DERECE PROGRAMLARI

: Kentsel Tasarım Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

İzmir'de mimarlık eğitimi ilk kez 1963 yılında Buca'da kurulan Ege Özel Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu'nda verilmeye başlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3 Temmuz 1992 de kurulmuştur. Ancak Fakültenin ilk kuruluşu ve Alsancak taki binada faaliyete başlaması 1971 yılına kadar uzanmaktadır. Fakülte Eylül 2004 de Buca Tınaztepe Kaynaklar yerleşkesindeki yeni binasına taşınmış bulunmaktadır.
1971 yılında 12 öğrencisi ile mimarlık lisans eğitimine başlayan kurum, o günden günümüze kadar çeşitli kurumsal ve yasal oluşumlar çerçevesinde yeni yapılanmalar yaşamıştır. 1971 yılında başladığı mimarlık lisans eğitimini 1979 yılında şehir planlama lisans eğitimi ile geliştiren Fakültenin, Mimarlık ve Şehir Planlama bölümleri zaman içinde farklı fakültelerin oluşumunda da yer almışlardır. Fakültenin geçmişten bugüne kadar olan gelişiminde önemli kilometre taşları; Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (1971), Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (1975), Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi (1982), Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi (1992) olarak özetlenebilir.

Kazanılan Derece

Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Derecesi diploması, ülke çapında yapılan Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) ilgili alandaen az 55 puan, Enstitü giriş sınavından en az 65 puan, UDS/ KPDS sınavlarından en az 60 puan veya TOEFL vs gibi sınavlardan eşdeğer puan veya DEÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Seviye Sınavından en az 65 puan.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül'de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl (bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı),1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

- Tam zamanlı ve gündüz eğitimi vermektedir, toplamda yirmi dört öğretim üyesi ders vermektedir,
- Farklı meslek gruplarının Kentsel Tasarım konusunda bilgi ve becerilerinin arttırılmasını ve kentsel tasarım alanının belirli bir konusunda uzmanlaşmalarını, hazırlayacakları tezlerle sağlamaktadır. Çift anadal ve yandal olanağı bulunmamaktadır.
- Meslek alanı itibarı ile program disiplinlerarası bir yapıya sahiptir. Bu da kentsel tasarım eğitim programına yansımaktadır.
- Kentsel tasarım eğitiminde tasarım disiplini mezunlarının mesleki kökenlerine bir kentsel tasarım vizyonu kazandırmak hedeflenmektedir.
- Farklı meslek kökenli öğrencilerin uygulama ağırlıklı bir eğitim kurgusu içerisinde sıklıkla biraraya gelmeleri hedefi doğrultusunda ders programı içerisinde uygulama ağırlıklı proje dersleri bulunmaktadır. Bu dersler, farklı disiplinlerden gelen öğretim üyelerince yürütülmektedir.
- Proje derslerinde üretilen çalışmalar derinlemesine araştırma sürecini kapsar, elde edilen veriler doğrultusunda ders kapsamında öğrenciler tarafından üretilen bilgi proje çalışmalarında doğrudan kullanılır.
- Dönem sonu projeler jüri sistemi ile değerlendirilir.
- Programda, eğitimin niteliği gereği proje derslerinde öğrenci ile birebir ilişki kurulabilmekte ve böylece pratik oluşturma aşamasında her öğrenciyle tartışarak bireysel bazda farklı seçenekler üretilebilmektedir.
- Hızlı kentleşmenin yarattığı mekânsal çevrelerin yaşanabilir çevrelere dönüştürülmesine ve mevcut mekânsal işleyiş karşısına alternatif çözüm biçimlerinin üretilmesine katkı sağlanır.
- İnsana, doğaya ve kültürel süreçlere duyarlı ve mesleki bilgi ve beceri sahibi, meslek etiği bulunan nitelikli insanlar ve kentsel tasarım uzmanları yetiştirilir.
- Kentsel tasarım alanında mevcut sistemlerin işleyişini ortaya çıkarmaya, sorunların hangi süreçlerle ilgili olduğunu anlamaya ve incinebilir toplum kesimlerinin daha adil yaşam koşullarına kavuşabilmesinde mekâna dair ipuçlarının ortaya konulmasına yönelik araştırmalar yapar.
- Kentsel tasarıma özel birtakım sorunlar doğrudan uygulama üzerinden tartışılır ve bu tartışmaların teknik olarak da nasıl çözümlenebileceği becerisi kazandırılır.

