DERS ADI

: Mikroalg: Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BYT 5012 Mikroalg: Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji SEÇMELİ 3 0 0 9

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. RAZİYE ÖZTÜRK ÜREK

Dersi Alan Birimler

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Dünya bitki biyokütlesinin yaklaşık üçte birini algler oluşturmaktadır. Son derece zengin karbohidrat, protein, yağ asidi ve pigment içeriğine sahip olan mikroalgler, gıda, farmakoloji ve tıp alanlarında büyük kullanım imkanı bulmaktadırlar. Özelliklede gelişmekte olan ülkelerde besin kaynağı olarak tüketilmesinin yanı sıra değerlendirilir. Biyoteknolojik çalışmalar için bu mikroalglerin ekonomik bir şekilde ve büyük ölçeklerde üretilmesi büyük önem arz etmektedir. Dersin amacı, mikroalglerin biyokimyalarının, üretim aşamalarının ve biyoteknolojik önemlerinin tanıtılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler, alg üretim sistemlerini açıklayabilir,
2   Öğrenciler, kültür ortamları ve koşullarıyla algal suş seçimi arasındaki ilişkiyi kurabilir ve tartışabilir,
3   Öğrenciler, mikroalgal sistemlerde ölçekte büyütmeyi açıklayabilir ve algal sınıflandırmayı yapabilir,
4   Öğrenciler, mikroalgleri ve ürünlerini kinetikleri açısından değerlendirebilir,
5   Öğrenciler, mikroalglerin uygulama alanlarını açıklayabilir, tartışabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş
2 Alg Üretim Sistemleri
3 Kültür Ortamları
4 Kültürleme Yöntemleri
5 Ölçek büyütme
6 Algal Sınıflandırma
7 Suş Seçimi
8 Ara sınav
9 Büyüme Kinetiği ve Algal Büyüme Hızının Ölçülmesi
10 Geniş Ölçekli Kültürleme
11 Ürün Eldesi
12 Kimyasal Bileşim
13 Alglerin Uygulama Alanları
14 Ödev ve Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Becker, E. W. Microalgae Biotechnology and Microbiology Cambridge University Press, 1995.
Yardımcı kaynaklar: Richmond, A. Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology Blackwell Science, 2004.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +YSS *0.4
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +BUT *0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, bütünleme sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

DEU Fen Fakültesi Kimya Bölümü e-posta: raziye.urek@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 15.00-16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 40 40
Final Sınavına Hazırlık 1 45 45
Ödev ve Sunum Hazırlama 1 46 46
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 213

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1445335
ÖK.2445335
ÖK.3333335
ÖK.4444335
ÖK.5555535