: TURİZMDE STRATEJİK YÖNETİM PROJESİ

Turizm İşletmeciliği

PROF.DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı Stratejik Yönetim in turizm sektörü için nasıl farklılaştığını göstermek ve temel kavramlar, stratejik analizde ve uygulamada kullanılan araçlar ile stratejik yönetim sürecini kapsayan stratejik yönetim disiplinini tanıtmaktır.

1   Stratejik süreçte kullanılan araçların farkında olabilmek adına stratejik Yönetimin temel kavramlarını tanımlamak ve hedef, strateji, taktik, politika, plan, yöntem vb. kavramlar arasındaki farklılıkları listelemek
2   Stratejik yönetim sürecinin aşamalarını tanımak ve söz konusu sürecin aşamalarını temel yönlerine ve özelliklerine göre sınıflandırmak.
3   Rekabetçi ortamda örgütlerin aldıkları kararlar üzerindeki etkilerini ayırt edebilmek için turizm sektörünün dış çevresinin farklı özelliklerini tanımlamak.
4   Örgütün performansını ve kapasitesini değerlendirebilmek için örgütün çevresini de dikkate alarak güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilmek
5   Örgütün SWOT analizini yapabilmek için örgütün dış çevresinden kaynaklanan fırsat ve tehditlerin etkilerini öngörebilmek.
6   Sektördeki rakipler arasında örgütün pazar payını ve kârını artırabilmek için örgütün yetkinliğinin ve çevresinin taleplerini stratejik seçeneklerle eşleştirebilecek farkındalık sergilemek.
7   Stratejik yönetim bilgisini gerçek iş dünyasından uyarlanan örnek olaylar çerçevesinde örgütsel sorunları saptamak için kullanabilmek.
8   Örgütün performansı üzerinde olası etkileri analiz edebilmek için kritik stratejik düşünce ile stratejik kararların sonuçlarını değerlendirebilmek

BUS 1012 - KÜRESEL KONULAR II

1 Stratejik Yönetime Giriş
2 Ağırlama ve Turizm Bağlamı: Ağırlama ve Turizm Sektöründe Stratejik Yönetim
3 Örgütsel Bağlam
4 İş-Düzeyi Stratejileri
5 Kurum-Düzeyi Stratejileri
6 Ağ-Düzeyi Stratejileri
7 Strateji Oluşturma- Strateji Biçimlendirme ve Uygulama
8 Strateji Uygulama ve Değişim
9 Sentez ve Sonuç: İçerik, Çerçeve ve Süreç Bağlamında
10 Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
11 Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler
12 Grup Proje Sunumlarına Dayalı Tartışma ve Değerlendirmeler

1. Fred R. David (2007). Strategic Management: Concepts and Cases, 11th Edition, Prentice Hall, NJ.
2. Okumus, F., Altınay, L. and Chathoth, P., (2010). Strategic Management for Hospitality and Tourism, Butterworth-Heinemann, US.

1. Ders
2. Tartışma
3. Örnek Olaylar
4. Proje

1 ODV ODEV PROJE
2 ODV ODEV
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.58 +ODV * 0.42

1. Vize Sınavı: Öğrencilerin kavramsal ve kuramsal bilgilerini değerlendirmek üzere soruna dayalı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınav uygulanacaktır.
2. Dönem Projesi: Her öğrencinin dönem projesi üzerinde çalışması ve proje raporunu ilgili öğretim üyesine sunması beklenmektedir.
3. Ödevler: Her öğrenci bireysel olarak öğretim üyesinin belirlediği konularda ödev hazırlayacaktır.
4. Örnek Olaylar ve Sınıf Tartışmaları: Öğrencilerin dersin öğretim üyesi tarafından verilen örnek olaylar üzerinde çalışması ve bulgular ile sonuçları paylaşması beklenmektedir

1. Proje 20-40 sayfadan oluşmalıdır. Projenin açık ve anlaşılır yazılmış, yapılandırılmış ve kritik stratejik düşünceyi yansıtması gerekmektedir. Öğrencilerin projenin her aşamasını anlatabilmesi ve teorik bilgiyi nasıl pratiğe dönüştürebildiğini yansıtması beklenmektedir.
2. Öğrencilerin, örnek olaylarda saptanan sorunlara çözüm geliştirebilmeleri gerekmektedir

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Sınıfta ve grup çalışmalarında katılım beklenmektedir.

E-posta: selin.yilmaz@deu.edu.tr

Örnek Olay Çalışması 0 0 0
Haftalık Ders Öncesi/Sonrası Hazırlıklar 0 0 0
Diğer kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0