: DÜNYA COĞRAFYASI

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği

Bu ders, dünya genelinde turistlerin seyahat ettiği belli başlı turistik destinasyonların, ürünlerinin ve gelişme süreçlerinin incelenmesini ve bu destinasyonlarda son yıllardaki gelişmelerin belirlenmesini amaçlamaktadır.

1   Dünya genelinde ön plana çıkan turistik destinasyonları belirleyebilecek ve bu destinasyonlarda turizmin gelişme sürecini anlayacak
2   Dünya genelinde turizmin geleceğini etkilemesi muhtemel faktörleri, mevcut durumda turizmi etkileyen eğilim ve sorunları belirleyerek tahmin edebilecek
3   Turizmin farklı destinasyonlardaki etkilerini tanımlayarak, yeni geliştirilecek turistik destinasyonlarda ortaya çıkması muhtemel etkiler konusunda fikir sahibi olacak
4   Uluslararası turizm pazarında ön plana çıkan turizm çekim merkezlerini inceleyerek, tur programlarına dahil edilmesi gereken önemli turizm alanlarını ve hizmetlerini belirleyebileceklerdir

1 Giriş Dersi I: Uluslararası Turizm: Eğilim ve Sorunlar
2 Giriş Dersi II: Büyük Britanya da Turizm
3 Ülke Raporları I ve II
4 Ülke Raporları III ve IV
5 Ülke Raporları V ve VI
6 Ülke Raporları VII ve VIII
7 Ülke Raporları IX ve X
8 Ülke Raporları XI ve XII
9 Ülke Raporları XIII ve XIV
10 Ülke Raporları XV ve XVI
11 Ülke Raporları XVII ve XVIII
12 Dönem Sonu Dersi: Uluslararası Turizmin Geleceği

1. WorldwideDestinationsbyB. Boniface, C. Cooper and R. Cooper, 2009, Elsevier, Oxford.
2. World Geography of Travel andTourism: A RegionalApproachby A. Lew, C.M. Halland D. Timothy, 2008, Elsevier, Oxford.

1. Dersler: Dönem başında verilecek iki derste, öğrencilere uluslararası turizmi şekillendiren eğilimler ve sorunlar hakkında genel bir tanıtım yapılacak ve belirli bir ülkenin turizm sektörünün analizi sunulacaktır.
2. Sunumlar: Öğrenciler ikinci dersin içeriğini örnek alarak, ülke turizm raporları hazırlayacaklardır. Bu raporlarda, ilgili ülkenin turizm sektörü, önemli destinasyonları, turizm türleri, çekim merkezleri, önemli turizm kurum ve kuruluşları, turizm planları ve mevcut turizm pazarları değerlendirilecektir. Dönem boyunca incelenecek ülkelerin listesi, dönem başında öğrencilere verilecektir. Öğrenciler takımlar oluşturarak bu ülkelerden birisini analiz etmek üzere seçeceklerdir.

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV* 0.35 + YYS * 0.35
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.35 + BUT * 0.35

Sunumlar
Takım çalışmasının raporları yazılı olarak teslim edilecek ve aynı zamanda sınıfta sunulacaktır. Ülke raporlarının içeriği ve öğrencilerin sunum becerileri notlandırma da esas alınacaktır.

1. Öğrencilerin sunum becerileri ve sunum raporlarının ders içeriği ve amacına uygunluğu değerlendirmede esas alınacaktır. Öğretim üyesi tarafından dönem başında verilen tanıtım dersi kapsamında ele alınan uluslararası turizm konu ve başlıklarının, takım raporlarında doğru ve uygun şekilde ele alınıp alınmadığına bakılacaktır.
2. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına ve sunumlara katılımları teşvik edilecektir. Derslere devam ve tartışmalarda aktif rol alma sunum değerlendirmelerinde etkili olacaktır.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili, disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler sunumlarından önce raporlarını teslim etmek ve bütün sınıfla paylaşmak zorundadır.
4. Takımlarda görev alacak öğrenci sayısı, sınıf büyüklüğüne göre her akademik yıl farklılık gösterebilir.
5. Raporları hazırlanacak ülkeler, BM Dünya Turizm Örgütü tarafından yıllık olarak hazırlanan uluslararası turizm istatistikleri çerçevesinde, ilgili sene için önde gelen destinasyonlar
arasından seçilmektedir. Bu nedenle farklı akademik yıllarda, farklı ülkeler incelenebilir.

gurhan.aktas@deu.edu.tr

Uygulama 0 0 0
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 0 0 0
Bireysel Ödev Hazırlama 0 0 0