: Bitki İkincil Metabolitlerinin Biyoteknolojisi ve Fonksiyonu

BYT 6016 Bitki İkincil Metabolitlerinin Biyoteknolojisi ve Fonksiyonu SEÇMELİ 3 0 0 8

Fen Bilimleri Enstitüsü

Doktora

PROF.DR. LEVENT ÇAVAŞ

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Bitkilerin karakteristik özellikleri, sekonder metabolitler (SM) ya da doğal bileşikler olarak adlandırılan düşük moleküler ağırlıklı bileşikleri sentezleme ve depolamalarıdır. Tanımlanmış yapıların sayısı 100000 i aşmakta; doğadaki gerçek sayı ise fitokimya tarafından şuana kadar ancak %20-30 u incelendiğinden çok daha fazladır. Sekonder metabolitler pek çok yıl atık ürünler veya diğer bir deyişle kullanılmayan bileşikler olarak görülselerde, son 30 yıldır sekonder metabolitlerin kendilerini üreten bitki için önemli roller üstlendikleri açıktır: bitki içinde ya da kendini üreten bitki ile diğer bitkiler, mikroplar, otoburlar, otçul yırtıcılar, polen yayan veya tohum dağıtan hayvanlar arasında sinyal bileşikleri olarak görev alırlar. Bu nedenlerle, SM ler kendilerini üreten bitkilerin sağlığı için son derece önemlidir. Dahası sekonder metabolitler sıklıkla otobur hayvanlara, mikroplara, viruslere veya ışık, su ve besin için yarışan bitkilere karşı savunma kimyasalları olarak hizmet ederler. Öğrenciler, SM lerin fonksiyonları, etki mekanizmaları, moleküler problar olarak farmokolojide kullanımları, terapötikler olarak tıpta kullanımları ve biyorasyonel pestisitler olarak tarımda kullanımları ile ilgili güncel bilgiler toplamaya çalışacaklardır.

1   Öğrenciler, bitki sekonder metabolitleri ile bitkilere olan genel etkilerini kavrayabilir.
2   Öğrenciler, bitki sekonder metabolitlerinin ekolojik fonksiyonlarını ve potansiyel etki şekillerini fark edebilirler.
3   Öğrenciler, sinyal bileşiklerinin doğru zaman ve yerde bulunma ve savunmalarını anlayabilirler.
4   Öğrenciler, biyoteknoloji ve sekonder metabolitlerin kullanımı hakkında bilgi edinebilir.
5   Öğrenciler, bitki sekonder metabolitlerinin yeni medikal uygulamalarını kavrayabilirler.

1 Sekonder Metabolitlerin Ekolojik Fonksiyonları
2 Sekonder Metabolitlerin Doğru Zaman ve Yerde Bulunma ve Savunmaları
3 Savunucu Sekonder Metabolitlerin Moleküler Etki Mekanizmaları
4 Sekonder Metabolitlerin Moleküler Etki Mekanizmaları
5 Biyoteknoloji ve Sekonder Metabolitlerin Kullanımı
6 Moleküler etki mekanizmaları-genel bakış
7 Bitki-Mikrop Etkileşimleri ve Antibakteriyel ve Antifungal Özelliklere Sahip Sekonder Metabolitler
8 ARA SINAV
9 Bitkilerde Savunma ve Sinyal Bileşenlerinin Birikimi
10 Deniz Ekosisteminde Kimyasal Savunma
11 Bitki Sekonder Metabolitlerinin Yeni Medikal Uygulamaları
12 Antikanser ve Kemopreventif Aktiviteye Sahip Bileşikler
13 Bitki Hücre ve Organ Kültürleri ile Doğal Ürünlerin Üretimi Bitki ve Bitki Hücre Kültürleri ile Rekombinant Proteinlerin Üretimi
14 Ödev ve Sunumlar

Ana kaynak: Michael Wink, ANNUAL PLANT REVIEWS, Vol 39, Functions and Biotechnology of Plant Secondary Metabolites Second edition.
Yardımcı kaynaklar: Edited by K. V. Madhava, A. S. Raghavendra and K. Janardhan Reddy, Physiology and Molecular Biology of Stress Tolerance in Plants 2006.

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
nilgun.yucel@deu.edu.tr