Öğrencilere Sunulan Olanaklar:
- Bilgisayar laboratuarı (36 adet masaüstü bilgisayar)
- Teorik derslerin anlatıldığı sınıflarda projeksiyon sistemi (5 adet),
- Proje dersleri için ayrılan stüdyolarda (6 adet) çizim masaları,
- 1 adet seyyar projeksiyon aleti,
- Derslerde kullanılmak üzere 2 büyük ve 2 küçük dizüstü bilgisayar,
- Derslerde kullanılmak üzere 1 adet mikrofon+kulaklık sistemi,
- 5 adet el GPS i, lisanslı Geomedia, lisanslı Netcad programı
- 1 adet tez ve pafta arşivi ile bölüm kitaplığı,
- Fakülte içerisinde 1 adet 280 kişilik konferans salonu,
- Fakülte bünyesinde Bilgisayar Uzmanı, Fotograf Uzmanı bulunmaktadır.

Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %30

Temel Program Kazanımları

1   Planlama ve tasarımda niteliksel bilgileri kullanma becerisinin geliştirilmesi
2   Güncel/Çağdaş konulara ilişkin edinilen bilginin yorumlanarak problem çözümünde kullanılması
3   Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etme ve üstlenme yolu ile tasarım ekibinin bir üyesi olarak, diğer ortamlarda başarı ile birlikte çalışma yürütebilme becerisi
4   Yerleşim tasarımı düzeyinde edinilen uygulama yöntemlerini ileri teknik araçlarla destekleme becerisi
5   Kentsel tasarımda yerel gelenekler ve tarihi mirasın etkilerini yorumlama becerisi
6   Farklı kültürleri karakterize eden gereksinim istek, davranış kalıpları, sosyal ve mekânsal örüntülerin farklılığını yorumlama becerisi
7   Kentsel tasarım için bağlamsal gereksinimlerin tespitini yapabilme ve bu gereksinimleri karşılayacak uygun örnekleri ortaya çıkarabilme becerisi
8   Kentsel tasarımda farklı ülke deneyimleri, bunları nedenleyen tarihsel, yerel, iklimsel, teknolojik, sosyo-ekonomik ve diğer kültürel faktörleri yorumlama becerisi
9   Bütüncül tasarımı destekleyici malzeme ve detay tasarım becerisi
10   Ekoloji-duyarlı yerleşim ilkeleri oluşumunda gereksinim duyulan norm, standart ve yönetmeliklerin kentsel tasarım alanında kullanabilme becerisi
11   Görsel iletişimi destekleyici grafik anlatım becerisi (uygun sunumları destekleyici çeşitli el çizimleri ve bilgisayar teknolojilerinin de kullanıldığı ileri tekniklerle programlama yapabilme; analiz, sentez ve tasarım sürecinin her aşamasını biçimsel olarak ifade edebilme).
12   Yabancı dilde yayın takibi dâhil olmak üzere yazılı ve sözlü iletişim kurma ve tartışma kapsamında akademik ifadelendirme becerisi
13   Kentsel tasarım alanındaki teorik yaklaşım ve arayışların uzmanlık düzeyinde geliştirilmesi
14   Doğa ve doğal kaynak bilgisinin-bilincinin kazandırılması
15   Kentsel Tasarımın öznesi ve nesnesi olarak insanı tanıma; uygulamaların insan üzerindeki etkilerini irdeleme ve çözüm arayışları
16   Planlama ve tasarımla ilgili politikaların mekansal yansımalarını yorumlama becerisi

