DERS ADI

: AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNDE SATIN ALMA TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 4006 AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNDE SATIN ALMA TEKNİKLERİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, turizm işletmelerinde ürün ve hizmetlerin seçimi, teslim alma, depolama ve dağıtım süreçleri ile ilgili bilgilerin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Satın almanın öneminin belirtilmesi, gıda dağıtım kanalındaki birincil ve ikincil kaynakların belirtilmesi ve dağıtım kanalını etkileyen güçlerin tartışılabilmesi.
2   Satın alma şartnamelerindeki özelliklerin tanımlanıp şartname hazırlayabilme.
3   Gıda ve gıda dışı malzemelerin seçim kriterlerini listeleyebilme ve sipariş, teslim alma, depolama sürecindeki kayıtların tutulabilmesi.
4   Satın almada karşılaşılan yasal ve etik konuların tanımlanıp yasal ve etik olmayan konuların tartışılması.
5   Etkin envanter kontrolünde gereken süreçlerin tanımı

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ürün seçimi kavramları
2 Dağıtım Sistemi
3 Dağıtım Sistemini Etkileyen Faktörler
4 Satın alma Departmanının Organizasyonu
5 Satın alma Şartnameleri
6 Optimum miktar, fiyat, ödeme şekli ve tedarikçi konuları
7 Sipariş Süreci
8 Teslim alma, depolama süreci
9 Satın almada güvenlik
10 Satın almada yasal ve etik konular
11 Gıda ve Gıda Dışı Ürünler
12 Gıda ve Gıda Dışı Ürünler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. A.H.Feinstein and J.M.Stefanelli (2017).Purchasing Selection and Procurement fort he Hospitality Industry. John Wiley&Sons.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders Anlatımı: Haftada üç saat ders anlatımı olacaktır.
2. Konuk Konuşmacılar: İzmir'de faaliyet gösteren büyük ölçekli otel işletmelerinin satın alma müdürleri, uygunluk durumlarına göre deneyimlerini paylaşmak üzere derse davet edilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.
2. Final Sınavı: Öğrenci haftalık ders içeriklerinde belirtilen konulardan sorumludur.

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler satın alma şartnamesi hazırlayabilmelidir.
2. Öğrenciler sipariş, teslim alma, depolama süreçlerini listeleyip bu süreçlerle ilgili kayıt yapabilmelidir.
3. Öğrenciler gıda ve gıda dışı malzemelerle ilgili tedarikçi seçim faktörlerini listeleyebilmelidir.
4. Öğrenciler envanter kontrol süreçlerini tanımlayabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Işıl ÖZGEN
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
E-mail: isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi: 09:00- 10.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Final Ödevi 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 96

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.14
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.455
ÖK.54