: TURİZM VE REKREASYONDA GÜNCEL KONULAR

Turizm İşletmeciliği

DOÇ.DR. ÖZGÜR DEVRİM YILMAZ

Turizm İşletmeciliği

Bu ders, turizm ve rekreasyon sektörlerinde güncel eğilimlerin ve gelişmelerin öğrenciler tarafından analizini amaçlamaktadır. Bu kapsamda ilgili sektörleri etkileyen çeşitli faktör ve eğilimler tartışılacaktır.

1   Dünya genelinde turizm sektörünü etkileyen güncel eğilimler ve gelişmeleri analiz ederek, yerel ve ulusal turizm sektörleri üzerindeki etkilerini tahminleyebilecek;
2   Turizm ve rekreasyon alanında faaliyet gösteren işletmeler tarafından kullanılabilecek güncel yönetim tekniklerini öğrenerek, ilgili sektörlerden alınacak senaryoya dayalı örnek olay çalışmalarına uyarlayabilecek, bu sayede teorinin uygulamasını yapabilecek;
3   Mevcut ziyaretçi pazarlarını etkileyen faktörleri tartışarak turizm ve rekreasyon alanında faaliyet gösteren işletmelerin karşılaşabileceği talebe dayalı sorunlara çözüm önerileri üretebilecek,
4   Yeni turizm ve rekreasyon ürünlerini ve çeşitlerini değerlendirerek, farklı destinasyon türleri için turizm ve rekreasyon ürünleri geliştirilmesi konusunda önerilerde bulanabileceklerdir.

1 Derse Genel Bakış
2 Turizmde Değişim
3 Turizmde Güncel Gelişmeler: Sosyo-demografik trendler
4 Turizmde Güncel Gelişmeler: Teknolojik trendler
5 Turizmde Güncel Gelişmeler: Ekonomik trendler
6 Turizmde Güncel Gelişmeler: Çevresel trendler
7 Turizmde Güncel Gelişmeler: Politik trendler
8 Turizmde Kriz Yönetimi
9 Ödev Sunumları
10 Ödev Sunumları
11 Ödev Sunumları
12 Ödev Sunumları

Ders kapsamında kullanılabilecek tek bir kaynak yoktur. Öğrencilerin, derslere hazırlık, ödevler ve sınavlar için çeşitli akademik kitaplar, dergiler, istatistikler, sektör raporları, gazete haberleri ve online veri tabanlarından yararlanmaları gerekmektedir.

1. Dersler: Dönem boyunca, turizm ve rekreasyon sektörlerini etkileyen güncel eğilimler konusunda bir seri ders verilecektir. Ders konuları, o akademik yıl içinde ilgili sektörleri etkileyen faktörler ışığında farklılık gösterebilir.
2. Ödevler: Öğrenciler her hafta, ders içeriğine uygun bireysel ödevler hazırlayacaklardır. Bu ödevler, ilgili haftadaki ders konusunda öğrencilerin hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Ödevlerden edindikleri bilgileri, sınıfta uygulanacak senaryoya dayalı örnek olay çalışmalarında uygulama imkanı bulacaklardır.
3. Örnek olaylar: Sınıfta uygulanacak örnek olay çalışmaları olacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.60

1. Ara Sınav (%40)
2. Dönem ödevi ve haftalık ödevler(%60) Bu bölümdeki puanlandırma hem dönem projesi hem de haftalık ödevler içindir.

1. Ara sınav soruları cevaplandırılırken, konuyla ilgili teorik ve uygulamaya yönelik bilgilerin doğru ve uygun şekilde kullanılması önemlidir. Öğrencilerin sorulara cevap verebilmesi için, turizm alanında yayınlanmış güncel yayınları takip etmeleri gerekmektedir.
2. Haftalık ödevlerin değerlendirilmesinde, ödevlerin ders içerik ve amacına uygun hazırlanmış olmasına ve gerçek olayların uygun bir şekilde konuların izahında kullanılmış olmasına dikkat edilecektir. Öğrencilerin konuları farklı yönleriyle ve detaylı bir şekilde ele alması ayrıca önemlidir.
3. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına ve örnek olay çözümlerine katılması teşvik edilecektir. Öğrencilerin katılımları, devamları ve tartışmalar sırasında üstlendikleri roller değerlendirilmelerine esas olacaktır.

1. Derslerin % 70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler, haftalık ödevlerini zamanında teslim etmelidir.
4. Örnek olay çalışmalarında, öğrenciler her hafta başka bir takım ile çalışmak zorundadır.
5. Ders konuları, ilgili yılda geçerli olan ve turizm ve rekreasyon sektörlerini etkileyen güncel konulardan oluşacağı için, her akademik yılda farklılık gösterebilir.

devrim.yilmaz@deu.edu.tr

Derste belirtilecektir.

Vize Sınavı 1 1,5 2
Final Sınavı 1 1,5 2