DERS ADI

: RESTORAN YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 3029 RESTORAN YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bir restoranın kuruluşu ve işletilmesiyle ilgili temel bilgilerin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Restoran tipleri ve özelliklerinin listelenip her restoran tipinin karşılaşabileceği zorlukların tanımlanması ve başarı/başarısızlık nedenlerinin tartışılması.
2   Restoran kuruluş yeri seçimi ve konsept geliştirme faktörlerini belirtip konsept ve piyasa arasındaki ilişkilerin açıklanması.
3   Konsept geliştirmeden restoran açılışına kadar yapılması gerekenleri sıralayabilme.
4   Restoran için teknoloji seçiminde dikkat edilmesi faktörleri belirtip çeşitli restoran yazılımlarını karşılaştırabilme.
5   Başarılı garsonların özelliklerini belirtip zor müşterilerle baş edebilme yollarının listelenmesi.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Restoran Tipleri ve Özellikleri
2 Restoran Konsept Gelişimi, Kuruluş Yeri ve Tasarım, Ruhsat İşlemleri
3 Restoran Pazarlama Planı ve Digital Pazarlama
4 Menü Planlama ve Fiyatlama
5 Satın Alma
6 Restoran Ekipmanları
7 Üretim Teknikleri
8 Güvenlik
9 Servis ve Müşteri İlişkileri
10 Personel Tedarik,Seçim Süreci ve Eğitim
11 Restoran Bütçe ve Kontrol
12 Bar ve içecekler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. John, R. Walker (2017). The Restaurant from Concept to Operation 8 th Ed. John Wiley & Sons.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı: Haftada dört saat ders anlatımı olacaktır.
2. Konuk Konuşmacılar: Uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere İzmir büyük ölçekli otellerin restoran müdürleri, restoran sahipleri derse davet edilecektir.
3. Canlandırma ve Örnek Olaylar: Müşteri şikayetleri ile ilgili örnek olaylar ve senaryolar verilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.
2. Final Sınavı: Öğrenci verilen ödevden sorumludur.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler çeşitli restoranların özelliklerini listeleyip başarı/başarısızlık nedenlerini tartışabilmelidir.
2. Öğrenciler restoran konsepti oluşturmada ve kuruluş yeri seçimindeki faktörleri belirtebilmelidir.
3. Öğrenciler restoran açılışındaki faaliyetleri listeleyebilmelidir.
4. Öğrenciler restoran için neden belli bir teknolojinin seçildiğini açıklayabilmelidir.
5. Öğrenciler servisin temel özelliklerini tanımlayabilmeli ve müşteri şikayetleriyle baş etme yöntemlerini listeleyebilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç.Dr.Işıl Özgen
e-mail: isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Ödev Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Ödevi 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 80

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.14
ÖK.24
ÖK.34
ÖK.45
ÖK.54