: ÖN BÜRO YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. IŞIL ÖZGEN

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı, otel işletmelerinde önbüro departmanının rolü hakkında ve otellerde yaygın olarak kullanılan Opera programı hakkında bilgi vermektir.

1   Önbüro ve diğer otel departmanları arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için önbüro personelinin temel fonksiyon ve sorumluluklarını tanımlayabilmek.
2   Müşteri döngüsündeki tüm süreçleri (varış öncesi, varış, doluluk, çıkış) bilip bu süreçlerin bilgisayar üzerinden girişini hem el ile hem de program aracılığıyla yapabilmek.
3   Önbüroda sergilenmesi gereken temel iletişim becerilerini tanımlayıp müşteri şikayetlerinin çözümünde kullanabilmek.
4   Gelecekteki rezervasyonların analiz edilebilmesi için no-show (garantili rezervasyonun gelmemesi), çifte rezervasyon, rezervasyon iptalleri ve uzatmalarla ilgili süreçleri irdeleyebilmek.
5   Turist profillerini analiz edip, değişik niteliklerdeki odaların satış fiyatlarının tespiti için satış geçmişlerini irdeleyebilmek.

1 Önbüro Operasyonu
2 Rezervasyon Sistemleri ve Süreçleri
3 Oda Uygunluklarının Belirlenmesi
4 Kayıt Süreci
5 Hesap Aktarma Süreci
6 Gece İşlemleri Süreci
7 İletişim ve İnsan İlişkileri
8 Bilgisayar Uygulamaları
9 Bilgisayar Uygulamaları
10 Bilgisayar Uygulamaları
11 Bilgisayar Uygulamaları
12 Bilgisayar Uygulamaları

1. Robert Woods, Jack D. Ninemeier, David K. Hayes, Michele A. Austin (2013).Professional Front Office Management, Pearson Publishings.

1. Ders Anlatımı: Haftada dört saat ders anlatımı olacaktır. Bu anlatımların iki saati ders şeklinde iki saati ise bilgisayar uygulamalıdır.
2. Konuk Konuşmacılar: İzmir de faaliyet gösteren büyük ölçekli otel işletmelerinin önbüro müdürleri, uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere derse davet edilecektir.
3. Canlandırma ve örnek olaylar: Müşteri şikayetleri, telefonda rezervasyon gibi metinler verilip canlandırmalar yapılacak bilgisayar uygulamaları ise örnek olaylar üzerinden yapılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

1. Vize Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.
2. Final Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.

1. Öğrenciler önbüro personelinin temel sorumluluk ve fonksiyonlarını tanımlayıp farklı departmanlarla ilişkilerini sınıflandırabilmelidir.
2. Öğrenciler müşteri döngüsüyle ilgili tüm süreçleri bilgisayar üzerinden yapabilmelidir.
3. Öğrenciler gelmeyen müşteriler, çifte rezervasyon, uzatma, rezervasyon iptalleri sürecinde yapılması gerekenleri bilip bunların gelecekteki rezervasyonlara etkisini irdeleyebilmelidir.
4. Öğrenciler geçmiş satışları inceleyip turist profilini analiz edip değişik nitelikteki odaların fiyatlarını hesaplayabilmelidir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Doç. Dr. Işıl ÖZGEN
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
E-mail: isil.goksu@deu.edu.tr

Uygulama 12 2 24