: Rekombinant Tekniklerin Biyoteknolojide Uygulamaları

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Son 30 yılda, moleküler biyolojideki gelişmeler, rekombinant teknolojilerin biyoteknolojik tekniklerin ilerlemesinde önemli roller oynamalarına izin vermiştir. Bu ders kapsamında, çalışılacak temel konularla başlayan DNA ya giriş ve klonlama ile ilgili giriş, bunları kullanarak gerçekleştirilecek genetik mühendisliği çalışmalara detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Bu tekniklerin, öncelikle bakteri ve daha sonra ökaryotik hücreler olmak üzere proteinlerin amplifikasyon adımlarında nasıl kullanıldığı ele alınacak ve bu yöntemler karşılaştırılarak her biri için güncel örnekler verilecektir.

1   Öğrenciler, rekombinant proteinlerin ekspresyonları ile ilgili genel bilgi edineceklerdir.
2   Öğrenciler, protein ekspresyonunda prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin kullanımı ile ilgili bilgi edineceklerdir.
3   Öğrenciler. prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin ekspresyon sistemlerinin biyoteknolojide kullanımları ile ilgili bilgi edineceklerdir.
4   Öğrenciler, PCR reaksiyonları ve temel bileşenleri ile ilgili bilgi edineceklerdir.
5   Öğrenciler, transgenik teknoloji, temel prensipleri, hayvan ve bitkilerdeki uygulamaları ile ilgili bilgi edineceklerdir.

1 Rekombinant biyoteknolojiye genel bakış
2 Moleküler biyolojide temel kavramlar 2.1. Nükleik asitler, DNA nın yapısı 2.2. Transkripsiyon ve translasyon
3 Moleküler biyolojide kullanılan enzimler 3.1. Restriksiyon endonukleazları
4 Polimeraz zincir reaksiyonları (PCR) 4.1. PCR reaksiyonları ve temel bileşenleri 4.2. PCR da kullanılan enzimler ve uygulamaları 4.3. PCR ın kullanım alanları
5 Gen klonlama 5.1. Klonlamanın prensipleri 5.2. Klonlamanın doğrulanmasında kullanılan moleküler teknikler
6 Bakterilerde protein ekspresyonu I- Temelleri 6.1. Bakteriler 6.2. Plazmidler 6.3. Vektörler
7 Bakterilerde protein ekspresyonu II-Problemler 7.1. Protein katlanması ve glikosilasyonda problemler
8 ARA SINAV
9 Ökaryotik hücrelerde protein ekspresyonunun temelleri 9.1. Hücreler 9.2. Vektörler
10 Transgenik teknoloji 10.1. Temel prensipler 10.2. Hayvan ve bitki uygulamaları
11 Bir hayvanın klonlanması: protein fabrikaları olarak çiftlik hayvanları 11.1. Canlı klonlamaları: temel prensipler 11.2. Örnekler
12 Rekombinant antikor teknolojisi
13 Bakterilerde rekombinant proteinlerin üretimi 13.1. Endüstriyel uygulamalar Ökaryotik hücrelerde rekombinant proteinlerin üretimi 13.2. Endüstriyel uygulamalar 13.3. Biyobenzerler
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Biotechnology: Applying the Genetic Revolution D.P. Clark and N.J. Pazdernik (2008).

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı)
kemal.baysal@deu.edu.tr

Çarşamba 13.30 - 15.30

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 3 39