: DESTİNASYON PAZARLAMASI

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı, turistik destinasyonları yönetilebilir ve pazarlanabilir ürünler olarak tanımlamaktır. Bu kapsamda, turizm pazarlaması konusunda stratejik pazarlamadan destinasyon pazarlama kuruluşlarına, ve turistik destinasyonlardan ürün geliştirmeye kadar farklı konular ele alınacaktır.

1   Destinasyon paket ürün bileşenlerini sınıflandırarak destinasyon sistemi içerisindeki ilişkilerini açıklayabilecek
2   Destinasyon yönetimi ve pazarlamasının kapsamını ve çerçevesini tanımlayarak turizm ve diğer sektörlerdeki benzer uygulamalar arasındaki farklılıkları tespit edebilecek
3   Turizm planlaması sırasında karşılaşılabilecek sorunları analiz ederek, muhtemel çözüm önerilerinde bulunabilecek
4   Mevcut turizm pazarlama stratejilerini değerlendirerek turistik destinasyonlar için pazarlama stratejik planları hazırlayabilecek duruma gelecek
5   Turistik destinasyonlarda ziyaretçi özelliklerini inceleyerek, ziyaretçi istek, ihtiyaç ve beklentilerine uygun pazarlama stratejileri belirleyebilecek
6   Planlama süreci aşamalarını destinasyon pazarlamasına uyarlayarak turizmin etkilerini gözönünde bulunduran stratejiler geliştirebileceklerdir.

1 Turistik Ürün Paketi: Destinasyon
2 Destinasyon Pazarlama Kuruluşları ve Diğer İlgili Aktörler
3 Turistik Destinasyonlarda Stratejik Pazarlama
4 Turistik Destinasyon Pazarlamasının Yönetimi
5 Destinasyon Pazarlamasında Markalaşma ve İmaj
6 Turistik Destinasyon Müşterileri: Ziyaretçiler
7 Sunumlar: Grup 1 ve 2
8 Sunumlar: Grup 3 ve 4
9 Sunumlar: Grup 5 ve 6
10 Sunumlar: Grup 7 ve 8
11 Sunumlar:Grup 9 ve 10
12 Sunumlar: Grup 11 ve 12

1. Destination Marketing Organisations by S.Pike, 2004, Elsevier, Oxford.

2. ManagingDestination Marketing Organizations by R.C. Ford and W.C. Peeper, 2008, ForPer Publications, Orlando.

1. Dersler: Dönem başında verilecek ilk altı ders, öğrencilere destinasyon yönetimi ve pazarlaması konusunda temel öğeleri sunacaktır. Bu dersler sırasında, destinasyon pazarlama süreci ve stratejik pazarlama planlarının içeriği hakkında bilgi verilecektir.
2. Sunumlar: Öğrenciler, ilk altı dersi rehber olarak kullanarak, takımlar halinde belirli bir destinasyon için stratejik pazarlama planı hazırlayacaklardır. Sunum yapılacak destinasyon dönem başında belirlenecek, her bir takım seçtiği destinasyona saha gezileri düzenleyerek veri toplamaya başlayacaktır. Pazarlama planları hem yazılı rapor şeklinde teslim edilecek, hem de son 6 derste her bir takım sunum gerçekleştirecektir.

1 PRJ PROJE
2 SUN SUNUM
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.80 + SUN * 0.20

1. Sunumlar
Takım çalışmasının raporları yazılı olarak teslim edilecek ve aynı zamanda sınıfta sunulacaktır. Stratejik pazarlama planlarının seçilen destinasyona göre hazırlanacak içeriği, veri toplama teknikleri ve takım çalışması değerlendirmede esas alınacaktır

1. Öğrencilerin sunum becerileri ve sunum raporlarının ders içeriği ve amacına uygunluğu değerlendirmede esas alınacaktır. Raporlar stratejik pazarlamanın bütün aşamalarını kapsamalıdır. Öğrencilerin kullandıkları destinasyonu analiz yöntemleri de çalışmalarının değerlendirilmesinde önemlidir.
2. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına ve sunumlara katılımları teşvik edilecektir. Derslere devam ve tartışmalarda aktif rol alma sunum değerlendirmelerinde etkili olacaktır.

1. Derslerin % 70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler, sunumlarından önce raporlarını teslim etmek ve bütün sınıfla paylaşmak zorundadır.

gurhan.aktas@deu.edu.tr

Uygulama 0 0 0
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Bireysel Ödev Hazırlama 0 0 0