: KONAKLAMA VE TURİZM PAZARLAMA STRATEJİSİ VE POLİTİKASI

Turizm İşletmeciliği

PROF.DR. BURCU SELİN YILMAZ

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı turizm endüstrisinde başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturmak için gereken kaynak ve değişkenleri, pazar araştırması, reklam ve tutundurma, satış teknikleri ve halkla ilişkiler kavramlarını, turizm endüstrisinin dağıtım ağını ve ağırlam ve turizm endüstrisinin farklı bileşnelerinin bütünleşik pazarlama çabalarındaki yerini anlatmaktır. Pazarlama stratejisilerinin, politikalarının ve teorilerinin pazarlama işlevlerinin bütüncül anlayışı ve kapsamı ile ayrıntılı analizinin verilmesi amaçlanmaktadır.

1   Pazarlama stratejisinin temel kavramları olan pazarlama planı, kurumsal kültür, tedarik zinciri, jenerik büyüme stratejileri, SWOT analizi, Porter'ın jenerik stratejileri, misyon belgesi, Pazar araştırması ve çevresel analiz, Pazar araştırması süreci, Pazar talebi, Pazar tahminleri konularını anlamak,
2   Rekabet avantajı yaratacak pazarlama stratejilerini belirleyebilmek,
3   Yerel, ulusal, küresel, uluslararası ve çok-kültürlü çevrelerde Pazar bölümlerinin farklı bileşenlerini anlamak ve analiz edebilmek,
4   Hizmet pazarlaması ile ürün pazarlmasını ayırt edebilmek, bu iki alanda pazarlama stratejisi oluşturma ve uygulama süreçlerindeki farklılıkları anlayabilmek
5   Müşteri beklentilerinin müşteri tatmini ve müşteriyi elde tutmadaki rolünü açıklayabilmek
6   Hizmet pazarlamasını çok yönlü biçimde analiz edebilmek.

1 Pazarlama Öğelerinin Yeniden Gözden Geçirilmesi / Günümüz Dünyasında Pazarlama
2 Stratejik Pazarlama Planı
3 Pazarlama Bilgisinin Toplanması ve Analizi
4 Rekabet Avantajı Geliştirme ve Stratejik Odak
5 Jenerik Stratejiler ve Rekabet Dinamikleri
6 Müşteriler, Bölümlendirme ve Hedef Pazarlama
7 Pazarlama Programı Turizmde Marka ve Konumlandırma
8 Pazarlama Stratejisinde Etik ve Sosyal Sorumluluk, Sürdürülebilir Turizm Stratejileri
9 Pazarlama Stratejisi Uygulaması ve Kontrol
10 Müşteri İlişkileri Stratejileri ve Müşteri Tatmini
11 Turizmde Ürünlerin, Pazarların ve Yeni Teknolojilerin Gelişimi
12 Öğrenci Sunumları

1. Ferrell, O.C. & M. Hartline (2012). Marketing Strategy, 6th Edition. Mason, USA: South-Western.
2. Schnaars, S. (1997). Marketing Strategy / Customers and Competition. New York: The Free Press.
3. Kotler, P., J.T. Bowen & J. Makens (2013). Marketing for Hospitality and Tourism, 6th Edition, New Jersey: Prentice Hall.
4. Edgell, D.L. & J. Swanson (2013). Tourism Policy and Planning: Yesterday, Today, and Tomorrow. Routledge.
5. Kotler, P. & G. Armstrong (2014), Principles of Marketing, 15th Edition. New Jersey: Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15th Edition.

Ders Anlatımı, ödevler, vaka analizleri, sınıf için tartışmalar, sunumlar.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 ODV ÖDEV
4 SUN SUNUM
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.25 + ODV * 0.20 + SUN * 0.25

1. Vize sınavı ders süresince işlenen konuları kapsayacaktır. Öğrencilerin kavram ve teorilerle ilgili bilgileri deneme soruları da içeren bir sınav aracılığıyla ölçülecektir.
2. Ödevler bireysel veya grup çalışması olarak hazırlanacak olup, detaylı bilgili dönem başında verilecektir.
3. Dönem ödevleri bireysel veya grup çalışması olarak hazırlanacak olup, detaylı bilgi dönem başında verilecektir.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
4. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.
5. Sınıfta derse ve tartışmalara katılım gereklidir.

Uygulama 0 0 0
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Proje Hazırlama 1 7 7
Final Sınavı 1 1,5 2