: ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Uluslararası İlişkiler
İşletme
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce)
Turizm İşletmeciliği

Dersin amacı, öğrencilerin araştırma yöntemleri ile ilgili temel bilgiler konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Ders, problem çözme aracı olarak bilimsel araştırma yapma konusunda bilgi vermeyi de amaçlamaktadır..

1   Farklı araştırma yöntemleri, teknikleri ve becerilerini anlamak ve bunların beirli araştırma sorularının cevaplandırılması amacıyla nasıl kıllanılacağını öğrenmek.
2   Sorunu teşhis etmek, araştırma problemini tanımlamak ve doğru araştırma sorularını sormak.
3   Literatür araştırması yapmak ve ilgili araştırma sorusu çerçevesinde yürütülmüş araştırmaların ve mevcut bilinenin ortaya konduğu literatür özeti yazmak
4   Veri toplama yöntemlerini belirlemek, veri derleme araçlarını belirlemek, kalitatif ve kantitatif verilerin derlenmesi sürecini tasarlamak..
5   Verilerin analizi için uygun yöntemleri öğrenmek ve uygulamak.
6   Bir araştırma sorusunun cevaplanmasına yönelik bir araştırma önerisi yazmak.
7   Araştırmayı yazılı ve sözlü olarak diğerleri ile paylaşmak.
8   Problem cözme ve analiz becerileri oluşturmak.
9   Etkin bir takım üyesi olmak amacıyla gerekli olan iletişim becerilerini kazanmak.
10   Yazılı ve sözlü sunum yapma becerisi kazanmak.
11   Araştırma süreci ile ilgili etik kuralların farkında olmak ve uyum göstermeyi öğrenmek.

1 Bilimsel araştırmaya giriş Sekaran Bölüm 1, Saunders Bölüm 1
2 Bilimsel Araştırma Sekaran Bölüm 2
3 Araştırma süreci: Araştırma alanı seçimi, Araştırma probleminin tanımlanması, Literatür incelemesi Sekaran Bölüm 3-4
4 Araştırma süreci: Teorik Çerçeve, Hipotez Oluşturma ve Araştırmanın Unsurları Sekaran Bölüm 5-6
5 Araştırma Raporu Sekaran Bölüm 17
6 Değişkenlerin Ölçümü: Ölçekler, Geçerlilik ve Güvenilirlik Sekaran Bölüm 12
7 Veri Derleme Yöntemler Sekaran Bölüm 7, 8, 9, 10
8 Örnekleme Sekaran Bölüm 13
9 Kantitatif Veri Analizi Veri girişi ve hipotez testi uygulamaları
10 Kantitatif Veri analizi Veri girişi ve hipotez testi uygulamaları
11 Sunumlar
12 Sunumlar

Ana kaynak: Sekaran, U., & Bougie, R. (2016). Research methods for business: A skill building approach. John Wiley & Sons.

İkincil kaynak: Saunders, M., Lewis, P., & Thornhill A. (2015). Research Methods for Business Students. Pearson.

Dönem içinde ek kaynaklar da verilecektir.

1. Ders
2. Sunum
3. Grup çalışması (dönem ödevi)

1 ODV ODEV PROJE
2 ODV ODEV
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.58 +ODV * 0.42

1. Öğrenci bilimsel araştırma ile ilgili temel tarim ve kavramları ifade etmeyi öğrenecektir.
2. Öğrenci, liteatür taraması ve özeti yapmayı, araştırma sorusu sormayı, veri derlemeyi ve bir sonuca ulaşmayı öğrenerek bilimsel araştırma sürecini kavrayacaktır.
3. Öğrenci, araştırılan problemini tanımlamayı ve çözüme gidiş yöntemleri konusunda önerilerde bulunmayı öğrenecektir.
4. Öğrenci, araştırma süreci kapsamında veri derleme ve veri analiz yöntemleri konusunda bilgi sahibi olacaktır.

Akademik dürüstlük akademide sorumlu ve dürüst davranışları göstermek ve etik ilkeleri takip etmektir. Tüm öğrenciler akademik dürüstlük ilkesine tabidir ve başkalarının fikri mülkiyet haklarına saygı göstermelidir. Özellikle her öğrenci intihal kaçınmalıdır. Her türlü intihal ciddidir ve akademik bütünlük ilkesini ihlal etmektedir.
İntihali anlamak ve intihalden kaçınmak için, şu bağlantıya bakınız: https://www.plagiarism.org/understanding-plagiarism. Derste intihal ile ilgili çeşitli bilgiler de verilecektir.

Prof. Dr. Sedef Akgüngör (İktisat), sedef.akgungor@deu.edu.tr
Doç. Dr. Professor Özge Özgen (Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik), ozge.ozgen@deu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Zühal Ünalp Çepel (Uluslararası ilişkiler), zuhal.unalp@deu.edu.tr

Ders Koordinatörü:
Dr. Öğr. Üyesi Engin Bağış Öztürk (İşletme), engin.ozturk@deu.edu.tr

Covid-19 önlemleri yüzünden görüşmeler çevrimiçi (online) yapılmaktadır. Görüşme ayarlamak için lütfen e-posta gönderiniz.

Uygulama 1 3 3
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 5 10
Dönem projesi ve sunum hazırlama 1 18 18
Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 1 12 12