: Biyosorpsion;İzotermleri, Kinetikleri ve Termodinamikleri

BYT 6010 Biyosorpsion;İzotermleri, Kinetikleri ve Termodinamikleri SEÇMELİ 2 0 0 7

PROF.DR. ŞENOL ALPAT

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Biyosorpsiyon sulu çözeltilerden organik. Metalik elementler özelliklede ağır metallerin uzaklaştırılması için etkili bir teknolojidir. Kimyasal çöktürme, buharlaştırma, elektroplating, adsorpsiyon ve iyon değişimi gibi iz kirleticilerin uzaklaştırılması için karşılaştırıldığında, biyosorpsiyon yüksek verim ve ekonomik biyosorbentler nedeniyle düşük maliyet gibi avantajlara sahiptir. Günümüzde, biyomateryallerin geniş bir dizisi, alg, fungi, maya, aktif çamur, aerobik granuller vs içeren biyosorbent olarak test edilmektedir. Bu biyosorbentler arasında aerobik granuller diğer biyofloklardan daha kompakt bir mikrobiyal yapıya sahiptir bu yüzden biyosorpsiyonun ön arıtma işlemlerinde daha kolaylıkla kullanılmaktadır. Biyosorpsiyon, adsorbiyon reaksiyonu, hücre yüzeyindeki fonksiyonel gruplarla iyon değişim reaksiyonu ve ekstra sellüler polimerik maddelerle yüzey kompleksleşme reaksiyon mekanizmaları gibi oldukça karmaşık mekanizmaları içerir. Şimdiye kadar, araştırmalarda biyosorpsiyon mekanizmasının daha iyi anlaşılmasına ve endüstriyel atık suların arıtılmasına yoğunlaşmıştır. Laboratuardaki pilot ve tam ölçekli uygulamalar biyosorpsiyon teknolojisinin temel araştırmalarını oluşturmaktadır. Bu dersin amacı biyosorpsiyonun temel ve ana uygulamaları için gerekli temel bilgileri öğretmektir.

1   Öğrenciler; biyosorpsiyonu tanımlayabilir,
2   Biyosorpsiyon uygulamalarını bilebilir,
3   Biyosorpsiyonun avantaj ve dezavantajlarını bilebilir,
4   Biyosorbentkerin kapasitelerini bilebilir,
5   İz element konsantrasyonlarında mikroorganizmaların kullanımını bilebilir,
6   Biyosorbsiyon mekanizmasını bilebilir,
7   Biyosorpsiyon izotermleri, kinetiği ve termodinamiğinin temelleri ve uygulamalarını bilebilirler.

1 Giriş 1.1. Biyosorpsiyon ve biyosorbentler 1.2. Biyosorpsiyon teknolojisinin potansiyel 1.3. Metallerin mikrobiyal biyosorpsiyonu
2 Biyosorpsiyon ile ağır metallerin uzaklaştırılması ve geri kazanımı 2.1. Metal katyon ve anyonların biyosorpsiyon mekanizması 2.2. Endüstriyel çözeltilerin biyosorpsiyonu/ Biosorption of industrial solutions 2.3. Sulu çözeltilerde biyosorpsiyon/ Biosorption in aqueous solutions 2.4. Radyoaktif türlerin biyosorpsiyonu/ Biosorption of radioactive species
3 Hücre duvarı ve metal bağlama
4 Bakteriyel biyokütle ile biyosorpsiyon
5 Fungal biyokütle ile biyosorpsiyon
6 Alg biyokütle ile biyosorpsiyon
7 Canlı hücrelerle metallerin uzaklaştırılması ve biyosorpsiyonu
8 ARA SINAV
9 Sentetik ve biyosentetik kimyasallarla metal alımı
10 Kültür koşulları ve biyokütle metal bağlama özellikleri
11 Metallerin biyosorpsiyonunda kullanılması için Bacillus temelli ürünlerin üretilmesi ve uygulamaları
12 Metal bağlı bileşiklerin ve biyosorbentlerin immobilizasyonu
13 Biyosorpsiyon isotermleri Biyosorpsiyon Kinetiği/ Kinetics of biosorption Biyosospiyon Termodinamiği
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Volesky, B., Sorption and Biosorption, Montreal, Canada, 2004.
Yardımcı kaynaklar: Liu and Jianlong Wang, Fundamentals and Applications of Biosorption Isotherms, Kinetics and Thermodynamics. (Environmental Science, Engineering and Technology), Nova Science Pub Inc, Gebundene Ausgabe, 2009.

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Kimya Bölümü
senol.alpat@deu.edu.tr

Çarşamba 13.30 - 15.30

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 2 26