DERECE PROGRAMLARI

: Arkeoloji

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Arkeoloji Bölümü Lisans Programı öğrenci alımına 2000 yılında başlamıştır. Aynı yıl Yüksek Lisans ve Doktora programları da açılmıştır.

Kazanılan Derece

Arkeoloji, Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Birinci Düzey ( Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lise diploması ve ulusal düzeyde merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavının sonunda programa yerleştirilmiş olma. Merkezi sistemle öğrenci yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerleştirme sınavlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği değerlendirme şartları kapsamında gerçekleştirilmektedir.
(1) Edebiyat Fakültesine yatay geçişlerde, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Edebiyat Fakültesine dikey geçişlerde; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(3) Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanların meslek yüksekokullarına geçişlerinde, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Türkiyede örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Dokuz Eylül Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, öğrenci bölümün öğretim planında bulunan derslerden bazılarını daha önce öğrenim gördüğü kurumlarda başarıyla tamamlamışsa, oluşturulan intibak komisyonunun görüşleri doğrultusunda, bu derslerin tümünden ya da bazılarından muaf sayılabilmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Fakültemizde bir öğrencinin, öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için, genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. İzledikleri programdan mezun olmak için, gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezun olmak için gerekli 2.00 genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere öğretim planında yer alan son dört yarıyıl derslerinden 2.00 genel not ortalaması şartını sağlayabilecek ise tek ders sınav hakkı tanınır. 2.00 genel not ortalaması şartını tek ders sınavı ile sağlayamayanlara ise son dört yarıyıl derslerinden yarıyıl içi, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav hakkı tanınır. Öğrenciler bu sınav haklarını derslerin açıldığı yarıyıldaki sınav döneminde kullanır. Bu sınav hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler, hangi derslerden sınava gireceklerini yarıyıl başında kayıt yenileme işlemi sırasında bildirirler.
Bu çerçevede Arkeoloji Bölümü lisans programından mezun olmak için programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekli yeterlilik koşuludur.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Arkeoloji Bölümü Lisans Programı, 2000 yılında kurulmuş ve öğretime başlamıştır. Aynı yıl Yüksek Lisans ve Doktora programları da başlamıştır. Eğitim dilinin Türkçe olmasının yanı sıra Mesleki İngilizce ve Eski Yunanca gibi zorunlu dersler de verilmektedir. Bölümde işlenen konular birinci sınıftan itibaren kronolojik sırayı izleyerek, Prehistoryadan başlayarak, II. Bin, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemine kadar özellikle Batı Anadoluda gelişmiş uygarlıkların tarihsel ve kültürel birikimlerini incelemektedir. Bölümde ulusal ve uluslararası platformda kaliteli bir Arkeoloji eğitimi hedefiyle, araştıran ve sorgulayan nitelikli Arkeologlar yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yetişen öğrenciler, Türkiyenin dört bir yanında gerçekleştirilen bilimsel arkeolojik kazılara katılarak teorik bilgiyi pratik deneyime dönüştürme şansına kavuşurlar. Arkeolog adaylarını, arkeoloji ile ilişkili modern teknolojiyi en üst düzeyde kullanabilen, bilgiye ulaşma yollarını iyi bilen, bilimsel inceleme yeteneğine sahip ve tarihi koruma bilincine erişmiş bireyler olarak topluma kazandırmak bölümün temel amacıdır.

Temel Program Kazanımları

1   Alanın temel bilgilerine, güncel bilgi ve ileri düzeydeki uygulama bilgilerine bir arada sahip olma.
2   Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal bilgileri pratikte kullanabilme.
3   Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak arkeolojik verileri yorumlayabilme, değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmaya ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri getirebilme.
4   Arkeolojik verileri görsel ve sözel çerçevede teknolojik araçlar ile kayıt altına alabilme.
5   Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme becerisine sahip olma.
6   Alanı ile ilgili ileri düzeydeki çalışma ve projeleri bağımsız olarak yürütebilme.
7   Alanı ile ilgili çalışma ve projelerde etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
8   Alan ile ilgili popüler konuları topluma iletebilme ve toplumu bilgilendirme yetkinliğine sahip olma.
9   Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyerek, vizyonu geniş, yaşam boyu öğrenmeye açık, olumlu bir tutum sergileyebilme.
10   Sosyal sorumluluk bilincine sahip olup, alanıyla ilgili çalışmaları gerçekleştirdiği yörelerde etkinlikler düzenleyip ve uygulayabilme.
11   Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi edinerek alanındaki bilimsel çalışmaları izleyebilme ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilme.
12   Alanının gerektirdiği temel bilgisayar kullanma düzeyine sahip olup, bilişim, iletişim ve diğer teknolojileri kullanabilme.
13   Alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçlarının duyurulmasında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun hareket etme.
14   Kültürler arasındaki ilişkileri sorgulayabilme becerisini edinme.
15   Kültürel mirası koruma ve yaşatma bilincine sahip olma.

