DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 3021 YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yiyecek-içecek endüstrisinde kariyer planlayan öğrencilere temel giriş bilgilerinin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek-içecek işletmelerinin çeşitlerini tanımlayıp kar amacı güden işletmelerle ticari olmayan işletmeler arasında karşılaştırma yapabilmelidir.
2   Yiyecek hizmetlerindeki yönetim kademelerini açıklayıp çeşitli üretim, servis pozisyonlarını, yiyecek-içecek işletmelerindeki örgüt şemalarını tanımlayabilmelidir.
3   Yiyecek-içecek pazarlamasını açıklamalı fizibilite çalışmalarının, pazarlama araştırmalarının, planlarının önemini tartışabilmelidir.
4   Menü planlama sürecini, menü tipleri, fiyatlama tekniklerini tanımlayıp karlılık ve popülerlik analizi yapıp bu analiz doğrultusunda hareket planları hazırlayabilmelidir.
5   Standart yemek tariflerinin nasıl yaratılacağını açıklayabilmeli, üretim planlamasında ve efektif zamanlamadaki önemini tartışabilmelidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek Endüstrisi
2 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyonu
3 Gıda Güvenliği ve Hijyeni
4 Gıda Alerjileri
5 Menü Yönetimi
6 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Dengeli Beslenme
7 Standard Üretim Maliyetleri ve Fiyatlama Stratejileri
8 Üretime Hazırlık
9 Üretim
10 Yiyecek-İçecek Servisi
11 İklim Değişikliği ve Yiyecek İşletmeleri
12 İşçi Sağlığı ve Güvenliği

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. June Payne Palacio, Monica Theis (2015) Food Service Management: Principle and Practices, 13 th Edition Pearson Publishings.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı: Haftada üç saat ders anlatımı olacaktır.
2. Konuk Konuşmacılar: İzmir'de faaliyet gösteren büyük ölçekli otel işletmelerinin yiyecek-içecek müdürleri, uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere derse davet edilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.
2. Final Sınavı: Öğrenci vize sonrası ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.
3. Dönem Ödevi: Öğrenciler menü planlama ilkelerine göre menü oluşturup oluşturduklarını menü öğelerinin standart reçetelerini hazırlayıp fiyatlandıracaktır.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler kar amacı güden işletmelerle gütmeyen işletmeleri karşılaştırabilmelidir.
2. Öğrenciler üretim ve serviste çalışan personeli bilip, örgüt şemalarını değerlendirebilmelidir.
3. Öğrenciler fizibilite çalışmaları, pazarlama araştırmaları ve pazarlama planlarının önemini kavrayıp tartışabilmelidir.
4. Öğrenciler menü planlama sürecini tartışıp menüleri popülerlikleri ve karlılıkları açısından analiz edebilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Işıl ÖZGEN
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
E-mail: isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 0 0 0
Ders Anlatımı 12 3 36
Grup Ödevi Hazırlama ( Dönem Projesi vb.) 1 12 12
Ödev Hazırlama 0 0 0
Sunum Hazırlama 1 6 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Diğer: Restoran İşletmelerinin Menülerinin Değerlendirilmesi 5 4 20
Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 104

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.13
ÖK.24
ÖK.35
ÖK.44
ÖK.5