Genel Tanım
Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı) |
Turizm İşletmeciliği Bölümü, 1991 yılında kurulmuş ve 1994 yılında İşletme Fakültesine katılmıştır. Turizm İşletmeciliği Lisans Programı, akademik bilgi ile pratik uygulamalar arasındaki dengeyi sağlamayı amaçlamakta, otel yönetimi, girişimcilik, rekreasyon yönetimi, yiyecek-içecek işletmeleri yönetimi, turizm planlama ve politikaları, destinasyon yönetimi ve pazarlaması, seyahat acentaları ve tur operatörlüğü gibi geniş bir alanı ve turizmin alt sektörlerini kapsayan çok yönlü bir turizm eğitimi sağlamaktadır. |
Kazanılan Derece |
Turizm İşletmeciliği, Lisans Derecesi |
Derecenin Düzeyi |
Birinci Düzey ( Lisans Derecesi ) |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Lise diploması, ulusal öğrenci seçme sınavı ile yerleştirme yapılmış olması, DEU Yabancı Diller Y.O. İngilizce Yeterlilik Testi (en az 65) ya da TOEFL (internet tabanlı, en az 72) ya da eşdeğeri. |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar |
Önceki öğrenmenin tanınması ile ilgili genel çerçeve DEU Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11-12-13-14 madderinde tanımlanmaktadır. DEU İşletme Fakültesinin uygulamalarına ilişkin diğer ayrıntılar, DEU İşletme Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarında açıklanmaktadır. (http://isletme.deu.edu.tr/licomas/uploads/mfm/ogrenciler/sinavuygulamaesaslari.pdf). |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
Lisans derecesi, öğretim planından alması gereken tüm dersleri tamamlamış, toplam 240 AKTS kredisi bulunan ve en az 2.00/4.00 kümülatif not ortalamasına sahip öğrencilere verilmektedir. Bu konudaki tüm ayrıntıların yer aldığı yasal düzenlemeler: |
Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları) |
Türkiye ekonomisinin önde gelen sektörlerinden biri halini alan turizmin hızlı gelişimi; turizm işletmelerinin profesyonel bilgiyle, işletmeci özelliğiyle, insan ilişkileri yetenekleri ve yabancı dil bilgisi ile donatılmış, iyi eğitimli turizm çalışanlarına yönelik gereksinimini artırmıştır. Bu gereksinimlere cevap vermek amacıyla, Turizm İşletmeciliği Lisans Programı, akademik bilgi ile pratik uygulamalar arasındaki dengeyi sağlamayı amaçlamakta, otel yönetimi, girişimcilik, rekreasyon yönetimi, yiyecek-içecek işletmeleri yönetimi, turizm planlama ve politikaları, destinasyon yönetimi ve pazarlaması, seyahat acentaları ve tur operatörlüğü gibi geniş bir alanı ve turizmin alt sektörlerini kapsayan çok yönlü bir turizm eğitimi sağlamaktadır. Öğretim dili İngilizcedir. |
Temel Program Kazanımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mezunların İstihdam Profilleri |
Turizm İşletmeciliği mezunlarları, kamu ve özel sektörde görev yapmaktadırlar. Mezunlar, staj döneminde elde ettikleri deneyimleri ile ulusal ve/veya uluslararası turizm kurum ve kuruluşlarında (örneğin; zincir oteller, seyahat acentaları, havayolu firmaları, yiyecek-içecek işletmeleri, kongre acentaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı vd.) istihdam edilerek yönetici adayı olarak çalışmaktadırlar. İşletme Fakültesi mezunu olma özellikleri ile mezunlar, Turizm sektörü dışında kalan alan / sektörlerde (örneğin; Bankacılık ve Finans Sektörü, Perakendecilik, Dış Ticaret vd.) de görev alabilmektedirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
İkinci düzey programlara başvurabilir. |
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi |
Ders Yapısı ve Kredileri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme sistemine ait düzenlemeler, DEU İşletme Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarında tanımlanmaktadır. (http://isletme.deu.edu.tr/licomas/uploads/mfm/ogrenciler/sinavuygulamaesaslari.pdf). Alınan her ders için öğrenciler, öğretim üyesi tarafından verilen, harf sisteminden bir not ile değerlendirilmektedir. |
Mezuniyet Koşulları |
Lisans derecesi, öğretim planından alması gereken tüm dersleri tamamlamış, toplam 240 kredisi bulunan ve en az 2.00 / 4.00 kümülatif not ortalamasına sahip öğrencilere verilmektedir. |
Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme) |
Tam gün |
Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri) |
Prof.Dr. Ebru GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN, |