: Endüstriyel Farmasötik Biyoteknolojisi

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Farmasötik teknoloji; tanı, tedavi ve hastalıklardan korunma amacı ile kullanılan maddelerin, hammaddeden formülasyonuna ve tüketilmesine kadar geçen süre içersindeki tüm işlemleri, bu işlemlerin geçerliliğini, teknolojilerini ve biyolojik olayları içeren bilim dalıdır. Etkin maddelerin en etkili ve güvenli olarak vücuda taşınması için gerekli teknolojilerin yer aldığı bilim dalında, spesifikasyon, validasyon, kararlılık, etkin madde salımı ve biyofarmasötik çalışmaları, in vitro ve/veya in vivo testler ile sağlanmaktadır.
Endüstriyel Farmasötik Biyoteknoloji dersi kapsamında; Fonksiyonel Biyoteknolojiye Giriş, Organizasyonal Yapılar, Biyoteknoloji ve Tıp, İlaç Keşfi, Moleküler FarmaBiyoteknoloji, Araştırma ve Geliştirme, Farmösetik Üretim, Güvenlik, Çevre ve Etik konuları ele alınacaktır.

1   Öğrenciler genomiklerin, proteomiklerin ve sitomiklerin integrasyonunu öğreneceklerdir.
2   Öğrenciler yapısal ve fonksiyonel ve yapısal biolojiyi öğreneceklerdir.
3   R&D ve terapi için mikro ve nano teknoloji hakkında fikir sahibi olacaklardır.
4   Öğrenciler, moleküler genetik, biyokimyasal, hücresel ve organizma düzeyinde ağları ve çoklu gen özellikleri hakkında çalışmalara ulaşacaklardır.
5   Öğrenciler genomik ve proteomiklerden küçük moleküllere kadar terapi geliştirilmesi ve ilaç buluşu için teknikler öğreneceklerdir.

1 Fonksiyonel Biyoteknolojiye Giriş 1.1. Genomiks 1.2. Proteomiks 1.3. Sitomiks 1.4. Mikro- ve Nano-Teknoloji 1.5. Hücresel Klonlama 1.6. Doku Mühendisliği
2 Organizasyonal Yapılar ve Pazarlama 2.1. Sanal ve Gerçek Kuruluşlar 2.2. R & D Network Sistemleri 2.3. Dış Kaynak Kullanımı, Kayıtlar/İzinler 2.4. Ürünler ve Servisler 2.5. İnsan Gücü ve Diğer Kaynaklar
3 Biyoteknoloji ve Tıp 3.1. Teşhis ve Biyoteknoloji 3.2. Terapötikler 3.3. Gen Terapi 3.4. İmplantlar 3.5. Medikal Cihazlar ve Teknoloji
4 İlaçların Keşfi 4.1. Bakteri, bitki, böcek ve hayvanlardan Elde Edilen Maddeler 4.2. Aktif Bileşenlerin Kaynakları 4.3. Tayin Sistemleri ve Modelleri
5 Moleküler Farmabiyoteknoloji 5.1. Biyoinformatik 5.2. Biyolojik sistem ve Modeller 5.3. Tayin Sistemleri 5.4. Yüksek Verimli Tarama 5.5. Otomasyon 5.6. Genotip 5.7. Dizinim aydınlatma 5.8. Farmo-Genomiks
6 Araştırma ve Geliştirme 6.1. Biyoloji, Tıp ve Genetik 6.2. Preklinik ve Klinik Gelişmeler 6.3. Deneme Bitkileri 6.4. Fermentasyon Proses Geliştirme
7 Farmösetik Üretim 7.1. Vitamin 7.2. Aminoasit- Protein
8 ARA SINAV
9 Farmösetik Üretim 9.1. Antibiyotik 9.2. Doğal Bileşenler 9.3. Biyokatalizörler
10 Farmösetik Üretim 10.1. Geri Kazanım / Biyoişlem 10.2. Kimyasal-Biyoteknolojik Sentezler 10.3. Gen Terapi Vektörleri/Sistemleri 10.4. Üretim: Güvenlik, Etkililik, Uyumluluk ve Spesifiklik
11 Güvenlik 11.1. Tıbbi Güvenlik 11.2. Biyolojik Güvenlik 11.3. Kimyasal Güvenlik
12 Çevre 12.1. Farmasötikler ve Çevre 12.2. Biyolojik Kontaminantlar 12.3. Fiziksel/Kimyasal Kontaminantlar
13 Etik
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Klefenz, H.,Industrial Pharmaceutical Biotechnology, Wiley-VCH, Weinheim, 2002.
Yardımcı kaynaklar: Elfarra, A. A, Biotechnology-Pharmaceutical Aspects, Springer Publishers, New York, 2008.

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
hulya.kayali@deu.edu.tr

Çarşamba 13.30 - 15.30

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 3 39