DERS ADI

: TURİZM EKONOMİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 3001 TURİZM EKONOMİSİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

AHMET DEMİRCİ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin amacı turizm endüstrisinin ekonomik analizini öğrencilere tanıtmaktır. İşlenen konular: turizm talebini etkileyen faktörler, turizm endüstrisinin arz ve maliyet yapısı, piyasa tiplerinin turizm işletmeleri üzerindeki etkileri, turizmin bölgesel ve ulusal ekonomiler üzerindeki etkileri, devlet ve turizm endüstrisi arasındaki ilişkiler.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Turizm endüstrisinin ekonomik önemini ve doğasını anlamak
2   Turizm talebini etkileyen etkileyen faktörleri incelemek
3   Turizm ürünlerinin arzını etkileyen faktörleri analiz etmek
4   Destinasyon rekabet gücünün temel elemanlarını ve göstergelerini değerlendirmek
5   Turizmin milli hasılaya, döviz gelirlerine ve istihdama katkılarını açıklamak
6   Ulusal ve bölgesel düzeyde turizmin fayda ve maliyetlerini incelemek
7   Turizmde devletin rolünü göstermek
8   Takımın etkin bir parçası olarak çalışmak, gruba verimli bir biçimde katılmak ve etkileşim içinde bulunmak
9   Repor presentasyonlarında üstün iletişim becerileri göstermek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

THM 3312 - MESLEKİ YABANCI DİL VI (FRANSIZCA)
THM 4313 - PROFESSIONAL FOREIGN LANGUAGE (GERMAN)VII

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Turizm ve Ekonomi Turizm Endüstrisnin Ekonomik Özelikleri
2 Turizm Ürünleri Piyasası Turizmde Ölçümleme
3 Turizm Talebi
4 Turizm Arzı
5 Turizmde Piyasa Yapıları, Turizmde Fiyatlandırma
6 Turizm ve Makroekonomik Çevre
7 Turizmde Büyüme ve Ulusal Ekonomiler Turizmde Gelir, İstihdam ve Fiyatlar
8 Ödemeler Dengesi ve Döviz Kurları Turizmde Küreselleşme ve Çokuluslu Şirketler
9 Turizm ve Devlet Türkiye Turizmi, Dünya Turizmi ve Trendler
10 Sunumlar
11 Sunumlar
12 Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Bull, A. (1995). The Economics of Travel and Tourism, Harlow, Longman.
2. Tribe, J. (2011). The Economics of Recreation Leisure and Tourism, Elsevier.
3. Vanhove, N. (2011). The Economics of Tourism Destinations, Elsevier.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders
2. Sunumlar
3. Tartışmalara katılım
4. Grup çalışması

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV
3 SUN SUNUM
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.20 + SUN * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Vize sınavı ders konularını anlama, sentez ve değerlendirmeye dayalıdır.
2. Ödevler farklı tourism ekonomisi konularında bilgi, analiz, problem çözme ve değerlendirmeye dayalıdır.
3. Sınıf içi sözlü katılım not değerlendirmesinde dikkate alınır.
4. Sunumlar farklı turizm ekonomisi konularında bilgi, analiz, problem çözme ve değerlendirme becerilerinin uygulamasına dayalıdır. Sunumlar kapak sayfası, giriş, firmanın veya destinasyonun kısa genel durumu, konunun temel odağı, konu hakkındaki sorunların tartışması ve referans bölümlerini içerir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Ders öncesi hazırlanılması gerekmektedir.
4. Derse zamınında gelinmesi gerekmektedir
5. Bütün öğrencilerin derse katılımı zorunludur.
6. Telefonlar için uygun iş normları takip edilmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 14 14
Sunum Hazırlama 1 26 26
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65
ÖK.75
ÖK.85
ÖK.9