk konuşmacı ve video anlatım.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60)

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 09:30-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 78

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.555
ÖK.6