: Hücre Temelli Biyosensörler

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

21.yüzyılda elektronik ve biyolojinin entegrasyonuna tanık olmaktayız. Biyomedikal alanda çalışan mühendis ve araştırmacılar için biyoelektronik ve biyosensorler özel bir ilgi alanı haline gelmiştir. Enzimlerin izolasyonu, saflaştırılması ve immobilizasyonu genellik çok zor bir süreçtir. Bu güçlükler hücre temelli biyosensörler ile giderilebilir. Bazı enzimler izolasyon ve immobilizasyon sırasında aktivitelerini kaybedebilir bu risk hücre temelli biyosensörler ile azaltılabilinir. Enzimler hücrenin doğal ortamında oldukça stabildirler. Komplike yapay multi enzim sistemlerinden kaçınarak hücredeki çok basamaklı enzim reaksiyonlarının kullanılması daha mümkündür. Koenzimler ve aktivatörler hücrelerde sık bulunmaktadır bunda dolayı bunların ortama ilave edilmesine gerek yoktur. Rejenerasyonları hücrede gerçekleşebilmektedir. Geliştirilen hücre temelli biyosensörler günümüzde pek çok alanda uygulama imkanı bulmuştur. Ders kapsamında hücre temelli biyosensörlerin hazırlanması, hücrelerin elektrotlarda immobilizasyonu, seçiçililikleri ve seçiçiliğin geliştirilmesi, sağlıkta ve diğer endüstri alanlarında kullanımlarına örneklerler verilecek ve ilgili literatürler ders süresince incelenecektir.

1   Özellikle biyosensörler mikrobiyal olanlar hakkında bir fikir sahibi olmak.
2   Kullanılan yöntemlerin avantajları / dezavantajlarını keşfetmek ve karşılaştırmak.
3   Mikrobiyal biyosensörler tarafından hedeflenen analiti belirlemek için stratejik planlar yapabilmek.
4   Mikrobiyal biyosensörler için mikroorganizma immobilizasyon stratejileri tasarlayıp geliştirebilmek.
5   Biyosensör çalışmalarında kullanılan elektrokimyasal teknikleri anlayıp kullanabilmek.
6   Araştırmanın sonuçlarını inceleyip yorumlayabilmek.

1 Hücre temelli biyosensor tanımı 1.1. Hücre temelli ve enzim biyosensörlerinin karşılaştırlması 1.2. Hücre temelli biyosensör tipleri 1.3. Hücre temelli biyosensör fonksiyonlarının prensipleri
2 Basit Hücre temelli biosensorlerin yapımı ve özellikleri 2.1. Mikrobiyal biyosensörler 2.2. Doku Biyosensörleri 2.3. Hibrid Biyosensörler
3 Hücre temelli biyosensörelerin özellikleri 3.1. Hücre temelli biyosensörleri ile enzim enzim biyosensörlerinin özelliklerinin karşılaştırılması
4 Hücre temelli biyosensörelerin mekanizmaları
5 Hücre temelli biyosensörlerde düşük seçimlilikteki nedenler 5.1. Biyosensörlerin tüm türleri için ortak nedenler 5.2. Sadece hücre temelli biyosensörlere ait nedenler
6 Hücre temelli biyosensörelerin seçimliliğinin artırma methodları
7 Hücre temelli biyosensörelerin klinikte kullanımı
8 ARA SINAV
9 Hücre temelli biyosensörelerin besin analizlerinde kullanımı
10 Hücre temelli biyosensörelerin fermantasyon proses kontrollerinde kullanımı
11 Hücre temelli biyosensörelerin çevre kontrollerinde kullanımı
12 Mikrobiyal biyosensörler
13 Oksijen elektrot temelli mikrobiyal biyosensörler Solunum inhibisyon temelli mikrobiyal biyosensörler Potansiyometrik ve optik tayin temelli mikrobiyal biyosensörler
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Qingjun Liu and Ping Wang, Cell-Based Biosensors: Principles and Applications (Engineering in Medicine & Biology), Artech House Publishers,USA, 2009.
Yardımcı kaynaklar: Mulchandani A., Rogers K.R., Enzyme and Microbial Biosensors-Techniques and Protocols, Humana Press, Totowa, New Jersey, 1998.
Racek J., Cell-based biosensors, Technomic Pub Co., Westport, Connecticut., 1995.
Scheper T., Renneberg R., Lisdat F., Biosensing for the 21st century, Springer, Berlin, 2007.

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Kimya Bölümü
senol.alpat@deu.edu.tr

Çarşamba 13.30 - 15.30

Ders anlatımı 13 2 26