DERS ADI

: TURİZMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 3004 TURİZMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. MANOLYA AKSATAN KAPLANSEREN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin toplam kalite yönetiminin temel ilke ve prensiplerini anlamalarını ve farklı kalite sertifika türleri ve süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve turizm sektöründe kalitenin önemini ve kalite yönetiminin gerekliliğini öğrencilere vurgulamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Turizm sektöründe kalitenin önemini tartışabilmek için toplam kalite yönetiminin temel ilkelerini hatırlamak.
2   Farklı kalite belge ve sertifikalarının değişik işletmelerdeki uygulanış biçimini değerlendirebilmek için yaygın biçimde kullanılan kalite yönetim sistemi sertifikalarını açıklayabilmek.
3   Kalite yönetim sistemlerinin gelişmesine katkıda bulunan araştırmacıların çalışmalarını karşılaştırabilmek ve tartışabilmek için bu araştırmacıların ileri sürdükleri teorileri listeleyebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Derse Genel Bakış
2 Kalite, Kalite Araştırmacıları, Kalite Hareketleri ve İlgili Konular, Toplam Kalite Yönetimine Giriş
3 İşletme Kültürü ve Liderlik
4 Konaklama İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri Memnuniyeti
5 ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi SA 8000: Sosyal Sorumluluk Sistemi
6 Dokümantasyon
7 Kıyaslama (Benchmarking) Kalite Fonksiyon Göçerimi Kalite Ödülleri
8 Problem Çözme Teknikleri
9 Dönem Ödevi Sunumları
10 Dönem Ödevi Sunumları
11 Dönem Ödevi Sunumları
12 Dönem Ödevi Sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Besterfield, D. H., Besterfield-Michna, C., Besterfield, G. H. ve Besterfield-Sacre, M. (1999). Total Quality Management, New Jersey: Prentice-Hall.
2. King, J. H. ve Cichy, R. F. (2006). Managing for Quality in the Hospitality Industry, New Jersey: Prentice-Hall.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Dersler
2. Sınıf Tartışmaları
3. Dönem Projesi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 ODV ÖDEV
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 +PRJ* 0.30 + ODV* 0.10 + YYS* 0.30
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 +PRJ* 0.30 + ODV* 0.10 + BUT* 0.30


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenci kalite ve toplam kalite yönetimi ilkelerini sıralayabilmelidir.
2. Öğrenci turizm sektöründe kalite yönetiminin önemini tartışabilmeli ve turizm sektöründeki mevcut kalite yaklaşımlarını değerlendirebilmelidir.
3. Öğrenci farklı kalite yönetim sistemlerini açıklayabilmelidir.
4. Öğrenci kalite ve kalite yönetimi konusuna katkıda bulunmuş araştırmacıları sıralayıp, literatüre katkılarını değerlendirebilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve derste yer alan tartışmalara katılım önemli bir gerekliliktir.
4. Derse geç kalınmaması gerekmektedir.
5. Ders süresince tüm elektronik ekipmanlar kapalı durumda tutulmalıdır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 8 3 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 12 12
Sunum Hazırlama 1 4 4
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 96

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.13544
ÖK.23454
ÖK.354