: TURİZMDE ÇEVRE ULUSAL PARK YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği

DR. MANOLYA AKSATAN KAPLANSEREN

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı öğrencilere ulusal parkların ve diğer koruma alanlarının yönetimi konusunda teorik bir altyapı sağlamaktır.

1   Ulusal parkların ve koruma alanlarının yönetimine ilişkin ilke ve uygulamaları anlayabilmek ve uyarlayabilmek için çevre yönetimini şekillendiren günce gelişmeleri anlayabilmek.
2   Koruma alanlarının geniş anlamda koruma ve sürdürülmedeki rolü ve değerini tartışabilmek için ulusal parkların ve koruma alanlarının doğal kaynakların korunmasındaki değerini açıklayabilmek.
3   Bölgesel anlamda koruma yönetimini gerekliğini tartışabilmek için ulusal parkların ve koruma alanlarının yönetimine ilişkin ilke ve uygulamaları kavrayabilmek
5   Toplumla uzlaşı içinde çalışabilmenin ve ulusal parkların ve koruma alanlarının çevre yerleşimler üzerindeki etkilerini değerlendirebilmek için paydaşları tanımlayabilmek.

1 Dersin Tanıtımı ve Genel Bilgiler
2 Ulusal Park ve Koruma Alanı Kavramlarının Tanımlanması Koruma Gerekliliği
3 Doğal ve Kültürel Miras Yönetimi
4 Ulusal Parklar ve Deniz Koruma Alanları Dünyadan Örnekler ve Tartışmalar
5 Turizm ve Rekreasyon
6 Yönetim Planlaması
7 Paydaş İlişkileri Yönetimin Etkinliğinin Değerlendirilmesi
8 Finans ve Yönetim
9 Bilgi Yönetimi
10 Öğrenci Sunumları, Örnek Olay Çalışmaları, Dünyadan Örnekler
11 Öğrenci Sunumları, Örnek Olay Çalışmaları, Dünyadan Örnekler
12 Öğrenci Sunumları, Örnek Olay Çalışmaları, Dünyadan Örnekler

Eagles, P.F.J. ve McCool, S.F. (2004). Tourism in National Parks and Protected Areas. New York: Cabi Publishing.

1. Ders: Her hafta ders işlenecektir.
2. Tartışma: Her derste öğrencilere dersin içeriğine yönelik tartışma konuları sunulacaktır.
3. Haftalık Ödevler: Her dersin sonunda öğrencilere işlenen konulara ilişkin ödev verilecektir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV PROJE
3 ODV ODEV
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV * 0.30 +ODV * 0.10 +YYS* 0.30
6 BUT BÜTÜNLEME NOTU
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV * 0.30 +ODV * 0.10 +BUT* 0.30

1. Vize ve final sınavları, derslerde ele alınan konulardan seçilecek sorulardan oluşacaktır.
2. Dönemin başında öğrenciler gruplar oluşturacak ve dönem projesi için birlikte çalışacaktır. Dönem ödevi, Times New Roman, 12 punto, çift satır aralığı ve APA formatında yazılmalıdır. Sunum 15 dakikayı geçmemelidir. Dönem projesinin değerlendirilmesi içerik, şekil ve sunum üzerinden olacaktır.
3. Bir yazılı ödev verilecektir.

1. Öğrenci koruma kavramı altında koruma alanlarının rolü ve değerini tartışabilmelidir.
2. Öğrenci koruma alanı yöneticilerinin bilgi gereksinimlerini ve veri toplama yöntemlerini belirleyebilmelidir.
3. Öğrenci koruma alanı yönetim planı oluşturabilmek için yönetim planlama sürecini uyarlayabilmelidir.
4. Öğrenci koruma alanlarında fon yaratma konusunu anlamalı ve bu alanların ekonomik değerini irdeleyebilmelidir.
5. Öğrenci doğal ve kültürel kaynakların etkin yönetimi için gerekli nitelik ve uzmanlığı algılayabilmelidir.
6. Öğrenci turizm ve koruma alanları arasındaki karşılıklı ilişkiyi tartışabilmelidir.
7. Öğrenci ulusal parklarda ve koruma alanlarındaki temel yönetim ve işletim sistemlerini anlayabilmelidir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve tartışmalara katılım gereklidir.
4. Derse geç kalınmasından kaçınılmalıdır.
5. Dersler sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır.

E-posta: manolya.aksatan@deu.edu.tr
Oda: 215

Uygulama 0 0 0
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0