DERECE PROGRAMLARI

: Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Biyoteknoloji, Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Disiplinlerarası bir Anabilim Dalıdır. Fen Bilimleri Enstitüsü, Enstitü Kurulunun 22.06.2009 tarihli toplantısında Anabilim Dalının kurulması ve bu Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programının açılması teklifi Rektörlük Makamına arz edilmiş ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 08.10.2009 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında incelenerek Örgün öğretimde Tezli Yüksek Lisans programı olarak açılmasına karar verilmiştir.

Kazanılan Derece

Biyoteknoloji Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Derecesi diploması, ülke çapında yapılan Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) ilgili alandaen az 55 puan, Enstitü giriş sınavından en az 65 puan, UDS/ KPDS sınavlarından en az 60 puan veya TOEFL vs gibi sınavlardan eşdeğer puan veya DEÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Seviye Sınavından en az 65 puan.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül'de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl (bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı),1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

DEU Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programında, aşağıda yer alan biyoteknoloji alanlarında belirtilen Bilim Dallarında uzmanlıkların kazanılması hedeflenmektedir. Bu alanlar ve bilim dalları , Mikrobiyal Biyoteknoloji (Antibiyotik Üretimi, Etanol Üretimi,) Enzim Biyoteknoloji (Alternatif Enzim Saflaştırma Prosesleri, Enzim Üretimi) , Çevre Biyoteknoloji (Reaktör Tasarımları, Hidrojen üretimi, Atık sulardan tuz giderimi) , Deniz Biyoteknoloji (Deniz Makroalglerinin Endüstriyel ve Tıbbi Uygulamaları), Hücre Kültürü ( Endemik Bitkiler ve Antikansorojen-Antiapoptotik Uygulamalar), Biyopolimerler (Polimerik Absorbanların Sentezi, Biyoteknolojik Uygulamaları) şeklinde olup kazandırılan uzmanlık bilim alanlarında akademik ve endüstriyel boyutta, uluslar arası düzeyde yeterlilikler kazandırılmasıyla halen Türkiye genelinde mevcut 8 Lisansüstü Biyoteknoloji Programından farklılıklar arz etmektedir.
Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programında yer alan öğrenciler, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışındaki (Erasmus, yurt dışı burslar) farklı üniversitelerle işbirliği çalışmalarına katılabilmektedirler. İlgili kurumlardan öğrencilerimize yönelik son derece olumlu dönütler alınmaktadır.
Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan interdisipliner Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programında: Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Biyokimya ABD; Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü ve Buca Eğitim Fakültesi, Kimya Eğitimi ABD öğretim üyeleri yer almakta ve alt yapı imkânlarından yararlanılmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde öğrencilere sunulan araştırma alt yapı olanakları;
Fen Fakültesi, Kimya Bölümü mevcut olanaklarından bazıları; UV- Vis. Spektrofotometre (thermo couple üniteli), elektroforez, inkübatör, flow kabin, mikoorganizma hücre parçalayıcı, blender, homojenizatör, otoklav, etüv, jel görüntüleme cihazı, faz-kontrast mikroskobu, liyofilizatör, deepfreze, kromatografi kolon sistemleri, western blot, su banyoları, soğutucular, karıştırıcılar, pH metre, iyonmetre, buz makinası, fermentör, saf su cihazı, santrifüjler, karbondioksit inkübatörü, lamine flow kabin, mikropleyt reader, floresans spektrofotometresi, FITR, atomik absorpsiyon, ultrasaf su cihazı, HPLC, preparatif HPLC vs.
Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü mevcut olanaklarından bazıları: HPLC (UV dedektörlü), Fotometre, UV- Vis. Spektrofotometre, Santrifüj, İnkübatör, Laminer Flow Hood, pH metre, Etüv, GC-TCD dedektörlü, GC-FID dedektörlü, TOC analizörü, Aktif çamur, yukarı akışlı biyoreaktörler, dönen delikli biyofilm reaktörü, iki adet fermentör, fuel cell sistemi, vs.
Buca Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Bölümü mevcut olanaklarından bazıları: HPLC (UV ve IR dedektörlü), UV- Vis. Spektrofotometre (thermo couple üniteli), ultra saf su sistemleri, voltametre, inkübatör, flow kabin, homojenizatör, otoklav, etüv, reaktör sistemleri, otamatik titratör, evaparatör, sabit güç kaynakları, deepfreze, kromatografi kolon sistemleridir.
Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %30

Temel Program Kazanımları

1   Biyoteknolojinin; Enzim Biyoteknolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Çevre Biyoteknolojisi, Deniz Biyoteknolojisi alanlarında akademik ve endüstriyel boyutta, uluslar arası düzeyde yeterliliğe sahiptir,
2   Biyoteknoloji alanındaki yeni konulara açıktır, bu alanda Ülkemizde yaşanan sorunlarının bilincinde olup stratejik çözümler üretebilir, istihdam yaratma amacıyla girişimci, geliştirici niteliklere sahiptir,
3   Biyoteknolojide kullanılan temel yöntem ve tekniklere yönelik yeterli uzmanlığa sahip olup, biyoteknoloji proseslerinde sorumluluk üstlenebilir,
4   Kamu ve özel sektörde, Biyoteknoloji ile ilişkili tüm endüstriyel alanlarda üretim, araştırma ve geliştirme; ulusal-uluslar arası düzeyde proje oluşturma, yönetme yeterliliğine sahiptir,
5   Biyoteknoloji alanındaki çalışmaların gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yeterliliğe sahiptir,
6   Biyoteknoloji alanındaki çalışmalarda etik kurallara dayalı çevre ve canlı yaşam dengelerinin korunmasında bilinçlidir.

