: Bitki Stresi ve Biyoteknolojisi

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Son zamanlarda, bitkilerde çeşitli biyotik ve abiyotik stres koşulları üzerine biyoteknolojinin potansiyel etkilerine yönelik önemli derece ilgi vardır. Bitki stresleri, dünya çapında ürün üretimini en çok sınırlayan faktörlere katkıda bulunmaktadır. Bitki stresi ve moleküler fizyoloji konularında uzman olan kişilerin görüşlerinin toplanmasıyla, ders; hızlı yaşlanma, kuraklık, aşırı yüksek sıcaklıklar, ağır metaller, fazla ışın, tuzluluk, su eksikliği ve bakteri, virüs ve diğer patojen enfeksiyonları gibi faktörlerden etkilenen bitkilerde stresle mücadele yollarında biyoteknolojinin olası rolleri üzerine odaklanmıştır. Ders ayrıca, su kanallarının LEA proteinleri, homeodomain lezyon fermuar proteinler, Myb transkripsiyon faktörleri, poliaminler, lezyon mimik mutantların çeşitli yönlerini ve biyoteknolojik ve diğer genetik mühendislik yaklaşımlarla bitki stres yanıt olarak olası rollerini kapsamaktadır.

1   Öğrenciler, Stres toleranslı bitkilerin üretiminde poliamin metabolizması ve gelecekteki beklentileri kavrayabilirler.
2   Öğrenciler, bitki savunma ve stres cevabında Myb transkripsiyon faktör gen ekspresyonunu fark edebilirler.
3   Öğrenciler, bitkilerin tuz ve su stresine verdiği cevabı ve su kanallarının rolünü anlayabilir.
4   Öğrenciler, bitki toleransında biyoteknoloji hakkında bilgi edinebilirler.
5   Öğrenciler, bitki virüslerinin kontrol edilmesine yönelik yaklaşımları kavrayabilirler.

1 Nelumbo nucifera tohumlarının ekstrem yüksek sıcaklık toleransındaki değişimler ve antioksidan sistemi
2 Strese dayanıklı bitkilerin üretilmesinde poliamin metabolizması ve beklentiler
3 Bitki savunma ve stres cevabında Myb transkripsiyon faktörü gen ekspresyonu
4 Bitkilerin tuz ve su stresine cevabı ve su kanallarının rolleri
5 Sıcaklık ve kuraklık stresine bitki toleransında biyoteknoloji
6 Bitki virüslerinin kontrolünde biyoteknolojik yaklaşımlar
7 Vigor tohumlarında değişimler ve Guar tohumlarında hızlanmış yaşlanma sırasında reaktif oksijen türleri
8 ARA SINAV
9 Bitkilerde, mangan superoksit dismutazın genetik mühendisliği ile arttırılmış stres toleransı
10 Genetik transformasyon ve Master Switch Arabidopsis CBFI Geni ekspresse eden transgenik domatesin abiyotik stres gelişimi
11 Late Embryogenesis Abundant (LEA) protein gen ekspresyonu ve bitki stres toleransının regülasyonu
12 Triazole indüklü lipid peroksidasyonu ve Beta vulgaris L. De antioksidan savunma mekanizması
13 Genetik çeşitlilik ve Madeira Portekiz Takımadaları ürün bitkilerinde abiyotik strese alüminyum toleransının gelişimi Bitkiler ve bitki hücre kültürleri tarafından rekombinant proteinlerin üretimi
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Devarajan Thangadurai, Wei Tang, Song-Quan Song, Plant Stress and Biotechnology, 267, 10-B-Scheme, Opp. Narayan Niwas, Gopalpura By Pass Road,jaipur-302018, ISBN: 978-81-89473-10-5, Oxford.
Yardımcı kaynaklar: Edited by K. V. Madhava, A. S. Raghavendra and K. Janardhan Reddy, Physiology and Molecular Biology of Stress Tolerance in Plants 2006.

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
nilgun.candan@deu.edu.tr

Çarşamba 13.30 - 15.30

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 3 39