Mezunların İstihdam Profilleri

Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü'nde eğitimlerini tamamlayarak mezun olan öğrenciler Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları, resmi ve özel müzeler ve belediyelerdeki KUDEP birimlerinde çalışma imkanı bulabilmektedirler. Gerekli başvuru koşullarını sağlayan mezunlar, yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde Sosyal Bilimler Enstitümüz'e bağlı olarak Arkeoloji Anabilim Dalı'nda ve diğer bazı anabilim dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimlerine devam edebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler merkezi ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Arkeoloji Lisans diploması alan öğrenciler özellikle Klasik Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih bölümlerinde Yüksek Lisans eğitimi için başvuru yapabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

- Üniversite/YÖK Zorunlu Dersleri: 5/60 ders, % 8,3 oran - Ortak Havuz Dersleri: 4/60 ders, % 6,6 oran - Uygulama Dersleri: 8/60 ders, % 13,3 oran - Bu programdaki tüm dersler dönemliktir ve dersleri alabilmek için önkoşul aranmamaktadır. - Derslerin krediler her dönem 30 AKTS kredisini sağlayacak şekilde 4 ve 5 AKTS arasında değişmektedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 1001 Mitoloji I ZORUNLU 2 0 0 4
G 2 ARK 1003 Yakındoğu Prehistoryası I ZORUNLU 3 0 0 4
G 3 ARK 1007 Klasik Arkeolojiye Giriş ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 ARK 1015 Minos ve Myken Uygarlıkları ZORUNLU 2 0 0 4
G 5 ARK 1017 Bilişsel Arkeoloji ZORUNLU 2 0 0 3
G 6 ARK 1021 Mesleki İngilizce I ZORUNLU 2 0 0 3
G 7 ARK 1023 Seramik Çizim Teknikleri ZORUNLU 2 2 0 3
G 8 KPD 1000 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 2
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BDE 1003 Beden Eğitimi SEÇMELİ 2 0 0 2
G 2 GSH 1003 Halk Oyunları SEÇMELİ 2 0 0 2
G 3 GSM 1003 Müzik SEÇMELİ 2 0 0 2
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 1002 Mitoloji II ZORUNLU 2 0 0 4
B 2 ARK 1004 Yakındoğu Prehistoryası II ZORUNLU 3 0 0 4
B 3 ARK 1018 Eskiçağda Anadolu Dilleri ZORUNLU 2 0 0 4
B 4 ARK 1020 Batı Anadolu Prehistoryası ZORUNLU 2 0 0 5
B 5 ARK 1022 Protogeometrik ve Geometrik Dönemler ZORUNLU 2 0 0 5
B 6 ARK 1024 Mimari Çizim Teknikleri ZORUNLU 2 2 0 5
B 7 ARK 1026 Mesleki İngilizce II ZORUNLU 2 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 0
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 2001 Arkaik Dönem Seramiği I ZORUNLU 2 0 0 4
G 2 ARK 2015 Arkaik Dönem Mimarisi ZORUNLU 2 0 0 4
G 3 ARK 2017 Arkaik Dönem Plastiği ZORUNLU 2 0 0 4
G 4 ARK 2019 Hititler I ZORUNLU 2 0 0 4
G 5 ARK 2027 Eski Yunanca I ZORUNLU 2 0 0 4
G 6 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 2023 Batı Anadolu Tarihi Coğrafyası I SEÇMELİ 2 2 0 4
G 2 ARK 2025 Mezopotamya Arkeolojisi I SEÇMELİ 2 0 0 4
G 3 ARK 2029 Savunma Yapıları SEÇMELİ 2 0 0 4
G 4 ARK 2031 Anadolu'da Neolitik ve Kalkolitik Çağlarda Metalurjik Faaliyetler ve Metal Eserler SEÇMELİ 2 0 0 4
G 5 ARK 2033 Neolitik Çağ'da Anadolu SEÇMELİ 2 0 0 4
G 6 ARK 2035 M.Ö. III. Binyılda Anadolu Kültürleri I SEÇMELİ 2 0 0 4
G 7 İHD 1001 İnsan Hakları SEÇMELİ 2 0 0 4
 
4. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 2002 Arkaik Dönem Seramiği II ZORUNLU 2 0 0 4
B 2 ARK 2016 Klasik Dönem Mimarisi ZORUNLU 2 0 0 4
B 3 ARK 2018 Klasik Dönem Plastiği ZORUNLU 2 0 0 4
B 4 ARK 2020 Klasik Dönem Seramiği ZORUNLU 2 0 0 4
B 5 ARK 2022 Hititler II ZORUNLU 2 0 0 4
B 6 ARK 2030 Eski Yunanca II ZORUNLU 2 0 0 4
B 7 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 4
TOPLAM:   30
 
4. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 2026 Batı Anadolu Tarihi Coğrafyası II SEÇMELİ 2 2 0 4
B 2 ARK 2028 Mezopotamya Arkeolojisi II SEÇMELİ 2 0 0 4
B 3 ARK 2032 Anadolu'da Protohistorik dönemlerde Metalurjik Faaliyetler ve Metal Eserler SEÇMELİ 2 0 0 4
B 4 ARK 2034 Kalkolitik Çağ'da Anadolu SEÇMELİ 2 0 0 4
B 5 ARK 2036 M.Ö. III. Binyılda Anadolu Kültürleri II SEÇMELİ 2 0 0 4
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 3003 Hellenistik Dönem Seramiği I ZORUNLU 2 0 0 4
G 2 ARK 3005 Hellenistik Dönem Mimarisi I ZORUNLU 2 0 0 4
G 3 ARK 3007 Hellenistik Dönem Plastiği I ZORUNLU 2 0 0 4
G 4 ARK 3035 Latince I ZORUNLU 2 0 0 4
G 5 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 3027 Birinci Binde Anadolu SEÇMELİ 2 0 0 4
G 2 ARK 3031 Yunan ve Roma Dönemi Kent Planlaması SEÇMELİ 2 0 0 4
G 3 ARK 3033 Urartu Arkeolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
G 4 ARK 3037 Ege Yunan Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4
G 5 ARK 3039 M.Ö. II. Binyılda Anadolu Kültürleri I SEÇMELİ 2 0 0 4
G 6 ARK 3041 Tekstil Arkeolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
 
6. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 3004 Hellenistik Dönem Seramiği II ZORUNLU 2 0 0 4
B 2 ARK 3006 Hellenistik Dönem Mimarisi II ZORUNLU 2 0 0 4
B 3 ARK 3008 Hellenistik Dönem Plastiği II ZORUNLU 2 0 0 4
B 4 ARK 3010 Yunan Nümizmatiği ZORUNLU 2 0 0 4
B 5 ARK 3034 Latince II ZORUNLU 2 0 0 4
B 6 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
6. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 3026 Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 2 ARK 3032 Doğu Anadolu Prehistoryası SEÇMELİ 2 0 0 4
B 3 ARK 3036 Lisans Değerlendirme ve Mesleki Yönlendirme SEÇMELİ 2 0 0 4
B 4 ARK 3038 M.Ö. II. Binyılda Anadolu Kültürleri II SEÇMELİ 2 0 0 4
B 5 ARK 3040 Yunan ve Roma Dönemi Mezar Tipolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 6 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 4007 Roma Nümizmatiği ZORUNLU 2 0 0 4
G 2 ARK 4023 Roma Dönemi Seramiği ZORUNLU 2 0 0 4
G 3 ARK 4025 Roma Dönemi Mimarlığı I ZORUNLU 2 0 0 5
G 4 ARK 4037 Roma Dönemi Plastiği I ZORUNLU 2 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ARK 4029 Bizans Arkeolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
G 2 ARK 4031 Anadolu'da Prehistorik Dönem Ölü Gömme Gelenekleri SEÇMELİ 2 0 0 4
G 3 ARK 4033 Bilgisayar Destekli Çizim SEÇMELİ 2 0 0 4
G 4 ARK 4035 Bitirme Tezi I. SEÇMELİ 0 4 0 4
G 5 ARK 4039 Antik Çağda Aydınlatma Araçları SEÇMELİ 2 0 0 4
G 6 ARK 4041 M.Ö. II. Binyılda Batı Anadolu I SEÇMELİ 2 0 0 4
G 7 ARK 4043 Lydia Uygarlığı I SEÇMELİ 2 0 0 4
 
8. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 4030 Arkeolojik Onarım ve Koruma ZORUNLU 2 0 0 4
B 2 ARK 4036 Roma Dönemi Mimarlığı II ZORUNLU 2 0 0 5
B 3 ARK 4038 Roma Dönemi Plastiği II ZORUNLU 2 0 0 5
B 4 ARK 4040 Geç Roma Dönemi Seramiği ZORUNLU 2 0 0 4
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
8. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ARK 4026 Roma İmparatorluk Dönemi Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 2 ARK 4028 Osmanlı Arkeolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
B 3 ARK 4032 Bitirme Tezi II SEÇMELİ 0 4 0 4
B 4 ARK 4034 Resim ve Mozaik Sanatı SEÇMELİ 2 0 0 4
B 5 ARK 4042 M.Ö. II. Binyılda Batı Anadolu II SEÇMELİ 2 0 0 4
B 6 ARK 4044 Lydia Uygarlığı II SEÇMELİ 2 0 0 4
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ve Edebiyat Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenci Ders yapısı ve kredileri başlığı altında belirtilen (toplam 240 AKTS karşılığı) zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı bir not ortalamasına ulaşmak zorundadır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Engin Akdeniz, 0 232 301 85 18
Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Onur Gülbay, 0 232 301 87 18
Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Güngör Alper, 0232 3017748
Bölüm Sekreteri: Fatih Yoldaş : E-posta: fatih.yoldas@deu.edu.tr: 0 232 301 87 23