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar, kamu sektöründe (bakanlıklar ve bağlı taşra kuruluşlarında, belediyelerde) ve özel sektörde (özel bürolarda, değerleme şirketlerinde vb. ) istihdam edilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. PLN 5093, URD 5129, URD 5133, URD 5125, URD 5178, URD 5180, URD 5126 tüm öğrenciler için zorunludur. - URD 5107 dersinin (A,L, UDL, IndD) tarafından 1. yarıyılda alınması zorunludur. - URD 5109 dersi nin(CP, L, UDL, IndD) tarafından 1. yarıyılda alınması zorunludur. - URD 5111 dersinin (A) tarafından 1. yarıyılda alınması zorunludur. - URD 5029 dersinin (CP) tarafından 1. yarıyılda alınması zorunludur. - PLN 5096 M.Sc. Seminar dersinin 3. yarıyılda alınması zorunludur. DERSLERE AİT KISALTMALAR: CP : Sehir plancısı ; A : Mimar ; L : Peyzaj Mimarı ; UDL : Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarı ; IndD : Endüstriyel Tasarımcı
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 FBE 5555 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 PLN 5093 Plancılar İçin Uygulamalı Matematik ZORUNLU 2 2 0 7
G 3 PLN 5098 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
G 4 URD 5125 Kentsel Tasarım Projesi I ZORUNLU 4 4 0 12
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 3
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 URD 5031 Doğal Ekoloji ve Kentsel Tasarım İlişkileri SEÇMELİ 2 0 0 7
G 2 URD 5157 Sağlıklı Kentleri Tasarlamak SEÇMELİ 2 0 0 6
G 3 URD 5065 Kentsel Form ve Fonksiyon SEÇMELİ 2 0 0 7
G 4 URD 5091 Bilgisayar Destekli Tasarım SEÇMELİ 2 0 0 5
G 5 URD 5073 Yapı Adası Tasarım Kriterleri SEÇMELİ 2 0 0 7
G 6 URD 5029 Yapım Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 6
G 7 CON 5081 Kentsel Yapı Çevresi ve Doğa İlişkisi SEÇMELİ 2 0 0 5
G 8 URD 5107 Planlamanın İlkeleri SEÇMELİ 2 0 0 6
G 9 URD 5117 Mirasın Yorumlanması ve Tasarımı SEÇMELİ 2 0 0 7
G 10 URD 5119 Konut Alanları Analizi SEÇMELİ 2 0 0 6
G 11 URD 5127 Kentsel Mobilya SEÇMELİ 2 0 0 6
G 12 URD 5111 Sektörel Planlama SEÇMELİ 2 0 0 6
G 13 URD 5115 Konut Tasarımı SEÇMELİ 2 0 0 7
G 14 URD 5121 Kentin İç Yapısı SEÇMELİ 2 0 0 7
G 15 URD 5123 Yapı Tasarımı SEÇMELİ 2 0 0 7
G 16 URD 5135 Kentsel Peyzaj SEÇMELİ 2 0 0 7
G 17 URD 6017 Kentsel Yenileme SEÇMELİ 2 0 0 7
G 18 URD 5109 Mimari Tasarım İlkeleri SEÇMELİ 2 0 0 6
G 19 PLN 5091 Mekanın Sosyolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
G 20 URD 5053 Kentsel Konut Politikası SEÇMELİ 2 0 0 7
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 PLN 5096 Yüksek Lisans Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 2 URD 5180 Kentsel Tasarım Teorileri ZORUNLU 2 0 0 7
B 3 URD 5178 Kentsel Tasarımda Araştırma Yöntemleri ZORUNLU 2 2 0 8
B 4 URD 5126 Kentsel Tasarım Projesi II ZORUNLU 4 4 0 9
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 3
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 URD 5026 Tasarımda Estetik SEÇMELİ 2 0 0 7
G 2 URD 5184 Fiziksel Çevrede Çocuk Araştırmaları SEÇMELİ 2 0 0 6
G 3 URD 5118 Kentsel Ağ SEÇMELİ 2 0 0 6
G 4 URD 5132 Dinlenim ve Kentsel Tasarım İlişkileri SEÇMELİ 2 0 0 7
G 5 URD 5134 Ekolojik Bütünlük, Mekansal Organizasyon ve Kentsel Yaklaşımlar SEÇMELİ 2 0 0 7
G 6 URD 5136 Sokak ve İnsan SEÇMELİ 2 0 0 7
G 7 URD 5138 Kentsel Kıyı Düzenlemeleri SEÇMELİ 2 0 0 6
G 8 URD 5146 Koruma Planlaması SEÇMELİ 2 0 0 7
G 9 URD 5174 Turizm ve Tasarım SEÇMELİ 2 0 0 7
G 10 URD 5176 Kent Merkezi Tasarımları SEÇMELİ 2 0 0 7
G 11 URD 5080 Politika, Mekan ve Ölçek Sorunu SEÇMELİ 2 0 0 7
G 12 URD 5108 Kentsel Tasarımda Çağdaş Uygulamalar SEÇMELİ 2 2 0 6
G 13 URD 5110 Mekan Algısı SEÇMELİ 2 0 0 6
G 14 URD 5182 Yürüyüşün Ölçümlenmesi SEÇMELİ 2 0 0 6
G 15 URD 5088 Estetik, Mekan ve Kentsel Tasarım SEÇMELİ 2 0 0 7
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 URD 5133 Kentsel Tasarım Kavramları ZORUNLU 2 0 0 6
G 2 URD 5129 Kentsel Tasarım Pratiği ZORUNLU 0 4 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 18
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli ikinci devre (Yüksek Lisans Derecesi) Programı dersler (en az 81 AKTS), M. Sc. Seminer (3 AKTS), M. Sc. Research (6 AKTS) ve M. Sc. Thesis (30 AKTS), toplam 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağrlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı : Prof.Dr.Hulya KOÇ
E-Posta : hulya.koc@deu.edu.tr
Telefon : +90 (232) 301 84 79 / +90 (232) 301 84 64
Adres: D.E.Ü. Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Tınaztepe Yerleşkesi Doğuş Cad. No:209 35160 Buca / İZMİR