: KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. ÖZGÜR DEVRİM YILMAZ

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı öğrencilerin konaklama işletmelerindeki kat hizmetleri bölümünün görevleri, bölümün işleyişi ve prosedürleri ve bölümün müşterilerine etkili hizmet sunması için yapması gereken görevleri hakkında detaylı bilgi sunmaktır.

1   Kat hizmetleri departmanının otelin diğer departmanları ile kurduğu iletişimin önemini açıklayabilmek için otel işletmelerinde kat hizmetleri departmanının rolünü açıklayabilmek.
2   Performans ölçüm standartlarının kat hizmetleri departmanında planlama ve organizasyon açısından nasıl kullanıldığını açıklayabilmek için kat hizmetleri departmanının etkin yönetimi için gerekli olan yönetimsel yeteneklerin neler olduğunu anlayabilmek.
3   Emniyet ve güvenlik konularının kat hizmetleri personelini hangi açılardan etkilediğini açıklayabilmek için konaklama işletmelerinde emniyet ve güvenlik gereksinimini kavrayabilmek ve açıklayabilmek.
4   Oda temizliğinde etkin işgücü ve materyal kullanımı prosedürlerini geliştirebilmek için kat hizmetleri departmanının oda temizliğine ilişkin görevlerini listeleyebilmek.
5   Envanter yönetimi ve envanter kontrolü konularının önemini tartışabilmek için envanter düzenini etkileyen faktörleri açıklayabilmek.

1 Derse Genel Bakış / Kat Hizmetleri Departmanının Konaklama İşletmelerindeki Rolü
2 Kat Hizmetleri Yöneticisinin Görev ve Sorumlulukları / Sistematik Yaklaşım
3 Kat Hizmetleri Departmanında planlama ve Organizasyon
4 Kat Hizmetleri ve İnsan Kaynakları
5 Envanter Yönetimi ve Maliyet Kontrolü
6 Emniyet ve Güvenlik Konuları
7 Oda Temizleme Süreci ve Prosedürleri
8 Tavan, Duvar, Mobilya Yataklar/Üniformalar
9 Kat Hizmetleri Departmanında Vardiya Programı Hazırlama
10 Kat Hizmetleri Yönetimi Günlük Programı
11 Dönem Ödevi Sunumları
12 Dönem Ödevi Sunumları

1. Thomas J.A. Jones, Professional Management of Housekeeping Operations, 4th Edition, John Wiley & sons, Inc,2005.
2. Margaret M. Kappa, Aleta Nitschke and Patricia B. Schappert, housekeeping Management, 2nd Edition, Educational Institute, American Hotel & Motel Association, 1997.

1. Ders: Her hafta 3 saat teorik ders yapılacaktır.
2. Tartışma: Üçüncü ders saatinin son 20 dakikasında seçilen konular üzerinde sınıf içi tartışmalar yapılacaktır.

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.60

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır.
2. Dönem Ödevi: Öğretim üyesinin vereceği dönem ödevleri iki kişilik öğrenci grupları tarafından hazırlanacak ve sınıf içinde sunulacaktır. Dönem ödevlerinin konusu, içeriği ve grupların oluşumu dersin ilk haftasında belirlenecektir.

1. Öğrenci otel işletmelerinde kat hizmetleri departmanının rolünü ve önemini açıklayabilmelidir.
2. Öğrenci kat hizmetleri departmanının organizasyonunda kullanılan performans ve verimlilik standartlarını belirleyip tartışabilmelidir.
3. Öğrenci kat hizmetleri departmanını etkileyen emniyet ve güvenlik unsurlarını tartışabilmelidir.
4. Öğrenci oda temizliği faaliyetlerini ve sürecini ve etkin envanter ve işgücü kullanımı kurallarını açıklayabilmelidir.
5. Öğrenci envanter yönetimi sürecini ve envanter kontrolünün önemini tartışabilmelidir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve derste yer alan tartışmalara katılım önemli bir gerekliliktir.
4. Derse geç kalınmaması gerekmektedir.
5. Ders süresince tüm elektronik ekipmanlar kapalı durumda tutulmalıdır.

devrim.yilmaz@deu.edu.tr

Derste duyurulacaktır.

Proje Hazırlama 1 12 12
Vize Sınavı 1 1,5 2