Mezunların İstihdam Profilleri

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Biyoteknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, bu alanda uzmanlaşmış nitelikli insan potansiyeline olan gereksinimi de arttırmıştır. DEÜ., Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrencilere uluslar arası düzeyde kazandırılması hedeflenen bilim dalı uzmanlıklarıyla; endüstriyel, çevre ve enerji biyoteknolojilerinin yanı sıra sağlık alanındaki çalışmalarda da yer almaları hedeflenmektedir. Ülkemizde biyoteknoloji alanında uzman araştırmacı sayısındaki artışlar, AR-GE çalışmalarının, üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayarak dünyadaki biyoteknoloji tabanlı pazar payımızın artmasında önemli rol oynayacaktır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. Öğrencinin danışmanının onayı ile MAT5101 Applied Mathematics (3 0 0) veya MAT5102 Numerical and Approximate Methods (3 0 0) derslerinden birini zorunlu olarak alması gerekir. Öğrencinin zorunlu olarak alması gereken bu ders danışmanınca ders kayıtlarında mutlaka Enstitüye bildirilir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
 
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BYT 5025 Biyoteknolojide Temel Biyokimyasal Kavramlar ZORUNLU 3 0 0 8
G 2 FBE 5555 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 17
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BYT 5096 Yüksek Lisans Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 2 BYT 5098 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 24
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BYT 5098 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 27
TOPLAM:   30
 
4 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BYT 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BYT 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
6 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BYT 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BYT 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
8 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BYT 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
Z 1 ENV 5015 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-I SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 2 BYT 6021 Lipid Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 3 MAT 5101 Uygulamalı Matematik SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 4 BYM 0503 Hücre Kültürü Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 5 BYT 6019 Bilim ve Teknolojide Nanokimya SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 6 BYT 6017 Biobanks SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 7 BYT 6015 Bitki Stresi ve Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 8 BYT 6013 Rekombinant Tekniklerin Biyoteknolojide Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 9 BYT 6011 Deniz Toksinleri SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 10 BYT 6009 Çevre Biyoteknolojisinde Nanoteknolojik Uygulamalar SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 11 BYT 6007 Hücre Temelli Biyosensörler SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 12 BYT 6005 Endüstriyel Farmasötik Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 13 BYT 6003 Biyoteknolojide Katı Hal Fermantasyonu SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 14 BYT 6001 Primer Metabolitlerin Üretimi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 15 TKS 5029 Nano ve Mikro Kapsülasyon Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları SEÇMELİ 1 2 0 7
Z 16 KIM 6047 Biyoanorganik Kimya SEÇMELİ 3 0 0 7
Z 17 BYT 5017 İmmobilize Affinite Ligand Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 18 BYT 5013 Deniz Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 19 BYT 5001 Biyoteknolojide Ayırma İşlemleri SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 20 BYT 5011 İmmobilize Sistemler ve Uygulama Alanları SEÇMELİ 3 0 0 7
Z 21 BYT 5009 Biyosensörler ve Temel İlkeleri SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 22 BYT 5007 Organik Maddelerin Biyodergrasyon ve Biyotransformasyonları SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 23 BYT 5005 Biyolojik Moleküllerin Analizinde HPLC SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 24 ENV 5021 Biyoçevre Mühendisliğinde Gelişmeler SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 25 BYT 5027 Mikrobiyal Biyofilmler SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 26 BYT 6006 Biyoetik ve Biyogüvenlik SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 27 EEE 5076 Biyomedikal Sinyal İşleme SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 28 BYT 6002 Production of Secondary Metabolites SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 29 BYT 5018 Biyonanoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 30 BYT 6020 Biyoteknolojide Probleme Dayalı Öğrenme SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 31 ENV 5060 Deneylerin Bilgisayar Destekli Tasarım ve Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 32 BYT 5020 Anaerobik-Aerobik Ortamlarda Ayrışma ve İnhibisyon Kinetiği SEÇMELİ 2 0 0 8
Z 33 BYT 5008 Biyosensörlerin Uygulamaları SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 34 BYT 5004 Endüstriyel Biyoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 35 BYM 0546 Hücre ve Doku Mühendisliği SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 36 MAT 5102 Numerik ve Yaklaşık Yöntemler SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 37 BYT 6018 Biyoyakıt Üretimi SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 38 BYT 5012 Mikroalg: Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 39 BYT 5002 Mikrobiyal Biyoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 40 BYT 5010 Mikrobiyal Hücre İmmobilizasyonu SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 41 BYT 5006 Biyokütle Dönüşümünde Enzimler SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 42 BYT 6016 Bitki İkincil Metabolitlerinin Biyoteknolojisi ve Fonksiyonu SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 43 BYT 6014 Kök Hücreler ve Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 44 BYT 6012 Nanomateryaller ve Bİyoteknolojik Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 45 ENV 5024 Atıkların Arıtımında Yeni Biyoprosesler SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 46 BYT 6010 Biyosorpsion;İzotermleri, Kinetikleri ve Termodinamikleri SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 47 ENV 5016 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-II SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 48 BYT 6008 Bitki Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 49 BYT 6004 Lignosellüloz Biyoteknolojisi SEÇMELİ 2 0 0 7
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli ikinci devre (Yüksek Lisans Derecesi) Programı dersler (en az 54 AKTS), seminer (3 AKTS), M. Sc. Research (3 AKTS) ve M. Sc. Thesis (60 AKTS), toplam 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağrlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof. Dr. Levent ÇAVAŞ (Biyoteknoloji ABD Bşk.)
Dokuz Eylul Universitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü Tınaztepe, Izmir, 35160
E-mail: lcavas@deu.edu.tr
Tel: 0 (232) 301 87 01