: ZİYARETÇİ ÇEKİCİLİKLERİ YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği

Bu ders, ziyaretçi çekim merkezi pazarlarının geliştirilmesi, örgüt yapısı ve işleyişini incelemek üzere hazırlanmıştır. Bu anlamda, farklı turistik destinasyonlarda geliştirilecek turistik çekiciliklerin yönetim ve işleyişi konusunda detaylı bilgi aktarımını amaçlamaktadır.

1   Sosyal ve kültürel yapı içerisinde turistik çekiciliklerin önemini ve yapısını anlayarak, turizm sektörünün örgütsel yapısı içerisinde çekiciliklerin üstlendikleri görevleri tanımlayabilmek;
2   Turistik çekiciliklerin örgütsel yapısını öğrenerek, farklı çekicilik türleri için örgüt şemaları hazırlayabilmek
3   Ziyaretçi tipolojisi ve motivasyon faktörleri konusunda bilgi edinerek ilgili alanda yönetim politikaları ve uygulamaları geliştirebilmek
4   Çeşitli çekicilikler tarafından uygulanan yönetim politikalarını değerlendirerek, genel ve sahaya özel ziyaretçi yönetimi ve uygulaması sistemleri önerebilmek
5   İşletme olarak farklı çekicilikleri inceleyerek, finansman yönetimi, pazarlama ve işletme yönetim teknikleri gibi konuların çekim merkezi işletmelerine uygulanmasını yapabilmek

1 Turistik çekiciliklerin rolü ve önemi
2 Çekiciliklerde başarı ve başarısızlık
3 Ürün yönüyle ziyaretçi çekicilikleri
4 Ziyaretçi çekicilikleri pazarı
5 İş çevresi ve ziyaretçi çekicilikleri Gelişim süreci ve fizibilite çalışmaları
6 Ziyaretçi çekiciliklerine dair projelerin finansmanı Ziyaretçi çekiciliklerin tasarımı
7 Ziyaretçi çekim merkezlerinde insan kaynakları yönetimi
8 Ziyaretçi çekim merkezlerinin pazarlanması
9 Ziyaretçi çekiciliklerinin finansal yönetimi Ziyaretçi çekiciliklerinin operasyonel yönetimi
10 Sunumlar
11 Sunumlar
12 Sunumlar

1. Managing Visitor Attractions: New Directions by A. Fyall, B. Garrod, A. Leask and S. Wanhill, 2008, Butterworth-Heinemann, Oxford.
2. The Development and Management of Visitor Attractions by J. Swarbrooke, 2002, Butterworth-Heinemann, Oxford.

1. Dersler: Dönem boyunca ziyaretçi çekim merkezleri yönetimi konusunda bir seri ders verilecektir. Ders konuları, ders içeriğine uygun belirlenmiştir.
2. Öğrenciler ayrıca bir takım çalışması ödevi üzerinde de çalışacaklardır. Bu çalışma, mevcut bir ziyaretçi çekim merkezinin, derslerde ele alınan teorik bilgiler kapsamında incelenmesine yönelik olacaktır. Ödev için, öğrenciler çalışmak istedikleri ziyaretçi çekim merkezini belirleyerek, analizi için veri toplayacaklar ve sonuçlarını sınıfta sunacaklardır.

1 ODV ODEV PROJE
2 ODV ODEV
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.58 +ODV * 0.42

1. Alan çalışması sunumlarında, ödevin içeriği, öğrencilerin takım halinde çalışmaları, sunum becerileri ve veri toplama teknikleri değerlendirmede esas alınacaktır. Çalışma sonuçları yazılı olarak teslim edilmelidir. Raporlar, dönem boyunca ele alınan ziyaretçi çekim merkezi yönetimi konularını ele almış olmalıdır.
2. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına ve sunumlara katılımları teşvik edilecektir.
3. Öğrencilerin dönemin ilk yarısında bireysel ödevler hazırlayacaklardır.

1. Derslerin % 70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler, sunum raporlarını sunumlarından önce teslim etmek ve sunum raporlarını bütün sınıfla paylaşmak zorundadırlar.
4. Takım çalışmalarında görev alacak öğrenci sayısı, sınıf büyüklüğüne göre her akademik yıl farklılık gösterebilir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19